Crna lista Holivuda nastala pre 75 godina: Najpoznatiji lov na veštice 20. veka

06.12.2022

17:30

0

Na njoj su se našli i Čarli čaplin, Orson Vels ali i mnogo kasnije glumac Brendan Frejzer

Crna lista Holivuda nastala pre 75 godina: Najpoznatiji lov na veštice 20. veka
Copyright Profimedia

Jedno od najmračnijih poglavlja u istoriji Holivuda počelo je pre 75 godina, 25. novembra 1947. godine, kada je zaživela Holivudska crna lista na kojoj su se nalazili glumci, režiseri, scenaristi i ostali profesionalni radnici u industriji zabave.

Holivudska crna lista na kojoj se našao čak i jedan Čarli Čaplin retko je bila javno dostupna ili lako proverljiva, jer je bila rezultat brojnih pojedinačnih odluka studija, a ne rezultat zvanične istrage.

Svakome ko se našao na toj listi bilo je zabranjeno zapošljavanje zbog njegovih stvarnih ili navodnih radikalno levih političkih pogleda, odnosno povezanosti sa Komunističkom partijom SAD i organizacijama koje su se smatrale pro-sovjetskim, komunističkim ili subverzivnim.

Profimedia
 

Pamflet sa 151 imenom

Deo osoba koje su se našle na listi su zaista imale levičarske i komunističke poglede, a deo se na listi našao jednostavno zato što je iz principa podržavao pravo svojih kolega na slobodu izražavanja.

Neke su lažno optužili, odnosno "prokazali" njihove kolege iz straha ili ličnih motiva.

U to vreme Holivudom je kružio pamflet sa 151 imenom osoba iz filmske industrije za koje se tvrdilo da su komunisti.

Ovim ljudima tada je onemogućeno da rade u Holivudu - makar pod pravim imenom i prezimenom. A kada su radili pod pseudonimom, obično su bili slabije plaćeni.

Najpoznatija čistka 20. veka

Iako se po trajanju i posledicama teško može meriti sa nekim sličnim fenomenima u tadašnjem vremenu, zbog ogromnog uticaja na Holivud, a kasnije i samog holivudskog uticaja na svetsku popularnu kulturu, danas se smatra jednom od najpoznatijih čistki 20. veka.

Profiemdia
 

Na ovoj listi našao se i Čarli Čaplin. Pojedinci su ukazivali na njegov film "Moderna vremena" iz 1938. godine, koji je bio satira na račun industrijalizacije.

Taj film je pojedince naveo da zaključe kako Čaplin simpatiše komunizam.

Sve je počelo da kulminira kada je predstavnik Džon E. Rankin iz Misisipija počeo da poziva na njegovo proterivanje, tvrdeći da je Čaplin "štetan za moralnu strukturu Amerike".

U čitavu priču bila je uključena i Heda Hoper, uticajna kolumniskinja, bliska sa direktorom FBI-ja J. Edgarom Huverom. Hoper i Huver su sarađivali.

Profimedia
 

- Ona mu je prosleđivala dokaze iz trač rubrika, a on njoj informacije koje je želeo da budu objavljene. Bili su ujedinjeni u cilju da unište Čaplina za koga su verovali da je opasno uticajan jevrejski komunista - ispričala je Karina Longvort u svom podkastu "You Must Remember This".

Porodica Čaplin je 17. septembra 1952. isplovila iz Njujorka na, kako je trebalo, šestomesečno putovanje.

Dva dana nakon isplovljavanja, na brod Kvin Elizabet je stigao telegram. Čarli Čaplin je obavešten da mu je ulazak u Sjedinjene Države zabranjen.

Čaplin je odbijao da sarađuje. Pre nego što je krenuo na put, obezbedio je da njegova žena Una, kao američki državljanin, ima pristup svim njegovim bankovnim računima.

Sjedinjene Države su možda bile njegov dom skoro četiri decenije, ali nije želeo da sarađuje u lovu na veštice.

Na crnoj listi našao se i američki glumac, reditelj i scenarista Orson Vels.

Film "Građanin Kejn"/Profimedia
 

Kirk Daglas zaslužan za ukidanje crne liste

Holivudski glumac Kirk Daglas je uočio jedan ozbiljan problem sa originalnim scenarijom za film "Spartak" iz 1960. godine.

Da bi ga ispravio stekao je pravo na roman Hauarda Fasta, a film je kasnije postao hit.

Glumcu je hitno bio potreban neko ko bi popravio i spasao scenario pre nego što je krenula produkcija istorijskog spektakla na velikom platnu.

Ova situacija na kraju je pokrenula niz događaja koji su za konačan ishod imali ukidanje Holivudske crne liste.

Daglas je bio perfekcionista kada je reč o filmskoj produkciji.

On je unajmio Daltona Tramboa da preradi scenario za "Spartaka", što je ovaj i uradio za samo dve nedelje.

Profimedia
 

Ali Trambo je bio član američke komunističke partije tokom 1940-ih, pa je krajem te decenije završio na Holivudskoj crnoj listi.

On i još devetoro pisaca i režisera, koje su nazivali "holivudska desetka", bili su pritvoreni 1950. godine zbog nepoštovanja Kongresa.

Vremenom su svi u Holivudu saznali da je Trambo napisao scenario za "Spartaka". Volter Vinčel, kolumnista, u martu 1959. godine je spekulisao da on stoji iza pseudonima Sem Džekson.

Upravo to je možda dovelo do sledećeg Daglasovog poteza.

Glumac je tvrdio da je rekao piscu da će, kada se završi snimanje filma, javno saopštiti da je Trambo autor scenarija.

U avgustu 1960. godine je studio Universal-International obelodanio ime. I tako je crna lista praktično prestala da postoji.

Neke nove crne liste

Lov na komuniste je prestao ali neke nezvanične crne liste u Holivudu uvek su postojale ukoliko se zamerite nekom od holivudskih moćnika.

Tako je glumcu Brendanu Frejzeru gotovo uništena karijera kada je prijavio seksualno zlostavljanje jednog novinara, člana holivudskog udruženja novinara (HFPA).

Ovaj glumac je bio obožavan i od publike i kritike ali nakon što je obelodanio skandal gotovo niko nije stao iza njega, a njegova glumačka karijera je bila stopirana.

Bio je zabranjen u Holivudu, a za njega uloga više nije bilo.

Profimedia
 

Niko mu nije verovao, a nekadašnji predsednik HFPA-a sve je demantovao.

- Ne znam da li je moje priznanje izazvalo nemilost grupacije HFPA. Ali tišina je bila zastrašujuća - pričao je ovaj glumac.

- Kada tokom vaše karijere telefon prestaje da zvoni, počnete da se pitate zašto. Postoji mnogo razloga, ali da li je ovo jedan od njih? Mislim da jeste - objasnio je glumac 2018. godine ističući da je bio na crnoj listi Holivuda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike