Priča o najvoljenijem vanzemaljcu prvi put prikazana pre 40 godina: Najličniji film Stivena Spilberga

20.01.2022

19:15

0

Ko je mogao da prepostavi da će biće sa druge planete ne baš prijatnog fizičkog izgleda uspeti da osvoji srca miliona ljudi širom planete

Priča o najvoljenijem vanzemaljcu prvi put prikazana pre 40 godina: Najličniji film Stivena Spilberga
Stiven Spilberg i E.T. - Copyright Profimedia

Kultni dečji film Stivena Spilberga E.T. vanzemaljac snimljen je pre 40 godina. Kako je kasnije izjavljivao Spilberg bio je ovo njegov najličiniji film.

- To je i film koji sam, od svih koje sam režirao, najviše puta pogledao jer su ga sva moja deca htela gledati, a uvek je pritom dobro imati oca pored sebe jer se deca na početku boje zato što E.T. izgleda drugačije - izjavio je ranije Spilberg.

Foto: Profimedia
 

E.T. vanzemaljac se počeo snimati u septembru 1981. godine i sniman je dva meseca. Kako bi produkcija ostala tajna, projekt je sniman pod nazivom A Boy's Life. Glumci su morali čitati scenario iza zatvorenih vrata. Spilberg je većinom snimao hronološki kako bi izvukao emocije od glumaca.

Snimanje po hronološkom redu pružilo je mladim glumcima emocionalno iskustvo kako su se sve više povezivali s likom E.T.-ja, što je dalo scenama u bolnici dimenziju saosećanja.

Film je premijerno prikazan na završnoj večeri Filmskog festivala u Kanu.

U filmu igraju: Henri Tomas, Dru Berimor i Piter Kojoti.

Glavni glumac je odmah dobio ulogu na kastingu jer je počeo da plače zamišljajući da mu je pas uginuo.

Foto: Profimedia
 

Koncept za E.T. nastao je kad je Spilberg s svojih 15 godina stvorio svog izmišljenog prijatelja nakon razvoda svojih roditelja.

Scenario je napisan tako što je Spilberg Melisi Matison diktirao u pauzama snimanja filma "Otimači izgubljenog kovčega".

Melisa je bila supruga Harisona Forda, koji je imao jednu scenu u filmu koja je na kraju izbačena.

Sudbina Harisona Forda zadesila je  i pesmu Majkla Džeksona, koja je na kraju izbačena iz filma, jer ništa nije moglo da zaseni priču o prijateljstvu između vanzemaljca i dečaka.

Fim je snimljen sa budžetom od 10,4 miliona dolara i osvojio je četiri Oskara. Kritičari su ga ocenili kao vanvremensku priču o prijateljstvu, a smatra se jednim od najvećih filmova ikad snimljenih.

Foto: Profimedia
 

Američki filmski institut stavio je E.T. na 25. mesto najboljih filmova svih vremena, na 44. najpotresnijih, 6. najinspirativnijih, i na 14. mesto filmova za najbolju muziku.

Njujork Tajms piše da su tvorci ovog filma imali inspiraciju u filmovima “Petar Pan” i “Čarobnjak iz Oza”.

U ovom slučaju Doroti je “pretvorena” u vanzemaljca. Po njima E.T je zapravo duhovita komedija o snalaženju dece u svetu odraslih koji su odavno zaboravili na dečju naivnost.

Specijalni efekti u ovom filmu su odlično urađeni,  a najbolji  specijalni efekat je bio zapravo sam E.T. kostim kojeg je kreirao  Karlo Rambaldi.

U tom kostimu bila je Tamara De Treaux. Za tu ulogu savršeno je odgovarala jer je bila visoka samo 79 centimetara. Tada je imala 22 godine.

Jedna od anegdota vezanih za ovaj film je i da je princeza Dajana dok je gladala film plakala. Film je 17. juna prikazan u Ujedinjenim nacijama, a Spilberg je dobio medalju za mir.

Mnogi su u ovom filmu našli paralele sa životom Isusa Hrista. Spilberg je odgovorio kako nije želeo napraviti religioznu parabolu, rekavši u šali: "Da sam ikad otišao svojoj majci i rekao 'Mama, snimio sam film kao hrišćansku parabolu', što mislite što bi rekla? Ona ima košer restoran u Los Anđelesu."

Nastavka filma sigurno neće biti ali je jedna od najvećih američkih kompanija koja se bavi komunikacijama Comcast pre tri godine snimila četvrominutni reklamni spot sa vanzemaljcem i na trenutak utolila nostalgiju za ovim filmom i svih emocija koji nas vezuju za ovu priču o prijateljstvu dečaka i vanzemaljca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike