Ne prestaju lepljenja na umetnička dela: Nakon Londona i Firence na redu je Milano (FOTO/VIDEO)

05.08.2022

13:30

0

U ovom slučaju aktivisti su se namerno zalepili za postolje umesto za samu bronzu

Ne prestaju lepljenja na umetnička dela: Nakon Londona i Firence na redu je Milano (FOTO/VIDEO)
profimedia-0705819123 - Copyright Aktivisti zalepljeni za umetničko delo u Nacionalnoj galeriji u Londonu/Profimedia

Ekološki aktivisti nastavljaju sa neobičnim vidom protesta protiv izazivača klimatskih promena, tako što se fizički lepe za poznata umetnička dela.

Nova "žrtva" je skulptura futurističkog umetnika Umberta Bočonija u Muzeju Novečento u Milanu, koju je za svoj performans odabrala grupa "Ultima Generazione", odnosno "Poslednja generacija".

Četvoro aktivista zalepilo se za postolje bronzane skulpture iz 1913. godine, poznate kao "Jedinstveni oblici kontinuiteta u prostoru".

Skulptura "Jedinstveni oblici kontinuiteta u prostoru" Umberta Bočonija/Profimedia
 

"Moramo da promenimo pravac. Zalepili smo se za Bočonijev rad, jer više ne možemo da jurimo ka ekonomskom progresu. Progres kome su se futuristi nadali je isti koji nas danas vodi masovnom uništenju", stoji u saopštenju "Poslednje generacije", objavljenom nakon performansa.

Policija je brzo privela učesnike, koji se sada suočavaju sa optužbom za "oštećivanje umetničkog dela i opiranje pripadnicima javnog reda i mira", objavio je portal Art Newspaper.

 

 

Predstavnici muzeja, koji je privremeno zatvoren nakon incidenta, nisu reagovali na ovaj protest, pa nije poznato da li je skulptura zaista oštećena. Ipak, u svom saopštenju, pripadnici grupe objasnili su da su čak konsultovali restauratore koji su ih posavetovali koji lepak da koriste za ovu priliku i da su se namerno zalepili za postolje, umesto za samu bronzu.

Nedavno su članovi iste grupe organizovali su sličan performans u galeriji Ufici u Firenci, zalepivši se za staklo koje štiti Botičelijevo "Proleće".

Oba napada su deo šire kampanje privlačenja pažnje na klimatsku krizu.

- Na isti način na koji branimo svoje umetničko nasleđe treba da budemo posvećeni brizi i zaštiti planete koju delimo sa ostatkom sveta. Umetnost je uvek bila vrednost u prenošenju lepote, ujedinjenju kultura i očuvanju najboljih izraza čovečanstva. I sada treba da bude tako - naveli su aktivisti za Artnet News.

Ultima Generation via AP
 

Slična kampanja već postoji u Velikoj Britaniji u organizaciji "Just Stop Oil". Od jula meseca aktivisti su se lepili za slike Horacija Mekuloha, Vinsenta Van Goga i Dž. M. V. Tarnera u Glazgovu, Londonu i Mančesteru.

Takođe, jedan muškarac je ranije ove godine dospeo u sve svetske medije, nakon što je, navodno u želji da skrene pažnju na ekološke probleme, gađao tortom legendarnu Mona Lizu Leonarda da Vinčija u Luvru.

Nije poznato da li su učesnici ovih kampanja na bilo koji način povezani.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike