Pritvor petorici osumnjičenih za pripremanje ubistva na Vračaru! U tužilaštvu se branili ćutanjem, ali je Viši sud obrazložio odluku

12.05.2024

20:31 >> 20:55

0

Pritvor je prema okrivljenima N. P, M. I, F. K, S. K. i B. P. određen iz zakonskih razloga propisanih odredbom člana 211 stav 1 tačka 2 i 3 Zakonika o krivičnom postupku

Pritvor petorici osumnjičenih za pripremanje ubistva na Vračaru! U tužilaštvu se branili ćutanjem, ali je Viši sud obrazložio odluku
Copyright MUP Srbije

Određen je pritvor okrivljenima N. P, M. I, F. K, S. K. i B. P, saopštio je danas Viši sud u Beogradu.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu je dana 12. maja 2024. godine doneo rešenje kojim je prema okrivljenima N. P, M. I, F. K, S. K. i B. P. odredio pritvor, koji im po tom rešenju može trajati najduže 30 dana.

Pritvor je prema okrivljenima N. P, M. I, F. K, S. K. i B. P. određen iz zakonskih razloga propisanih odredbom člana 211 stav 1 tačka 2 i 3 Zakonika o krivičnom postupku, odnosno usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoka, kao i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, pri čemu je prema okrivljenom N. P. pritvor određen i iz zakonskih razloga propisanih odredbom člana 211 stav 1 tačka 1 Zakonika o krivičnom postupku, tj. usled postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva, kaže se u saopštenju Višeg suda u Beogradu.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Okrivljenima N. P, M. I, F. K, S. K. i B. P. na teret se stavlja izvršenje krivičnog dela Teško ubistvo iz člana 114 stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika, okrivljenom N. P. i izvršenje krivičnog dela Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348 stav 4 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika, dok se okrivljenom M. I. na teret stavlja i izvršenje krivičnog dela Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246 stav 1 Krivičnog zakonika.

Prema saopštenju Višeg suda u Beogradu, protiv navedenog rešenja dozvoljena je žalba krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rešenja.

U tužilaštvu se branili ćutanjem

U Višem javnom tużilaštvu (VJT) u Beogradu saslušana su petorica osumnjičenih za pripremanje krivičnog dela teškog ubistva, na štetu jednog lica, od kojih se dvojica sumnjiče i za druga teška krivična dela.

Svi osumnjičeni su se na saslušanju branili ćutanjem odnosno iskoristili su svoje zakonsko pravo da ne iznose odbranu, osim Bogdana P. koji je negirao izvršenje krivičnog dela, saopštilo je VJT.

Nakon saslušanja tužilaštvo je sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu predložilo da svim osumnjičenima odredi pritvor da ne bi uticali na svedoke, da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremenskom periodu, kao i zbog uznemirenja javnosti.

Naredbom o sprovođenju istrage Nikola P. (25) se sumnjiči za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija za koje je zaprećena kazna zatvora od dve do 12 godina, a Milan I. (31) za krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, za koje je zaprećena kazna zatvora od tri do 12 godina.

Protiv pomenute dvojice osumnjičenih, kao i protiv Bogdana P. (31), Filipa K. (30) i Saše K. (32) biće preduzete dokazne radnje zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično dela teško ubistvo iz člana 114 stav 2 (pripremne radnje) Krivičnog zakonika. Za ovo krivično delo zaprećena je kazna od jedne do pet godina zatvora.

Sumnja se da su ovi osumnjičeni od početka februara do 10. maja 2024. godine zajedno, sa umišljajem, nabavljali sredstva za izvršenje krivičnog dela teško ubistvo na štetu jednog lica, dogovarali se, planirali i organizovali njegovo izvršenje.

Filip K. je, kako se sumnja, okupio ostale osumnjičene i dodelio im tačno određene zadatke u cilju izvršenja krivičnog dela, sa kojima su se svi osumnjičeni složili. U tom cilju iznajmili su tri "štek stana" na Vračaru, zatim vozilo u rentakar agenciji, opservirali su lokaciju na kojoj je planirano izvršenje krivičnog dela, a Milan I. je bio zadužen da prodajom opojne droge (kokain) pribavi novčana sredstva potrebna za pripremu i organizovanje krivičnog dela.

Nabavili su pištolj marke "Walther Creed" sa izbrušenim serijskim brojem, pa su u Velikom selu, u njivama iza Dunava 3. maja 2024. godine vršili isprobavanje pomenutog pištolja namenjenog za izvršenje krivičnog dela Teško ubistvo.

 

 


Policisjki službenici su osumnjičene sprečli u izvršenju pripremanog krivičnog dela 10. maja 2024. godiine.

 

 

Kod Nikole P. je prilikom hapšenja pronađen pištolj marke "Walther Creed" sa izbrušenim serijskim brojem, namenjen izvršenju krivičnog dela. U ležištu pištolja se nalazio jedan metak, dok se u okviru nalazilo još 13 metaka.

U garaži porodične kuće Milana I. pronađeno je 73,26 grama opojne droge kokain, koju je držao neovlašteno radi prodaje, kao i vagica za precizno merenje, saopštilo je VJT.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike