Sećanje na Danila Lazovića: Laf u srcu

27.11.2020

19:13 >> 13:14

0

U liku Šćepana Šćekića je dokaz da narod ima neodoljivu potrebu za zabavom, govorio je svojevremeno glumac

Sećanje na Danila Lazovića: Laf u srcu
Copyright YouTube/Printscreen

Veliki glumac Danilo Lazović rođen je na današnji dan 1951. godine. Starije generacije pamte ga još iz “Otpisanih”, a široj publici svakako će ostati u sećanju kao Šćepan Šćekić iz “Srećnih ljudi” i Čerčil iz “Porodičnog blaga”.

Rođen je u Brodarevu, na granici Srbije i Crne Gore, odrastao je u radničkoj porodici, a Lazovići su se 1958. godine preselili u Priboj na Limu, gde je završio gimnaziju. Diplomirao je 1974. godine na Fakultetu dramskih umetnosti, kada je ostvario i svoju prvu značajnu ulogu u kultnoj seriji „Otpisani“.

Nizale su se brojne role u značajnim delima jugoslovenske kinematografije, kao što su “Laf u srcu”, “Poslednji krug u Monci”, “Tri karte za Holivud”… Jedna od najupečatljivijih uloga jeste ona u TV drami “Portret Ilije Pevca”, gde je glumio sa Ljiljanom Dragutinović sa kojom je negovao veliko porodično prijateljstvo.

YouTube/Printscreen

U teatru je sa samo 24 godine briljirao u ulozi vladike Danila u “Gorskom vijencu”. Lazović je bio dugogodišnji član Narodnog pozorišta u Beogradu, a igrao je i u Ateljeu 212 i Zvezdara teatru u kojem je i stekao afirmaciju. Odigrao je na pozorišnim daskama preko 600 predstava, a najviše ga pamte po ulogama u komadima “Klaustrofobična komedija”, “Mala” i “Srpska drama”.

Velikan glumišta ostavio je iza sebe pečat kako svojim rolama, tako i tradicionalnim životnim načelima koje je često isticao.
Važio je za patrijarhalnog i strogo konzervativnog čoveka koji neguje porodične vrednosti. Bio je religiozan i verovao je da spas našeg naroda leži u većoj posvećenosti crkvi i postavljanju srpskog kralja na presto. Uvek je ponosno isticao svoje poreklo i porodične vrednosti koje su mu usađene u najranijoj mladosti, a koje je kasnije preneo i na svoju porodicu. Sa suprugom Brankom dobio je četvoro dece. Sa njima se iz Beograda preselio na Avalu.

YouTube/Printscreen

– Mislim da je to nešto najbolje što je tata mogao da uradi jer nas je sklonio sa asfalta, pa su moja braća i sestra umesto da rastu čekajući lift, uživali u prirodi i zdravom detinjstvu… Moj otac je bio patrijarhalan i konzervativan, želeo je da od nas napravi dobre ljude. Vaspitavao nas je u duhu prave srpske porodice, gde se zna ko je ko i šta ko radi, kao i da je ljubav prema Bogu osnov svega – pričala je njegova najstarija ćerka, Jelena Lazović.

Publiku je osvojio likom Šćepana Šćekića u seriji “Srećni ljudi” po scenariju Siniše Pavića koji je često isticao da je Lazović “dobar čovek velikog srca”.

– Lik Šćepana Šćekića zabava je na zadatu temu mog strica Dušana, svojevrsni omaž njemu. On to apsolutno zaslužuje jer je duhovitiji od mene i veći zabavljač od svega što sam prikazao na malom ekranu. To je više od mentaliteta. U liku Šćepana je dokaz da narod ima neodoljivu potrebu za zabavom – govorio je svojevremeno Lazović, dobitnik Sterijine nagrade i statuete Ćuran.

YouTube/Printscreen

Jedan od poslednjih projekata koje je uradio bio je CD sa stihovima Petra Petrovića Njegoša u pratnji guslara Milomira Miljanića, koji je objavljen 2003. godine.

– Ovo je odličan trenutak za Njegoša, on je danas kao Dejan Stanković ili Predrag Mijatović – sada će ponovo zabiti dva gola. Sve što je on govorio i pisao, ne razlikuje se od današnjice. U njegovim stihovima zabeležen je sav srpski hod. On je naš savremenik jer pokazuje u čemu smo sve različiti od ostalog sveta. Kao što Englezi slave Šekspira, tako i mi moramo da slavimo Njegoša – govorio je glumac.

Nažalost, tokom snimanja serije “Stižu dolari”, Lazović je prerano preminuo – 25. marta 2006. godine od infarkta. Imao je samo 55 godina. Komemorаtivni skup održаn je nа Velikoj sceni Nаrodnog pozorištа u Beogrаdu. Po želji porodice, niko nije držаo govor, već je preko rаzglаsа pušten Lаzovićev monolog u poemi svetog Nikolаjа Velimirovićа “Kosovski zаvet cаrа Lаzаrа”.

YouTube/Printscreen

Sаhrаnjen je nа Topčiderskom groblju, uz prisustvo člаnovа porodice, prijаteljа, kolegа i velikog brojа poštovаlаcа njegovog rаdа. Ispred hrаmа Svetog Trifunа opelo je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, uz sveštenstvo i monаštvo rаško-prizrenske i mileševske epаrhije.

Velikom glumcu u čast je 31. oktobra 2013. prvi put održan festival „Dani Danila Lazovića“ u Priboju. Na ovoj manifesticiji se održava takmičenje u govorenju poezije i pobednik dobija povelju „Danilo Lazović“ .

PROČITAJTE JOŠ: Priča o Ljubiši Samardžiću: Jednom odlazi svako putem svog života – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike