"Heda, zašto je***o ne umukneš?" Priča o najstrašnijoj ženi Holivuda

10.06.2022

17:30

0

U jednom trenutku, njeni tekstovi su objavljivani u 20 nacionalnih listova, 3.000 lokalnih novina i 2.000 nedeljnika, a ona je imala višemilionsku publiku

"Heda, zašto je***o ne umukneš?" Priča o najstrašnijoj ženi Holivuda
profimedia-0322909200 - Copyright Heda Hoper Profimedia

- Ako ste bili zvezda u periodu od 1940. do 1965. godine, niste mogli pobeći iz njenih kandži - piše magazin Town and Contry.

Heda Hoper rođena kao Elda Furi 1890. u Pensilvaniji, bila je jedno od devetoro dece u porodici kvekera. Pobegla je od kuće sa 18 godina kada su roditelji odbili da podrže njenu ambiciju da igra u pozorištu.

Iako se bavila i glumom, ostala je upamćena u holivudskoj istoriji kao kolumnistkinja, i to najozloglašenija i najomražena. Bila je začetnica trač-rubrika i žena od čijeg su pera strepeli svi, a mnogi životi bili su uništeni zbog njenih oštrih reči.

Heda Hoper Profimedia
 

U glumačkoj karijeri nije bila mnogo uspešna, a čuveni Florenc Zigfeld Mlađi išao je tako daleko da ju nazvao "smotanom kravom".

Posle nekoliko godina pridružila se matine trupi Vilijama Devolfa Hopera, za kog se potom udala. Žudela je da postane glumica, a da bi izgradila bolji imidž platila je numerologu 10 dolara da utvrdi koje umetničko ime će joj doneti sreću. Izbor je pao na ime Heda, i tako je mlada starleta postala Heda Hoper.

Pojavljivala se u više nemih filmova, ali nikada nije postigla zapaženiji uspeh, iako se tokom 23 godine glumačke karijere našla pred kamerom u više od 120 ostvarenja.

Heda je bila poznata po ekstravaganciji. Kažu da je jednom potrošila platu od 5.000 dolara na kostime za jednu od svojih najranijih uloga na ekranu. Rola je bila potpuno beznačajna, ali je ona zbog odeće privukla više pažnje od glavne glumice.

Ovaj potez je bio sračunat da o njoj počne da se priča. I - uspeo je!

- Producenti koji nisu znali ni kako se zovem počeli su da govore: “Dovedite onu što je igrala bogatašicu u “Virtuous Wives”. Ona će ovo obući - napisala je Heda u svojim memoarima “From Under My Hat”.

Sredinom tridesetih, dok je njena karijera bila očigledno nezadovoljavajuća, tražila je novi izvor prihoda, a 1935. godine se dogovorila da za "The Washington Herald" piše kolumnu koja bi se bavila tračevima o poznatima, a kasnije je pisala i za "Los Angeles Times". Zarađivala je sve veće svote, a njena kolumna nazvana "Holivud Hede Hoper" postala je nadaleko poznata, šokantna i vrlo uticajna.

U jednom trenutku, njeni tekstovi su objavljivani u 20 nacionalnih listova, 3.000 lokalnih novina i 2.000 nedeljnika, a Heda je imala višemilionsku publiku.

Sve ovo donelo joj je veliko bogatstvo. Kupila je kuću na Holivud Hilsu i nazvala je “Kuća koju je sagradio strah”.

Bila je prva koja je otvoreno pisala o ljubavi Ketrin Hepbern i oženjenog Spensera Trejsija, iako je njihova afera dugo bila javna tajna o kojoj se nije pričao u javnosti iz poštovanja prema glumčevoj supruzi.

Heda Hoper je znala kako da se dopadne holivudskoj eliti onog vremena. Oblačila se u ekscentrične kostime da bi se družila sa bogatima i slavnima. Navodno je kupovala 150 šešira godišnje.

- Kitnjastost je bila njen trik! Nije imala stila, bila je ekscentrična. Njena garderoba ju je učinila dopadljivijom i manje pretećom, a njom kao da je poručivala: "Vidi, ja sam tvoja ekscentrična tetka" - rekao je kostimograf Danijel Orlandi za Njujork Tajms 2015. godine.

Hoper je bila jedna od pokretačkih snaga za stvaranje tzv. “holivudske crne liste” koristeći svojih 35 miliona čitalaca da uništi karijere onih u industriji zabave za koje je sumnjala da su komunisti, da imaju komunističke simpatije, da su homoseksualci ili da vode raskalašene živote. Bila je vodeći član Filmskog saveza za očuvanje američkih ideala, osnovanog 1944. godine i posvećenog iskorenjivanju osumnjičenih komunista u Holivudu.

Sebe je smatrala čuvarom moralnih standarda u Holivudu i hvalila se da treba samo da uperi prstom na producenta i on bi odmah prekinuo preljubničku vezu.

Glumac Kirk Daglas jednom prilikom se prisetio kako se Elizabet Tejlor, revoltirana Hedinim uplitanjem u stvari koje je se ne tiču, na jednom događaju okrenula prema Hoperovoj i iz čista mira je pitala: "Heda, zašto je***o ne umukneš?", na opšti šok svih prisutnih.

Heda Hoper Profimedia
 

Heda Hoper bila je i osvedočena rasistkinja, a 1958. godine je imala otvorene rasističke izjave o glumcu Sidniju Poatjeu.

Devolf Hoper bio je njen jedini suprug, a rastali su se već 1922. godine. Njihovo jedino dete bio je sin Vilijam, koji je i sam kasnije postao glumac.

Bila je aktivna praktično do poslednjeg dana pišući i po šest dnevnih kolumni i nekoliko nedeljnih. Umrla je od upale pluća 1966. kada joj je bilo 80 godina. Njeno bogatstvo tada je procenjeno na oko pola miliona što je današnja vrednost od preko četiri i po miliona dolara.

Profimedia
 

U biografskom filmu "Trambo" koji je snimljen 2016. godine a koji govori o scenaristi koji je stavljen na holivudsku crnu listu ovu opaku ženu Holivuda igra sjajna Helen Miren.

- Želela je a bude u centru pažnje. Na svakoj njenoj fotografiji koju sam ikada videla imala je širom otvorena usta. Način na koji se oblačila takođe je bio u toj funkciji. U mom glumačkom stvaranju njenog lika, sve je bilo oko obrva. Moj šminker i ja bismo proveli najmanje pola sata a možda i više da sredimo obrve - ispričala je Miren, koja nije osuđivala ženu koja je mogla da uništi svaku holivudsku karijeru, smatrajući da je Heda samo bila u duhu svog vremena i da je savršeno razumela potrebe javnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike