Srpskog kralja kokaina odala dadilja: U Brazilu isplivali neverovatni detalji o "Balkanskom kartelu" (FOTO)

29.11.2023

20:45

0

Autor: 24sedam

Brazilska savezna policija objavila detalje o "Balkanskom kartelu"

Srpskog kralja kokaina odala dadilja: U Brazilu isplivali neverovatni detalji o "Balkanskom kartelu" (FOTO)
Copyright Printscreen/YouTube

"Balkanski kartel", koji je predvodio Aleksandar Nešić, sin "srpskog kralja kokaina" Gorana Nešića Cige, u nekoliko zaplena ostao je bez kokaina čija je ulična vrednost u Evropi 470 miliona evra, navodi se u izveštaju koji je brazilska policija sačinila o ovoj pohapšenoj grupi. 

Printscreen/Youtube/Narcodiario
Ulična vrednost zaplenjene droge 470 miliona evra

 

Pre nekoliko dana, u poverljivom dokumentu, navodi se da su članovi "Balkanskog kartela" sumnjali da ih je policiji odala - dadilja, što je i rezultiralo hapšenjem Nešića u velikoj akciji policije početkom oktobra. U istoj akciji je uhvaćeno još 15 saradnika "Balkanskog kartela". 

Ova devojka radila je za Nešića. Sumnje su pale na nju kada je na Zelenortskim ostrvima, aprila prošle godine, otkrivena prva pošiljka kokaina namenjena za Evropu. Tada su uhapšeni, a kasnije i osuđeni na po 12 godina zatvora, Crnogorci Nikola Marković (35) i njegov vršnjak Savo Tripčević. Oni su prevozili 5,7 tona kokaina.

Ciga, Šarić, "Amerika", "kavčani"

Goran Nešić, Aleksandrov otac, koga je Brazil izručio Srbiji 2018. godine, navodi se u brazilnskim spisima, a blizak je "kavačkom klanu" i klanu "Amerika". Usko je sarađivao i sa Darkom Šarićem, za koga navode da je samo od kokaina zaradio 500 miliona evra. Stariji Nešić trenutno služi zatvorsku kaznu od osam godina u požaravačkoj "Zabeli", dok je Šarić pritvoren u Centralnom zatvoru i čeka okončanje nekoliko sudskih procesa.

Nešiću i njegovim saradnicima Vanderleju Fariji i supruzi Ani Juliji bilo je potrebno 16 dana da shvate kako je "pao" ovaj tovar. U pratnji ovog transporta trebalo je da bude i Farija, ali je zbog obaveza u Brazilu odložio plovidbu na Zelenortska ostrva. 

Policija Brazila
Vanderlej Farija sa suprugom Anom Julijom

 

Na kraju se ispostavilo da je sve bilo lepo kamuflirano - dadilja je slala poruke telefonom "svom momku" i objašnjavala šta se dešava u "Balkanskom kartelu". Nemajući kud, Farija i njegova supruga su oteli dadilju, vezali je i držali u svojoj kući. Pretili su joj, i smrću i lomljenjem nogu. Na kraju, policija je upala u kuću supružnika, uhapsila ih i oslobodila dadilju.

Prvi veliki udarac "Balkanskom kartelu" zadat je 1. aprila 2022. godine, kada je fregata američke mornarice upozorila brazilski ribarski brod "Alkatraz 1", oko 600 nautičkih milja jugozapadno od arhipelaga Zelenortskih ostrva. Plovilo je privuklo pažnju Amerikancima dok je još bio u Brazilu zbog prisustva deset dodatnih rezervoara od 600 litara nafte, ali i odsustva opreme za ribolov. Jer, oni su putovali da bi navodno lovili ribu.

Ništa bez Jovana

Jedan od ključnih članova Nešićeve grupe je Jovan Aracki Đorđević. On je učestvovao u utovaru kokaina sa kopna na brodove. I ranije je u svojoj kriminalnoj karijeri radio sa Nešićem, a zajedno im se sudi u dva procesa pred sudom u Sao Paulu.

Tako je policija počela da nagriza "Balkanski kartel", sve do početka oktobra, kada je uhapšen Nešić u svom ekskluzivnom stanu. 

Savezna policija Brazila je, pored rute preko Zelenortskih ostrva do Španije, otkrila još jednu rutu koju su koristili. Druga ruta je išla preko Farskih ostrva i teritorije Danske u Severnom moru. Ovim krakom je rukovodio Nešićev saradnik Jairo Souza, koji je uhvaćen šest meseci pre šefa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike