Drama na aerodromu na Ibici: Pokušaj krijumčarenja Pikasovog dela (FOTO)

21.07.2022

10:30

0

Radi se o crtežu iz 1966. godine pod nazivom „Trois personnages“ („Tri figure“)

Drama na aerodromu na Ibici: Pokušaj krijumčarenja Pikasovog dela (FOTO)
Pablo Pikaso - Copyright Pablo Pikaso/Profimedia

Vlasti na Ibici zaplenile su Pikasovu skicu vrednu više od 460.000 dolara, nakon što je putnik nije prijavio aerodromskoj carini, navodi se u zajedničkom saopštenju koje su objavili španska poreska agencija i Civilna garda.

Neimenovani putnik, koji je stigao na špansko ostrvo letom iz Švajcarske, prvobitno je pokušao da se "izvuče" tako što je umetničko delo predstavio kao kopiju male novčane vrednosti. Ali galerijska faktura otkrivena u njegovom prtljagu čini se da identifikuje delo kao original.

Pablo PIkaso/Profimedia
 

Navodni pokušaj krijumčarenja dogodio se početkom jula, iako su zvaničnici objavili detalje incidenta tek u ponedeljak, nakon što je preliminarna analiza pokazala da je potpisana skica originalno Pikasovo delo.

U početku je putnik tvrdio da je crtež samo kopija i dao je rukom pisanu priznanicu za 1.500 švajcarskih franaka (1.534 dolara). Ali tokom "dubinske" pretrage zvaničnici su otkrili drugu fakturu, koju je izdala umetnička galerija u Cirihu, na kojoj je bila navedena prodaja Pikasovog dela iz 1966. pod nazivom „Trois personnages“ („Tri figure“) za 450.000 švajcarskih franaka (oko 461.000 dolara).

 

 

Prvobitnom inspekcijom direktora Muzeja savremene umetnosti Eivissa na Ibici utvrđeno je da je umetničko delo originalni Pikaso sa tržišnom vrednošću „u skladu“ sa iznosom navedenim na fakturi galerije.

Stručnjaci za umetnost će preduzeti dalju analizu crteža "Trois personnages" u okviru istrage koja je u toku.

Pablo Pikaso/Profimedia
 

Roba koja se u Španiju donosi izvan Evropske unije, uključujući Švajcarsku, podleže carinama i PDV-u. Kako se smatra da vrednost skice premašuje 150.000 evra (152.000 dolara), incident se tretira kao pokušaj krijumčarenja, saopštila je Poreska agencija, prenosi CNN.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: telegraf.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike