Svi su "pali", a on šeta po Brazilu: Ključni rizničar "balkanskog kartela" 14 godina neuhvatljiv za policiju (FOTO/VIDEO)

31.05.2024

20:45

0

Policija upala u firmu zatvorenu pre četiri godine, a niko ne zna gde je Goran Soković

Svi su "pali", a on šeta po Brazilu: Ključni rizničar "balkanskog kartela" 14 godina neuhvatljiv za policiju (FOTO/VIDEO)
Ilustracija - Copyright ATAImages/Antonio Ahel Pixabay

Firma "Municipijum S" u Pljevljima, u koju su jutros upali policajci, a koja je u vlasništvu braće Šarić, bila je prva kockica u slaganju imperije jednog od najvećih balkanskih narko-bosova. Firmu je osnovao Darko, ali je finansijski mozak bio njegov drug iz detinjstva Goran Soković, čovek koji je na Interpolovoj poternici već 14 godina.

Policija je upala u zgradu u kojoj su prostorije preduzeća i diskoteka "Municipijum", iako je SUR "Munipicijum" obrisan iz privrednog registra 2020. godine, i to na zahtev mlađeg Duška Šarića.

printscreen
Zvanična odjava najčuvenije firme braće Šarić

Goran Soković je oduvek bio Šarićeva senka, čvrsta desna ruka. Šarić ništa nije radio bez Sokovića. Apsolutno ništa. Nijedan cent od trgovine kokainom nije prošao a da ga Soković nije ispratio. Navodno je i organizovao tovare droge, plasirao novac u legalne tokove, otvarao firme i of-šor kompanije, kafiće, hotele, kupovao stanove... Negde se i zvanično pojavljivao kao suvlasnik. Ispleo je i mrežu poslovnih ljudi i advokata koji su radili za kartel.

Pravosuđe se nadalo da će se i Soković pojaviti u sudnici. Njegovim privođenjem znali bi se svi tokovi novca dobijenog od prodaje tona kokaina. Oduvek se govorilo da dok je Soković na slobodi, za Darka nema brige, pare su na sigurnom.

Pošiljke kokaina pod budnim okom Pljevljaka

Soković je u bekstvu od 2010. godine i sada je navodno u Brazilu. Od tada do danas, njegovo ime je samo dva puta spominjano u javnosti. Prvi put 2015. jer je navodno lociran u Italiji, odakle je pregovarao sa srpskim vlastima o predaji, a drugi put četiri godine kasnije, kada je u Americi zaplenjen kokain vredan milijardu i po dolara. Američki istražitelji proveravali su da li je Soković učestvovao u nabavci 18 tona kokaina koji je pronađen u Filadelfiji. To su ispričali članovi uhapšene grupe. I, to je to.

U vreme kada je Soković pobegao, akcija protiv klana uveliko je trajala. Samom Sokoviću je Specijlani sud oduzeo dva stana u Beogradu za koje se sumnjalo da su kupljeni od novca zarađenog od trgovine narkoticima. Ostao je bez 100 kvadrata na Bežanijskoj kosi i 75 na Voždovcu.

U međuvremenu, i Darko Šarić se predao vlastima Srbije. Na procesu u Specijalnom sudu, Soković je osuđen na 15 godina za organizovanje šverca kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu, ali i dalje izbegava da bude uhvaćen.

Poslednja noć koju su zajedno, bez crvene poternice Interpola, proveli drugovi iz školske klupe bila je u Šarićevom porodičnom domu u Pljevljima, januara 2010. godine. Pričali su navodno do ranih jutarnjih sati, a tokom noći su primili u poslovnu posetu jednog balkanskog pevača, narodnjaka. Već ujutru, Šarić i Soković su nestali, a specijalci policije su upali u tu kuću. Uveliko je tada trajala akcija srpske policije pod nazivom "Balkanski ratnik".

Oprano četiri milijarde evra

Sumnjalo se da je više od četiri milijarde evra oprano preko firmi Darka Šarića. Čak i u tom trenutku, na osnovu mreže preduzeća njegovih saradnika i tadašnjih privatizacija, verovalo se da je ta suma duplo veća. A i danas se o tome samo nagađa.

Nešto kasnije, Soković je uhapšen, 7. februara 2010. godine u Pljevljima, u očevoj kući. Lisice su mu stavljene posle zaplene 1,8 tona kokaina na jahti "Maui“ u Urugvaju. Srpska policija je do njegovog imena došla tokom prisluškivanih telefonskih razgovora koje je vodio sa Draganom Tošićem, glavnim Šarićevim čovekom u slovenačkom ogranku klana.

Neuhvatljiv 14 godina

Iza rešetaka je tada Soković proveo svega četiri dana jer nije postojao sporazum o izručenju između Srbije i Crne Gore. Crnogorci nisu mogli da ga zadrže u pritvoru, jer nisu ništa imali. Tako je išetao na slobodu, i neuhvatljiv je već 14 godina.

Spisak firmi preko kojih je Šarić radio u Srbiji u ovom trenutku gotovo da je nemoguće kompletirati niti ga je moguće proveriti, jer je na istom "poslu“ bilo desetak njegovih bliskih saradnika od kojih je svako imao sopstvenu mrežu. Prema podacima Interpola, Šarić je osnovao tri firme u američkom gradu Delaveru - "Mateniko LLC", "Durabilly LLC" i "Financial agnels", a one se kao osnivači javljaju u više od 30 preduzeća i nekolicini klubova, hotela, čak i jednom vrtiću.

Devet firmi je od tog broja osnovano u Crnoj Gori, dve u Rovinju, jedna u Pragu i čak 25 u Srbiji, od čega je 16 locirano u Vojvodini, gde se odvijao najveći deo Šarićevog biznisa. Najpoznatija među firmama je konsultantska kuća "Municipijum S", koja se dalje javlja u vlasničkoj strukturi mnogobrojnih drugih preduzeća pod Šarićevom kontrolom.

Poslovna mreža kartela

Te su firme širile piramidu tako što su, međusobno kombinujući udele, osnivale nova preduzeća koja se, u zvaničnoj verziji, bave drumskim transportom, spoljnom trgovinom, poljoprivredom, lekovima... Po tom modelu nastao je veliki broj preduzeća od 2006. do 2008. godine. Gotovo sve firme, čak i one koje su osnovane sa ulogom od 500 evra, preko računa su godišnje imale promet od po nekoliko milijardi dinara, ali se u završnim računima knjižio ili simboličan dobitak ili, mnogo češće, gubitak.

Na dnu piramide bila su preduzeća iz privatizacije, uglavnom poljoprivredna dobra koja su raspolagala velikim obradivim površinama ili imala pravo zakupa nad njima, ali i preduzeća za prevoz robe i putnika. Iz njih je izvučen gotovo sav kapital, pa iako je veći broj pre prodaje imao solidne šanse da se uz ugovorena ulaganja vrate na tržište, završila su u stečaju ili likvidaciji.

Među prvim Šarićevim saradnicima Interpol je tada naveo nekoliko imena koja su srpskoj javnosti poznata, jer su često dovođena u vezu sa klasičnim kriminalom, i očigledno je da nisu bila deo "biznis mreže“, već da su završavala drugi, prateći deo poslova. Objavljen je i spisak šireg kruga od 58 Šarićevih saradnika i rođaka koji su ili iz Srbije ili tu posluju, a budući da je većina njih imala registrovanu najmanje po jednu firmu, taj deo biznisa doveden je u vezu s narko-klanom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike