"Zlatni globus" pokušava da vrati stari ugled: Holivud više ne prašta diskriminaciju i korupciju

24.09.2022

15:23

0

Način prijema u tu organizaciju i kriterijumi po kojima se biraju dobitnici nagrada dugo su bili predmet spekulacija

"Zlatni globus" pokušava da vrati stari ugled: Holivud više ne prašta diskriminaciju i korupciju
Zlatni globus - Copyright Profimedia

Nominacije za "Zlatne globuse" biće objavljene 12. decembra, a ceremonija dodele se vraća u januaru na mrežu NBC nakon duge pauze usled bojkota Holivudske asocijacije stranih novinara (HFPA).

Prema medijskim natpisima, HFPA sprovela je potpunu reorganizaciju i dopunila svoje redove novim članovima vodeći računa o rasnom i etničkom diverzitetu, zbog čijeg je nedostatka ranije bila žestoko kritikovana.

Na čelu HFPA trenutno je Tod Boeli, čija je kompanija "Eldridge Industries" otkupila "Globuse" i pretvorila ih iz neprofitnog u profitni projekat.  

Zlatni globus/Profimedia
 

Zahvaljujući tome, NBC mreža pristala je da sledeću, osamdesetu dodelu, prenosi na svom kanalu u januaru naredne godine, prenosi Huffington Post.

Lavinu skandala je pokrenuo tekst objavljen u "Los Anđeles Tajmsu" u februaru prošle godine koji je obelodanio brojne sporne činjenice o HFPA, o kojima se u Holivudu dugo šuškalo.

HFPA je grupa novinara koji svake godine dodeljuju nagradu "Zlatni globus“ za filmska i glumačka ostvarenja, ali način prijema u tu organizaciju i kriterijumi po kojima se biraju dobitnici nagrada dugo su bili predmet spekulacija.

Neetičku praksu rasvetlila je tužba koju je protiv organizacije pokrenula norveška novinarka Kjersti Fla 2020. godine, jer je njena prijava za članstvo odbijena.

Profimedia
 

Fla je optužila HFPA za "institucionalizovanje kulture korupcije" tvrdeći da ova organizacija koja je izuzeta od oporezivanja, funkcioniše kao kartel, diskriminiše kvalifikovane kandidate i monopolizuje važan pristup medijima.

Članovi grupe prema tvrdnjama novinarke primaju na hiljade dolara od studija, medija i slavnih ličnosti kojima onda dodeljuju nagrade.  

Iako je ta tužba bila odbačena, mnogi slavni podržali su ove tvrdnje, a čak je jedan od članova grupe koji je želeo da ostane anoniman, za Los Angeles Times rekao da je vreme da se stvari promene.

Glumica Skarlet Johanson koja je pet puta nominovana za "Zlatni globus", apelovala je na filmsku industriju da bojkotuje HFPA, ukoliko ne dođe do izmena .

Zlatni globus/Profimedia
 

Ona je objavila da su joj članovi organizacije "postavljali seksistička pitanja i dali opaske koje su na granici sa seksualnim uznemiravanjem".

Johanson je podržao i njen kolega Mark Rafalo, navodeći da "ne može da se oseća ponosno i srećno što je nedavno osvojio "Zlatni globus", a Tom Kruz vratio je sve tri svoje nagrade, koje je osvojio za filmove "Dan nezavisnosti", "Džeri Mekgvajer" i "Magnolija".

Nedugo potom, posle dugogodišnje povučenosti iz javnosti, pojavio se i glumac Brendon Frejzer sa optužbom da ga je bivši predsednik HFPA Filip Berk seksualno uznemiravao i gurnuo u depresiju.

Od objavljivanja članka "Los Anđeles Tajmsa", Berk je izbačen iz udruženja, jer je sa drugim članovima podelio tekst koji pokret "Black Lives Matter" naziva "rasističkom grupom mržnje".

Skarlet Johanson/Profimedia
 

U jeku skandala, održana je dodela 2021. godine koja je imala rekordno slabu gledanost, a Nielsen agencija procenila je da je ceremoniju pratilo samo 6,9 miliona ljudi, odnosno 18 miliona manje u odnosu na prethodnu.

Iako je HFPA izrazila žaljenje i najavila korenite promene u funkcionisanju udruženja, NBC ostao je nepokolebljiv u odluci da 2022. godine ne pruži medijski prostor "Zlatnim globusima". Ceremonija ipak održana, doduše bez filmskih zvezda i bez medija, a glavnu nagradu dobio je film "The Power of Dog".

Nakon što se HFPA reorganizovala i dodala nove članove, u svoje redove vodeći računa o zastupljenosti različitih narodnosti i rasa, NBC pristao je da prenosi dodelu 2023. godine, ali to nije garancija da će i Holivud povratak "Globusa" dočekati s dobrodošlicom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike