Najpopularnija domaća serija snimljena pre 35 godina: Amerikanci su imali Karingtonove a mi Popadiće

14.01.2022

19:30

0

Svake subote u 20 časova znao se raspored u svakoj kući na teritoriji bivše SFRJ

Najpopularnija domaća serija snimljena pre 35 godina: Amerikanci su imali Karingtonove a mi Popadiće
Serija "Bolji život" - Copyright Printscreen/YouTube/IMDB

Uključuje se TV i željno iščekuje nastavak dogodovština porodice Popadić.

Prošlo je 35 godina od emitovanja prve epizode serije “Bolji život”, ali u ovom slučaju vreme je vrlo relativno, jer se od tada serija reprizira bar jednom godišnje, ne samo u Srbiji već i regionu. Tako da realna vremenska distanca skoro i da ne postoji. 

I dok su osamdesetih u Americi vrtoglavu popularnost dostizale “Dinastija” i “Dalas”, kod nas se to dešavalo sa “Boljim životom”. Doduše bogastvo Popadića se nikad nije moglo meriti sa Karingtonovima ali sa životnim problemima su ih prevazilazili.

Printscreen/YouTube/IMDB
 

Popularnost “Boljeg života” i njenih junaka na ovim prostorima ne jenjava ni danas.

Serija je bila mešavina sapunice, komedije i drame. Imala je 82 epizode, kao i novogodišnji specijal. Premijerno je emitovana u periodu od 1987. do 1991. godine.

Poslednja epizoda je prvi put emitovana 1991. godine. Upravo zbog toga ona nosi epitet poslednje jugoslovenske serije, budući da su svega nekoliko dana nakon okončanja serije Slovenija i Hrvatska proglasile nezavisnost od SFR Jugoslavije.

Printscreen/YouTube/RTS
 

- Shvatam da je to bilo jedno drugo vreme, mnogo veći prostor, koji je cela nekadašnja zemlja Jugoslavija gledala, bilo je jedinstveno tržište. I to je pripadalo, prosto, jednom drugom vremenu kojeg više nema. Jer, bukvalno, „Boljim životom“, prestankom njegovog emitovanja, počeo je raspad Jugoslavije. Mi nismo više ta zemlja koja je nekada postojala, to ima i neku, možda, i nostalgičnu notu. Tada smo još verovali. Nismo znali šta nas čeka, niko nije znao to, niko – izjavila je Svetlana Bojković, koja je igrala Emiliju Popadić, ulogu koja je obeležila njenu karijeru i po kojoj je mnogi najviše pamte.  

Okosnicu serije čini petočlana beogradska porodica Popadić (muž, žena, dva sina i ćerka). Oni se suočavaju sa svakodnevnim problemima u društvu. 

Jedan od najpopularnijih likova bio je glava porodice “Giga Moravac” kojeg je igrao Marko Nikolić, koji je preminuo 2019. godine.

Printscreen/YouTube/RTS
 

On je govorio da je kojim slučajem serija snimana mnogo kasnije Giga bi opet imao iste probleme.

- Isto bi se davio u... da ne kažem u čemu, kao i onda. Imao bi iste probleme, jer ljudi iz srednjeg sloja u svakom društvenom uređenju nastradaju. I u ratu i u miru. Imao bi iste muke, jer je Giga bogom dan da upada u probleme – govorio je Marko Nikolić.

Zanimljivo je da Marko Nikolić i Emilija Popadić nisu svojim likovima odgovarali po godinama. Naime, Dragiša i Emilija bili su stariji od Marka i Cece, što je rešavano šminkom, dok su  njihova deca u seriji Aleksandar, Violeta i Slobodan bili mlađi od glumaca koji su ih tumačili.

Jedna od brojnih zanimljivosti ove serije je i da je sina Aleksandra “Sašu Guzu Popadića” trebalo da igra Žarko Laušević.   

Printscreen/YouTube/RTS
 

On je tada odbio ovu ulogu jer je već bio angažovan na snimanju filma „Oficir s ružom“.

- Žarka su želeli za ulogu Saše. Međutim, termini snimanja serije preklopili su se s filmom, a on nije nije mogao da radi paralelno na dva fronta. Lauš je imao 27 godina i bio je idealan da igra advokata i najstarijeg člana porodice. Boris je tek nakon njegove odluke da vrati ulogu izabran kao najbolje rešenje – ispričala je svojevremeno Lauševićeva prijateljica sa studija koja je tada radila kao ispomoć na seriji „Bolji život“.

Jedna od prepoznatljivih uloga u ovoj seriji bila je i uloga Nine Janković koju je igrala Snežana Savić, iako je prvobitno bila planirana Lepa Brena.

-To je bilo veoma davno i više se ne sećam ko me je sve zvao. Nisam imala vremena da radim serije, pošto snimanje može da traje i dve godine, već samo filmove. Tada sam bila preokupirana nastupima i turnejom širom bivše Jugoslavije i sveta. Snežana Savić je veliki profesionalac i maestralno je odigrala ulogu, što ja sigurno ne bih umela - rekla je Lepa Brena jednom prilikom.

Printscreen/YouTube/RTS
 

Za ulogu Violete Popadić bila je predviđena glumica Ena Begović koja je kasnije tragično preminula.

Niko nije mogao da predvidi uspeh ove serije kao ni da će mnogo kasnije biti gledana.

- Snimanje smo započeli sa napisanih šest, a emitovanje sa 14 epizoda. Onaj ko je prihvatio ulogu nije znao šta će biti, ali su procenili vredi li učestvovati. Kao kada čitate knjigu, pa u prvih 15, 20 strana znate kako će dalje teći, tako i prva epizoda serije pokazuje njene mane i vrline – izjavio je scenarista Siniša Pavić.

Prema njegovim rečima u ovoj seriji nije bilo malih uloga.

Printscreen/YouTube/RTS
 

- Popadići su glavni akteri priče, ali mnogo je drugih, sjajnih glumaca koji su obeležili tu seriju, a nisu više živi. Kada se radi tako velika priča, nijedna uloga nije mala. Ukoliko bismo sastavili sve što je Bata Živojinović odigrao kao Macola, dobili bismo tri igrana filma. Bio je tu i Mihajlo Vitorović, Danilo Lazović, Radmila Savićević, Miloš Žutić, pa Dušan Poček, kome je hipohondar Jezdimira Uskokovića bila životna uloga. Ne može se reći da su to epizodne uloge, velike su bile i po obimu i sjajno su odigrane – rekao je Pavić.

Printscreen/YouTube/RTS
 

I pored velike želje fanova Pavić je odbacio mogućnost snimanja rimejka “Boljeg života”. 

Porodica Popadić definitivno pripada nekim prohujalim vremenima ali je sigurno da ćemo uživati u još repriza ove serije. Popadića odavno više nema ali njihovi problemi izgleda ostaju večni jer i dan, danas muče mnoge. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike