Keri Grant: Podvojena ličnost jednog od najvećih holivudskih zavodnika

19.01.2021

20:30 >> 14:50

0

Slavni glumac celog života pokušavao je da ostavi radničko dete iz Bristola iza sebe, a bio je jedna od prvih zvezda koja je probala i redovno javno koristil

Keri Grant: Podvojena ličnost jednog od najvećih holivudskih zavodnika
Copyright Profimedia

Kritičari i dan-danas tvrde da je njegova najpoznatija uloga, u filmu “North by Northwest” Alfreda Hičkoka, ujedno bila i ona koja mu je najviše odgovarala: tumačio je lik čoveka koga smatraju za nekoga ko u stvari ne postoji, a slavni glumac umeo je da kaže:

– Keri je potpuno izmišljeni lik i ceo život igram tu ulogu. Nema šanse da sam zaista Keri Grant. U svojim sam mislima zlikovac po imenu Arči Lič. Ipak, mislim da je Keri Grant napravio dosta čudesa tokom mog života. Svi žele da budu Keri Grant. Čak i ja želim da budem Keri Grant.

Teško i traumatično detinjstvo

Rođen na današnji dan 1904. godine kao Arčibald Lič u engleskom Bristolu, Keri Grant odrastao je uz oca alkoholičara i majku koja je bila psihijatrijski slučaj, a još kao dečak sanjao je o tome da pobegne iz svog rodnog grada.

– Majka nikada nije mogla da prežali smrt mog brata. Prikleštila mu je prst vratima. Zbog toga je dobio gangrenu i umro. Nikad to sebi nije oprostila. Prema meni je bila previše zaštitnički nastrojena. Oblačila me je u haljinice, pa nisam bio siguran da li sam dečak ili devojčica – napisao je Grant u svom dnevniku, koji je pronađen pre nekoliko godina, a prema kome je snimljen dokumentarac.

Jednog dana kada se vratio kući iz škole, majke nije bilo.

–  Rođaci su mi rekli da je otišla da živi u nekom gradiću na obali. To mi je bilo čudno, ali sam mislio da to tako treba da bude. Bio sam tužan i nisam hteo da se družim ni sa kim. Osećao sam da me je majka odbacila i ceo život sam zbog nje osećao prazninu. Pratio me je osećaj tuge – rekao je jednom prilikom Grant.

Profimedia

Otac se vrlo brzo oženio drugom ženom. Nikad mu nije pričao o majci, sve do samrti. Tad mu je priznao da se poslednjih 20 godina nalazila u psihijatrijskoj bolnici. Medicinski podaci su pokazivali da su lekari zaključili da nije opasna ni za sebe ni za druge, ali su je držali u bolnici samo zato što je njen suprug, Grantov otac, rekao da je “luda”.

Grant je tada stupio u kontakt sa njom, redovno su se viđali i dopisivali do kraja njenog života. Prijatelji su pričali kako je majka prema njemu bila prilično hladna. To je uticalo na njegov odnos sa ženama.

Pet brakova

Pet puta je bio u braku, prvi put sa glumicom Virdžinijom Čeril. Brak je trajao samo sedam meseci, pošto je on bio nasilan.

– Moja posesivnost i strah da je ne izgubim dovela je upravo do toga – napisao je Grant.

Oduševljenje Holivudom

Sredinom 20-ih godina otputovao je u Njujork, te je odlučio kako se nikada neće vratiti u Englesku. Onde se pridružio grupi akrobata koji su usavršili hodanje na štulama te su držali nastupe širom grada.

Pre nego se preselio u Los Anđeles, učio je da glumi od svojih uzora čije je pokrete kopirao, a čitavo to vreme bio je ogorčen zbog odnosa koje je imao s roditeljima pre nego što je otišao u SAD. Tek nakon dugo godina, psihijatru je priznao kako je razlog njegove podvojene ličnosti on sam, a ne njegovi roditelji.

– Shvatio sam da sam sebe činim nesrećnim. Imao sam mnoge probleme tokom godina, no to su bili problemi Arčija Liča, ne Kerija Granta – rekao je glumac jednom prilikom.

Drugi put je u brak uplovio s Barbarom Haton, koja se kasnije požalila kako Keri nije nimalo zabavan u privatnom životu kao što je to na filmu. Ni njihov brak nije potrajao dugo, a glasine o Grantu počele su da sve više kruže Holivudom. Kolege ga nisu volele zbog naglog temperamenta, te zbog toga što bi se uvek previše napio i bio neprijatan. Mnogi su smatrali i da je škrt.

O glumi je razmišljao još dok je živeo u Njujorku, gde je upoznao glumicu Fej Vrej koja se kasnije proslavila filmom “King Kong” 1933. godine. Kada je stigao u Holivud pokušao je ponovo da stupi s njom u kontakt, a nadao se da će mu pomoći u građenju karijere. Imao je sreće jer ga je tada preoteo “Paramount”, a tokom jedne godine pojavio se u čak 10 njihovih filmova.

– Bila sam zaljubljena u Kerija, no on je bio zaljubljen u sebe i nisam imala šanse – rekla je glumica nakon razvoda.

Konzumacija LSD

Njegova treća supruga, glumica Betsi Drejk, upoznala ga je s psihoterapijama i LSD-jem.

– Nakon par nedelja video sam svetlo. Osećao sam da su se moji strahovi i krivica izbrisali. Konačno sam shvatio da sam protraćio tolike godine i da sam povredio mnogo žena. Sve se promenilo. Osećam se kao da sam se ponovo rodio – rekao je glumac.

Halucinogene droge su mu jedno vreme bile svakodnevica, te nije krio da uzima LSD. Bio je jedna od prvih ličnosti u Holivudu koja je probala tu tada eksperimentalnu psihijatrijsku drogu, a prvi put ju je uzeo 1958. godine – čitavu deceniju pre nego što će je Electric Kool Aid Acid Test Toma Wolfea proglasiti halucinogenom i zavisnošću povezanom sa hipicima.

Grant je ovu posebnu vrstu kiseline konzumirao pod veoma strogim režimom: odlazio bi u psihijatrijski institut na Beverli Hilsu subotom u 9 ujutru. Tamo bi, pod budnim okom svog terapeuta Mortimera A. Hartmana (koga je zvao “moj mudri Mahatma”), halucinirao 6 sati a zatim bi ga odvezli kući.

To je potrajalo tri godine, tokom kojih je bio jedan od javnih zagovornika LSD-a i smatrao je da mu je pomogla u prevazilaženju trauma iz detinjstva i godina onoga što se medicinski definiše kao “prolongirano emotivno isključenje”.

Ljubav prema Sofiji Loren

Njegov brak s Betsi Drejk bio je osuđen na propast zbog jednog putovanja. Na početku braka otišao je u Španiju da snimi film, a koleginica mu je bila Sofija Loren. Zaljubio se u nju na prvi pogled. Čak ju je i zaprosio, ali ona je bila ludo zaljubljena u italijanskog prodcenta Karla Pontija. Grant je bio besan jer ga nikada niko do tada nije odbio.

Strast između Sofije Loren i Kerija Granta buknula je na snimanju “Ponosa i strasti”, prvog američkog filma u kojem je glumila slavna Italijanka, koji je prikazan 1957. godine. Međutim, tek nedavno glumica je demantovala priče o prosidbi.

– Keri Grant je bio jako naočit muškarac i divan glumac, ali me nije zaprosio – rekla je Sofija za britanski “Radio Tajms”. Glumica je napomenula da je bilo “nemoguće” da je engleski glumac zaprosi dok su radili zajedno. Imala je tada 23 godine, a on je bio stariji tri decenije od nje.

Profimedia

– Bila sam premlada da bih imala jasne ideje o ljubavi i vezama – poručila je Sofija koja se sa 32 godine udala za režisera Karla Pontija koji je bio stariji od nje više od dve decenije (22 godine) i sa njim ostala do njegove smrti (2007).

U memoarima koje je objavila 2014. otkrila je da ju je Grant uporno zavodio.

– Bićeš u mojim molitvama. Ako misliš i moliš se sa mnom, za istu stvar i cilj, sve će biti ispravno i život će biti dobar – pisao joj je u pismima.

Sofija Loren i Keri Grant bili su prijatelji, razmenjivali su pisma i povremeno se čuli telefonom.

Četvrti je put pred oltar stao s glumicom Dajan Kanon, a kleknuo je kada ju je video u jednom televizijskom šou programu. Dobili su ćerku Dženifer koju je Keri obožavao, ali svojoj četvrtoj supruzi nije bio dobar muž. Grant je tada imao 62 godine, pa je odlučio da se penzioniše da bi ćerki mogao da priušti lepo detinjstvo.

Spekulacije o homoseksualnosti

Interesantno za čoveka koji je imao pet brakova jeste to što mu je jedna od najdužih veza (11 godina) bila sa kolegom, glumcem Randolfom Skotom. Zajedno su živeli dok je Grant bio u svom prvom braku sa Virdžinijom. Pošto su se nedugo zatim razveli, njih dvojica su iznajmili sedmosobnu kuću na plaži u Santa Monici i nazvali je Bachellor Hall (Dvoranom neženja).

Njihovo prijateljstvo nikada nije važilo za išta više od platonskog, iako su obojica namerno izazivali glasine o svom seksualnom opredeljenju, zabavljajući se na račun senzacija koje je izazivalo njihovo nošenje identičnog donjeg veša i zajednički život. Skot je jednom prilikom na meniju za večernju žurku napisao “mom vereniku, Keriju”.

Nagađanja o seksualnom opredeljenju i danas traju. Iako se veruje da se u Holivudu o tome govorkalo tokom čitave njegove karijere, jedan od njegovih biografa, Charles Higham, tvrdi da je tek 1965. godine čuo da se priča o Grantovim seksualnim navikama, i to od Marlen Ditrih koja mu je rekla “nikada ne bih mogla da budem u vezi sa Grantom jer je homoseksualac.”

Peti put se oženio Barbarom Heris, sa kojom je ostao do smrti.

– Bio je vrlo sramežljiv i zabrinut. Trebalo mu je mnogo vremena da razmisli hoće li da bude sa mnom – rekla je ona.

Keri Grant je sam zapisao da je celog života pokušavao da ostavi radničko dete iz Bristola iza sebe i da postane holivudski zavodnik, kakvim ga je ceo svet video.

– To me nije usrećilo. I 30 godina posle dolaska u Ameriku još pokušavam da shvatim ko sam i šta osećam. Možda to nikada neću dokučiti – govorio je Grant.

Pročitajte još

Keri Grant preminuo je 29. novembra 1986. godine, a nekoliko dana pre smrti izjavio je kako žali što je uopšte imao glumačku karijeru te je poželeo da je bio bolji čovek, otac i suprug.

Iza sebe je imao više od 70 filmova, pet brakova i, zahvaljujući štedljivom životnom stilu, ostavio je nasledstvo toliko veliko da je i njegov pomenuti terapeut bio doživotno obezbeđen sa sumom koju mu je ostavio.

Najpoznatiji filmovi su mu “Priča iz Filadelfije”, “Sever – severozapad”, “Drž’te lopova”, “Majmunska posla” i “Šarada”.

Smatralo se da je špijun

U jednoj od njegovih biografija tvrdi se kako je bio angažovan od strane američkih vlasti i FBI-a, da špijunira svoju tadašnju suprugu, Barbaru Huton. U braku sa Hutonovom, koja je tada bila jedna od najimućnijih žena na svetu, bio je u periodu od 1942. do 1945. godine.

Glasine su kružile da Barbara šalje novac nacistima. Sam Grant do svoje smti nije potvrdio ove priče. Ipak, još jedan biograf naišao je na ove podatke, ali i na to da glumčev zadatak nije bio samo taj da motri na svoju suprugu, već i na neke vlastima tada sumnjive glumce u Holivudu, poput Erola Flina i Gerija Kupera.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike