Klerk Gejbl: Od mehaničara do "kralja Holivuda"

02.02.2021

19:17 >> 20:06

0

Autor: Dejan Ćirić

Život legendarnog glumca obeležili su ogromna slava, brojni brakovi, tragična ljubav i mnoge kontroverze

Klerk Gejbl: Od mehaničara do "kralja Holivuda"
Copyright Klerk Gejbl/Profimedia

Vilijam Klerk Gejbl bio je američki filmski glumac, rođen 1. februara 1901. godine u Kadizu, u državi Ohajo. 1928. godine je debitovao je na Brodveju, a 1930. je došao u Holivud. Studio MGM ga je prvo odbio a potom angažovao i već prve godine počeo je da igra vodeće romantične uloge. Prvu glavnu ulogu ostvario je u filmu „Dance, Fools, Dance“ (1931), gde mu je partnerka bila Džoan Kraford. Proslavio se filmom „Dogodilo se jedne noći“ za koji je dobio Oskara 1934. godine. Njegov bezbrižni šarm, osmeh i posebna muževnost dopadali su se i muškarcima i ženama. Kada da ga je ceo svet primetio u „Slobodnoj duši“, u ulozi gangstera koji je osvojio srce Normi Širer, Gejbl više nikad nije igrao sporednu ulogu. Zbog scene vođenja ljubavi sa Džin Harlou u „Crvenoj prašini“, postao je vodeći glumac MGM studija i poznat kao „Kralj Holivuda“.

– Stvorena je zvezda u povoju, koja će zaseniti svaku drugu. Nikad nismo primetili da je publika toliko entuzijastična kao kada na platnu gleda Klerka Gejbla – pisao je The Hollywood Reporter.

Profimedia

U karijeri dugoj 37 godina, igrao je u preko sedamdeset filmova od kojih se izdvajaju „Pobuna na brodu Baunti“, „San Francisko“, „Mogambo“,, „Saratoga“, „Sitničari“, „Neprilagođeni“, „Obojena pustinja“, „Najlakši način“, „Tajnih šest“ i mnogi drugi. Najpoznatiji film koji mu je doneo besmrtnost kao i njegovoj partnerki Vivijen Li je klasik „Prohujalo sa vihorom“ iz 1939. godine, u kome je ostvario ulogu života, čuvenog Reta Batlera. Njegov poslednji film „Neprilagođeni“ prema scenariju Artura Milera,  jedan je od najboljih u kojima je glumio, a igrao je kauboja u godinama koji izgubljeni smisao života nalazi u neuzvraćenoj ljubavi prema mladoj i prelepoj devojci koju je igrala Merilin Monro.

Gejblov život obeležila je ogromna slava, brojni brakovi, tragična ljubav i mnoge kontroverze. U glumu se zaljubio kada je nakon srednje škole otišao u Akron kako bi radio u fabrici guma. Tada je već svirao klavir, čitao Šekspira i bio odličan mehaničar. Kada je pogledao pozorišnu predstavu „Rajska ptica“ odlučio je da postane glumac. Neposredno pre odlaska u Holivud upoznao je  Džozefinu Dilon, koja ga je učila tajnama glume, dikcije i držanja, plativši mu sređivanje zuba i frizure. Ona mu je postala menadžer, a potom i supruga, iako je bila 14 godina starija od njega. Klerk je prvo bio statista u nemim filmovima, ali budući da dugo nije uspevao da ostvari veću ulogu, posvetio se pozorištu. Igrao je u predstavama širom Amerike, a onda se preselio u Njujork, gde mu je Džozefina našla angažman u brodvejskim mjuziklima.

– Mlad, neustrašiv i brutalno muževan – opisala ga je kritika nakon premijere predstave „Machinal“.

Profimedia

Džozefina i Klerk su se vremenom udaljili i razveli u aprilu 1930. godine. Samo nekoliko dana nakon toga, Gejbl se venčao Marijom Frenklin Prentis Lukas Langam, zvanom Ria, bogatom devojkom iz visokog društva Teksasa.

Klerk je rano ostao bez majke. Odrastao je uz oca sa kojim nikada nije bio blizak i maćehu koja je preminula tri godine nakon što je započeo filmsku karijeru, a sa kojom je bio u dobrim odnosima. Iako je u javnosti uvek bio nasmejan pričalo se da je privatno duboko nesrećan, mračan i u neprekidnoj, teškoj borbi sa samim sobom. Mnogi su razloge za to pronalazili u ranom gubitku majke i smrti maćehe, a neki u činjenici da je odrastao bez očeve ljubavi i podrške. Otac ga je često ismevao jer je u krštenici bio zaveden kao devojčica. Pričalo se da je zbog toga bio homofobičan dok su, s druge strane, dolazile tvrdnje da je pre karijere u Holivudu radio kao žigolo za muškarce, i da je kasnije ulazio u homoseksualne veze, kao i da se zabavljao sa starijim ženama i biseksualnim osobama.

Pročitajte još

Ženio se pet puta. Najveću ljubav doživeo je sa trećom suprugom, glumicom Kerol Lombard. Upoznali su se na snimanju filma „No Man of Her Own“. Oboje su bili u braku, ona sa Vilijamom Pauelom, on sa Riom Langam. Na kraju snimanja poklonio joj je papuče, a ona njemu šunku u koju je stavila njegovu fotografiju. Bili su poznati po tome što su jedno drugom stalno poklanjali neobične poklone. Šest godina nakon upoznavanja jedna večera na Beverli Hilsu je bila sudbonosna. Oboje su u restoran došli u pratnji prijatelja, ali su plesali satima i posle otišli da se provozaju njegovim kabrioletom. Ljubav života slavnog glumca je rođena te noći. Venčali su se u Rinu uz dva nepoznata svedoka i ubrzo započeli život na selu u kući koju je kupila Kerol.

Klerk Gejbl i Kerol Lombard Profimedia

Par je živeo neuobičajenim životom za velike holivudske zvezde što su oboje bili. Živeli su skromno u kući bez bazena i teniskih terena. Kerol je imala konje, a Klerk je gajio piliće, uz pse i mačke. Noći su često provodili u šatoru pod zvezdama. Bili su veoma srećni. Iako su želeli decu, nakon poseta mnogim lekarima postalo je jasno da Kerol ne može da ih ima. Ona je zbog toga u daljoj karijeri odbijala uloge u komedijama i birala samo drame. Brak je narušila Klerkova afera sa Loretom Jang sa kojom je dobio vanbračnu ćerku. Kako bi što lakše podnela preljubu, Kerol se posvetila poslu i humanitarnim akcijama.

Premijera njenog novog filma je bila zakazana dok je bila na jednoj humanitarnoj misiji i Kerol je požurila natrag u Holivud, možda ne toliko zbog premijere koliko zbog sumnje da je Klerk vara sa tada mladom zvezdom u usponu, Lanom Tarner. Nije poslušala savet gatare koja joj je rekla da nikako ne ulazi u avion. I prijatelji su je nagovarali da odustane od tog putovanja. Dvadeset minuta nakon poletanja avion se srušio. Niko od 22 putnika uključući Kerol i njenu majku nije preživeo.

– Poginula je jureći natrag u zagrljaj muškarcu kojeg je volela, ali kojem nije mogla da veruje – pisalo se nakon vesti o smrti Kerol Lombard.

Gejbl, potpuno van sebe, došao je do podnožja planine na kojoj se dogodila nesreća. Nisu mogli da ga zaustave dok je trčao do vrha gde se avion srušio. Tamo su mu spasioci dali gumicu sa delićima kose njegove supruge. Taj trenutak je „Kralja Holivuda“ zauvek odveo u mrak. Odao se alkoholu i iako se ženio još dva puta, njegovi prijatelji su pričali da je u svakoj ženi tražio Kerol.

– Nikad više nije bio isti. Slomila ga je njena smrt – jednom prilikom je izjavila slavna Ester Vilijams.

Profimedia

Šestog novembra 1960. godine u Los Anđelesu Klerk Gejbl je doživeo srčani udar. U početku je delovalo da se oporavlja, ali je umro 10 dana kasnije od drugog udara. Imao je 59 godina. Njegova tadašnja supruga Kej Vilijams sahranila ga je pored Kerol Lombard, a u martu iduće godine rodila je njihovog sina u istoj bolnici u kojoj joj je muž preminuo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike