Revolucija koja će promeniti Holivud: Novi „eliksir mladosti“ zove se FRAN (VIDEO)

03.12.2022

07:30

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je prvo rešenje te vrste, koje može automatski da promeni godine glumca, uprkos izrazima lica, uslovima osvetljenja i perspektivi slike

Revolucija koja će promeniti Holivud: Novi „eliksir mladosti“ zove se FRAN (VIDEO)
Digitalna promena starosti lica - Copyright Profimedia

Diznijevi stručnjaci prave novu revoluciju - korišćenjem veštačke inteligencije transformisaće upotrebu specijalnih efekata, kad je reč o dodavanju ili oduzimanju godina starosti glumcima u filmovima.

Uz pomoć mreže za promenu starosti lica (FRAN), holivudske filmadžije učiniće da glumci izgledaju mlađi od 20 ili kao da imaju 80 godina.

Za preobražaj lica potreban je samo unos slike glave neke osobe u FRAN sistem, koji zatim predviđa koji delovi lica bi trebalo da budu promenjeni u skladu sa godinama.

Profimedia
 

Automatsko menjanje godina glumca

FRAN nakon toga dodaje efekte, poput bora ili zaglađene kože, kao i sloj na licu glumca u filmu, seriji ili televizijskoj emisiji, navodi Dejli mejl, prenosi cdm.me.

Dizni reklamira svoj novi tehnološki alat kao prvo rešenje te vrste, koje može automatski da promeni godine glumca, uprkos izrazima lica, uslovima osvetljenja i perspektivi slike. Digitalna promena starosti lica glumaca već je postala popularna tokom poslednjih godina, ali dosadašnja tehnologija ne uspeva da uveri gledaoce u realnost kadra izmenjenog lica.

Naime, trenutne tehnike su od male praktične koristi, jer obično vode gubitku identiteta lica i daju nestabilne rezultate u narednim kadrovima, piše u Diznijevoj studiji koja je sprovedena u saradnji sa Univerzitetom Viskonsin-Medison.

Neviđena vremenska stabilnost i očuvanje identiteta lica

U istraživanju je korišćena baza podataka od 2.000 sintetički generisanih lica, čime se daje ukupno 196 parova za obuku po uzorkovanom identitetu. Istraživači su zatim upotrebili proverenu neuronsku mrežu za promenu starosti sintetičkih lica, što je na kraju dovelo do dizajna sistema FRAN.

Diznijevi stručnjaci navode da je njihov novi sistem sposoban za “neviđenu vremensku stabilnost i očuvanje identiteta lica u različitim izrazima, tačkama gledišta i svetlosnim uslovima”.

Studija napominje da je FRAN usmeren samo na odrasle i ne menja kosu na temenu ili oblik lica osobe.

Dizni je već koristio ovu tehnologiju u filmu “Antmen”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike