Sa Mona Lizom u ormaru za metle: 10 umetničkih remek-dela koja nikada nisu pronađena

10.08.2022

13:01

1

Van Gog, Pikaso, Karavađo, Mone... samo su neki od čuvenih autora za čijim se radovima traga godinama, pa i decenijama

Sa Mona Lizom u ormaru za metle: 10 umetničkih remek-dela koja nikada nisu pronađena
Mona Liza - Copyright Profimedia

Kada je Mona Liza 1911. godine nestala iz Luvra, krađa Da Vinčijevog remek- dela postala je globalna senzacija. Vinćenco Peruđa, jedan od zaposlenih u muzeju, skrivao se sa legendarnom slikom u ormaru za metle dok zgrada nije zatvorena. Dve godine kasinje, Peruđa je uhapšen, a slika vraćena.

Mona Liza / Profimedia
 

Postoji veliki broj umetničkih dela koja, nažalost, ne dele sudbinu Mona Lize i koja tek treba da budu pronađena, a ovo je 10 najtraženijih:

Vaza i cveće, Vinsent Van Gog

Van Gogovo delo ukradeno je iz muzeja Mahmud Kalil u Kairu 2010. godine. Procenjuje se na 50 miliona dolara.

Golub sa graškom, Pablo Pikaso

Slika je nastala 1911. godine, a plen pljačke postala je u maju 2010, kada je uz još četiri remek- dela ukradena iz Muzeja moderne umetnosti grada Pariza. Procenjuje se na oko 100 miliona dolara.

Koncert, Johanes Vermer

Vermerova slika nastala je 1664. godine, a nestala je sa još 12 slika 1990. u velikoj pljački Muzeja Izabele Stjuart Gardner u Bostonu. Procenjuje se na oko 200 miliona dolara.

Oluja u Galilejskom moru, Rembrant

Ovo remek-delo iz 1633. godine nestalo je zajedno sa Vermerovim "Koncertom" u pljački Muzeja Izabele Stjuart Gardner u Bostonu. Procenjuje se na 50 miliona dolara.

Sveti Francis i Sveti Lorens, Karavađo

Karavađova dela su među najvrednijima na svetu, zbog čega su često bila na meti krađa. Jedna uspešna odigrala se 1969. godine, kada je ova slika ukradena iz Oratorijuma San Lorenca u Palermu.

Pravedne sudije, Jan van Ajk

Slika je nastala između 1426. i 1432. godine, a ukradena je 1934. iz Katedrale svetog Bava u Gentu (Belgija).

Portret mladića, Rafaelo

Ovo remek-delo nastalo je oko 1513. godine i smatra se jednom od najvažnijih slika istorije umetnosti. Nestala je tokom Drugog svetskog rata, nakon što ju je zaplenio Gestapo.

Most Čaring-Kros, London, Klod Mone

Između 1899. i 1904. godine, Mone je naslikao čuveni ciklus Most Čaring-Kros, London, u kojem je most prikazan u različito doba dana i iz različitih uglova. Jedna od slika ukradena je iz muzeja Kunstal u Roterdamu 2012. godine.

Čitanje devojke u belo žutom, Matis

I ova slika ukradena je kada i Most Čaring-Kros, London iz muzeja Kunstal u Roterdamu. Naslikana je 1919. godine i procenjuje se na oko 50 miliona dolara.

Frensis Bejkon, Lusijan Frojd

Slika je ukradena 1988. godine iz berlinskog muzeja Neue Nationalgalerie, najverovatnije od strane Bejkonovog studenta. Procenjuje se na oko 150 miliona dolara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike