Ljubomir Bandović u novoj predstavi Ateljea 212: Imamo li pravo na smeh u kriznim vremenima?

26.04.2023

15:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Premijera će biti održana u okviru glavnog programa 31. Beogradskog letnjeg festivala BELEF

Ljubomir Bandović u novoj predstavi Ateljea 212: Imamo li pravo na smeh u kriznim vremenima?
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Drama savremenog japanskog pisca Koki Mitanija "Akademija smeha" zasnovana je na istorijski istinitim činjenicama. Naime, početkom Drugog svetskog rata japanska vlast je uvela dužnost pozorišnog cenzora koji je pregledao i odobravao sve drame koje su se igrale u pozorištima Japana.

Na ovom istorijskom faktu pisac vešto gradi komediju koja se bavi pitanjima slobode govora i umetničkih sloboda, odnosom vlasti prema pozorištu, ali i pitanjem cenzure i lične i umetničke građanske hrabrosti. Mitani gradi izuzetnu komediju istovremeno postavljajući pitanje imamo li pravo na smeh i na komedije u kriznim vremenima.

Promo/Anđa Brstina
 

Nakon 50 godina japanski komad u srpskom pozorištu

Nakon skoro pedeset godina japanski komad je na repertoaru jednog srpskog pozorišta i to komad koji je prava poslastica za dva vrsna glumca. Glavne uloge igraju Ljubomir Bandović i Uroš Jakovljević.

Promo/Anđa Brstina
 

Koki Mitani, japanski dramski pisac, scenarista, glumac i reditelj, rođen u Tokiju 1961. godine. Diplomirao je dramaturgiju na tokijskom Nihon Univerzitetu. Za svoj rad u oblasti dramske književnosti nagrađen je japanskim Ordenom Purpurne ogrlice.

Promo/Anđa Brstina
 

Drama „Akademija smeha“ premijerno je izvedena u tokijskom pozorištu Aojama, nakon čega se izvodi širom Japana i u inostranstvu. Nagrađena je uglednom japanskom Yoimuri pozorišnom nagradom. Po njoj je snimljen i film u režiji Hoši Mamorua.

Premijera na BELEF-u

Prevod sa japanskog je uradio Darko Nedeljković, rediteljka je Milica Kralj, scenografkinja Milica Bajić Đurov, kostimografkinja Selena Orb, a kompozitorka Janja Lončar.

Premijera će biti održana  u okviru glavnog programa 31. Beogradskog letnjeg festivala BELEF.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike