Savršene pljačke umetničkih dela koje su šokirale svet: Ni lopovi ni plen nikada nisu pronađeni (FOTO)

13.07.2022

08:30

0

Prva zabeležena u istoriji dogodila se 1473. godine

Savršene pljačke umetničkih dela koje su šokirale svet: Ni lopovi ni plen nikada nisu pronađeni (FOTO)
profimedia-0584546183 - Copyright Profimedia

Davne 1473. godine poljski pirati upali su na brod koji je plovio ka Firenci i oteli "Strašni sud" Hansa Memlinga, impresivni triptih o drugom Hristovom dolasku.

Bila je to prva pljačka umetničkih dela zabeležena u istoriji, a oteta slika se i danas čuva u Nacionalnom muzeju u Gdanjsku, iako Italijani vekovima traže njeno vraćanje.

"Strašni sud", Hans Memling/Profimedia
 

Poznati muzeji često su bivali meta pljačkaša, a ukradena umetnička dela često nikada nisu pronađena.

Predstavljamo vam pet takvih slučajeva:

Pljačka muzeja "Izabela Stjuart Gardner" u Bostonu

Dvojica muškaraca prerušenih u policajce došli su do ulaza u Muzej "Izabela Stjuart Gardner" u Bostonu, 18. marta 1990. godine, i rekli stražaru da su došli po pozivu. Iznenađeni čovek ih je pustio da uđu, ali su ga oni tada vezali lisicama i zaključali u podrum.

Sa sobom su uspeli da ponesu 13 izuzetno vrednih umetničkih dela, čija se vrednost procenjuje na preko pola milijarde dolara, a među njima i Rembrantove "Oluju na Galilejskom moru", "Damu i gospodina u crnom" i autoportet iz 1632.

"Oluja na Galilejskom moru", Rembrant/Profimedia
 

Ukrali su i Vermerov "Koncert", "Pejzaž sa Obeliskom" Goverta Flinka, pet Degaovih impresionističkih radova i "Chez Tortoni" Eduarda Manea.

Do dana današnjeg niko ne zna ko su pljačkaši bili, ni gde su slike završile. Ostali su samo prazni ramovi.

Krađa Takerovog krsta

Jedan čovek sa Bermuda, po imenu Tedi Taker, 1955. godine ronio je u blizini olupine broda San Pedro, koji je potonuo kod Florida Kiza tokom uragana 1594. i pronašao zlatni krst od 22 karata optočen smaragdima.

 

 

Poneo ga je kući, prodao Vladi Bermuda, i od tada je bio izložen u ostrvskom muzeju. Međutim, 1975. godine, neposredno pre zvanične posete kraljice Elizabete II, krst je ukraden i zamenjen jeftinom replikom.

Vlasti ne znaju ko je ukrao krst, koji se smatra jednim od najvrednijih predmeta ikad pronađenih u nekoj olupini.

Drezdenski dragulji

Pljačka nakita u Drezdenu jedna je od najvećih muzejskih pljački u istoriji, koja nije trajala duže od jednog minuta.

Lopovi su u četiri sata ujutru presekli strujne kablove Zelenog trezora u tom nemačkom gradu i odneli dragocenosti koje su procenjene na 1,2 milijarde dolara. Među ukradenim eksponatima su mač optočen sa 800 dijamanata, kao i Drezdenski beli dijamant od 49, 84 karata.

Drezdenski beli dijamant/Profimedia
 

Do kraja 2020. godine četvorica muškaraca su uhapšena zbog pljačke, ali nemačka policija još nije našla dragulje.

Neprocenjivi Karavađo

Jedne olujne noći 1969. godine lopovi su ušli u Oratorijum Svetog Lorenca u Palermu u Italiji i odneli Karavađovo "Rođenje Hrista", koje je nekada visilo nad oltarom.

Godinama kasnije mediji su spekulisali o tome šta se dogodilo sa vrednom slikom, a čak se pominjala i mafija.

"Rođenje Hrista", Karavađo/Profimedia
 

Slučaj je ponovo otvoren 2017. godine, kada je policija ušla u trag sada preminulom švajcarskom trgovcu umetninama, koji je navodno savetovao lopove da iseku platno slike, jer niko ne bi kupio tako poznato delo.

Potraga za "Rođenjem Hrista" još traje.

Pljačka muzeja u Paragvaju

Paragvajska prestonica Asunsion je u julu 2002. bio domaćin najveće izložbe u istoriji te zemlje, ali i jedne od najpažljivije osmišljenih pljački svih vremena.

Naime, lopovi su dva meseca pre početka izložbe iznajmili lokal u blizini Nacionalnog muzeja, a iza paravana počeli da kopaju tunel koji ih je vodio do "plena".

Oni su tako uspeli da ukradu dvanaest slika, među kojima je i "Glava žene" Adolfa Piota, "Devica Marija i Isus" Estebana Murilja, "Pejzaž" Gistava Kurbea i Tintoretov autoportret.

Interpol je 2008. uspeo da pronađe jednu sliku koja se pojavila na crnom tržištu u Argentini, ali potraga za ostalim je i dalje u toku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike