Kirk Daglas: Loš momak zlatnog doba Holivuda

09.12.2020

17:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Vrlina nije fotogenična. Šta ima u tome da se bude fin momak? Velika nula sa osmehom za svakoga. Ja sam karijeru napravio igrajući kurvine sinove.

Kirk Daglas: Loš momak zlatnog doba Holivuda
Copyright Profimedia

Kirk Daglas je bio američki glumac, reditelj i producent. Zauzeo je 17. mesto na listi najvećih muških glumačkih legendi Američkog filmskog instituta. Dobitnik je Oskara za životno delo.

Rođen je kao Išur Danijelovič Demski na današnji dan, 9. decembra 1916. godine u Njujorku, u porodici jevrejskih imigranata iz današnje Belorusije. Imao je šest sestara i vrlo siromašno detinjstvo. Ime je promenio u Kirk Daglas neposredno pre priključivanja Američkoj mornarici u Drugom svetskom ratu. Kao dečak je prodavao grickalice da bi zaradio dovoljno novca da kupi mleko i hleb, a kasnije je bio dostavljač novina. Bio je čak i karnevalski rvač. Radio je više od 40 poslova pre nego što je počeo da se bavi glumom za koju je sam sebi plaćao časove od mnogobrojnih poslova koje je radio. Aktivno je počeo da igra 1942. godine, ali će ga u filmsku industriju na velika vrata uvesti čuvena glumica Lorin Bekol, sa kojom je kasnije bio partner u filmu „Mladić sa trubom“, 1950. godine.

Profimedia

Dobitnik je nagrade Zlatni globus za ulogu Vinsenta van Goga, u filmu „Žudnja za životom“, iako je mu je, po sopstvenim rečima, ta uloga bila mučno iskustvo jer je imao isto godina koliko i slavni slikar kad je izvršio samoubistvo. Otkupio je prava za roman „Let iznad kukavičjeg gnezda“, a 1963. godine je igrao glavnu ulogu u predstavi rađenoj po tom romanu. Otkupio je i prava za snimanje istoimenog filma, koja je kasnije predao svom sinu Majklu Daglasu koji je producirao taj film i za isti dobio Oskara. Učvrstio je imidž opasnog momka ulogom u svom osmom filmu „Šampion“, glumeći sebičnog boksera koji mu je doneo nominaciju za Oskara. Sa Bertom Lankasterom je igrao u čak osam filmova, a sa Džonom Vejnom u četiri. Međutim, ni sa jednim privatno nije bio prijatelj. Najbolji prijatelj mu je punih 70 godina bio Mladen Sekulović, glumac našeg porekla koji je svetsku slavu stekao pod imenom Karl Malden.

Daglas je izgradio karijeru glumeći loše momke, ali je tokom čitavog života bio čovek od integriteta koji je izuzetno negovao moralne vrednosti, otvoren, samokritičan i iskren. Isti odnos je imao prema Holivudu i svojoj profesiji. Bio je jako obrazovan i inteligentan, ali i borben, svoj i duhovit. Pažljivo je birao uloge, i retko je o svojim kolegama i filmskoj industriji govorio loše. Iskoristio je najbolje od onoga što mu je Holivud ponudio i postao legendarno ime u svetu filma. 1981. godine mu je uručena najznačajnija civilna nagrada u Americi – Predsednička medalja slobode. Manje je poznato da je napisao deset autobiografskih knjiga.

U svojoj bogatoj karijeri snimio je niz kultnih ostvarenja među kojima se izdvajaju: „Iz prošlosti“ (1947), „Šampion“ (1949), „As u rukavu“ (1951), „Loši i lepi“ (1952), „20.000 milja pod morem“ (1954), „Žudnja za životom“ (1956), „Staze slave“ (1957), „Obračun kod O.K. korala“ u kome je igrao čuvenog Doka Holideja (1957), „Vikinzi“ (1958), „Spartak“ (1960), „Usamljeni su hrabri“ (1962), „Sedam dana u maju“ (1964), „Junaci Telemarka“ (1965), „Saturn 3“ (1980) i „Žestoki momci“ (1986).

Profimedia

Jugoslaviju je posetio tokom šezdesetih godina i tom prilikom je rekao: „Došao sam da bih snimio film, ali i da vidim Jugoslaviju i predsednika Tita.“ Bio je oduševljen onim što je video, govoreći da je Jugoslavija prava destinacija za ljubitelje sedme umetnosti. Film „Protuva“ snimao je sa Fabijanom Šovagovićem, Denijem de Vitom i Leslijem En Daunom sedamdesetih godina. Bilo je to ostvarenje nalik na stare vesterne koji su puni avantura i jahanja, ali bez krvi i nasilja. Daglas je bio jedan od počasnih gostiju Olimpijskih igara u Sarajevu, 1984. godine.

Bio je veliki zavodnik i ženio se dva puta. Prvo sa koleginicom Dajanom Dil sa kojom ima sinove Majkla i Džoela, a onda sa En Bajdens sa kojom je takođe imao dva sina, Pitera i  Erika koji je umro od droge 2004. godine.

Kirk Daglas je preminuo u 104. godini života, 5. februara ove godine i tako ugasio svetlo zlatnog doba Holivuda.

PROČITAJTE JOŠ: Natali Vud: Večni sjaj u travi – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike