Spilberg odabrao pet najboljih glumaca svih vremena: Ni sa jednim od njih nikada nije sarađivao

24.10.2022

16:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Sve je počelo sa Džekom Nikolsonom

Spilberg odabrao pet najboljih glumaca svih vremena: Ni sa jednim od njih nikada nije sarađivao
Stiven Spilberg - Copyright Profimedia

Stiven Spilberg je jedan od najtalentovanijih reditelja u svetskoj kinematografiji koji je sarađivao sa nekim od najboljih glumaca u tom poslu. Leonardo Dikaprio, Tom Kruz, Lijam Nison, Vupi Goldberg samo su neka od velikih imena sa kojima je Spilberg radio na svojim filmovima, ali se nijedno od njih nije našlo na njegovoj listi omiljenih.

Profimedia
 

Sve je počelo sa Džekom Nikolsonom

U jednom intervjuu čuveni reditelj se prisetio razgovora koji je vodio sa kolegom Stenlijem Kjubrikom, nakon što je gledao film „Isijavanje“ koji mu se baš i nije svideo.

Spilberg je rekao Kjubriku kako misli da je Nikolson talentovan glumac, ali da je način na koji je odigrao ulogu Džeka Torensa u ovom ostvarenju bio preteran i uporedio ga je sa japanskim Kabuki pozorištem u kojem su glumci jako stilizovani sa dramatičnom kostimografijom i šminkom.

Džek Nikolson/Profimedia
 

Braneći Nikolsonovu izvedbu, Kjubrik je tražio od Spilberga da navede svojih pet omiljenih glumaca svih vremena. Iznenađujuće, niko od glumaca sa kojima je sarađivao nije se našao na listi, prenosi index.hr.

Ko je na spisku?

Spenser Trejsi, Henri Fonda, Džimi Stjuart, Keri Grant i Klerk Gejbl najbolji su glumci u istoriji, prema oceni slavnog reditelja.

Kada ga je Kjubrik pitao gde je Džejms Kegni na tom spisku Spilberg mu je odgovorio da se kotira visoko. Na to je Kjubrik odgovorio: "Ali on nije u vaših prvih pet. Vi ne smatrate Kegnija jednim od pet najboljih glumaca na svetu, ali ja smatram. I zato je izvedba Džeka Nikolsona sjajna."

Profimedia
 

Kjubrikova poenta je bila da samo zato što Nikolsonov stil glume u „Isijavanju“ nije bio po Spilbergovom ukusu, to ne znači da je film loš. Inače, Džejms Kegni, Kjubrikov omiljeni glumac, bio je poznat po svojim energičnim izvedbama koje su imale sličnosti sa Nikolsonovom ulogom u kultnom filmu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike