"Ovo je da čovek poludi, neverovatno kako je tužilac uporan da govori neistine": Šarić posle novih dokaza sa "Skaj" aplikacije

13.05.2024

16:42

0

Suđenje je odloženo za sutra, kako bi sudsko veće odlučilo da li će se dokazi sa "Skaja" izvoditi ili ne

"Ovo je da čovek poludi, neverovatno kako je tužilac uporan da govori neistine": Šarić posle novih dokaza sa "Skaj" aplikacije
Ilustracija - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel/Profimedia

Suđenje Darku Šariću i ostalim optuženima za pokušaj diskreditacije i planiranje ubistva svedoka saradnika u drugom postupku Nebojše Joksovića, odloženo je danas u Specijalnom sudu u Beogradu, pošto su branioci braće Darka i Duška Šarića sudskom veću dostavili presudu Evropskog suda pravde vezano za korišćenje informacija prikupljenih putem "Skaj" aplikacije kao dokaza pred nacionalnim sudovima. Suđenje je odloženo za sutra, kako bi sudsko veće razmotrilo ovu presudu i odlučilo da li će se dokazi sa "Skaja" izvoditi ili ne.

- Predlažem da zastanemo sa izvođenjem dokaza, kako bi sudsko veće analiziralo odluku i odlučilo na koji način ćemo da nastavimo sa postupkom - rekao je advokat Darka i Duška Šarića, Dalibor Katančević i prevedenu presudu Evropskog suda kao novi dokazni predlog dostavio sudu i tužilaštvu.

On je rekao da se u presudi, koja je doneta krajem prošlog meseca posle zasedanja na zahtev suda u Berlinu, jasno navedeno da je reč o presretnutoj komunikaciji a ne zapleni servera, kako je to tužilaštvo tvrdilo i da nacionalni sudovi prikupljene informacije mogu da koriste samo ukoliko su u skladu sa domaćim zakonima i ne krše prava onih na koje se odnose.

- Razmatran je evropski istražni nalog, što je isto što i međunarodna pravna pomoć koju mi primenjujemo. Iz tih razloga, neko će reči da za nas to ne važi jer nismo članica Evropske unije, što nije tačno, naprotiv mi smo tek kandidati koji još strože treba da se pridržavaju. Druga stvar, Evropski sud pravde u presudi kaže da je uslov svih uslova da mora da bude usklađen sa nacionalnim zakonodavstvom države u kojoj se ti podaci koriste. Međutim takva radnja u našem zakonodavstvu nije propisana i ne može da se sprovede - naveo je Katančević.

On je, takođe citirajući delove pomenute presude naveo da u njoj piše da je država koja prisluškuje građane na teritoriji druge države, čak i kada je reč o Evropskoj uniji koja je praktično jedinstvena celina, u obavezi da obavesti tu državu.

Francuska nije obavestila Srbiju

- Francuska nijednog trenutka nije obavestila našu državu. Čuli smo ovde da je tužilaštvo tražilo od Francuske podatke koje je ona već imala. To je bitno, jer se u presudi navodi da kada države dobije bude obaveštena, mora da odgovoi da li želi da se nastavi ili prekine ta radnja, ukoliko je domaće zakonodavstvo ne poznaje. Dalje, oni kažu i da može da se koristi presretnuta komunikacija, ako su ispunjeni uslovi po domaćem zakonu. Oni kažu, ako nisu ispunjeni uslovi, takvi dokazi moraju da se izdvoje iz predmeta - naveo je Katančević.

24sedam/Goran Sivački/Tanjug/Miloš Milivojević
Darko Šarić i advokat Dalibor Katančević

On je potom naveo i da je ovakva odluka Evropskog suda važna jer navodi da za svakog okrivljenog na kog se odnosi mora da bude doneta individualna naredba.

- Dakle, imamo jasnu situaciju da je jedan ovakva sud, na ročištu na kom su prisustvovali predstavnici brojnih evropskih država, evropska komisija, doneo presudu odnosno jasne smernice u odnosu na sve komunikacije u odnosu na sve kriptovane komunikacije. Imajući u vidu da ovde nisu ispunjeni zahtevi koji se navode u pogledu sadržine i pribavljanja komunikacije, nama je jasno da ovde gubimo vreme. Ovo može da bude samo pomoćno dokazno sredstvo - zaključio je Katančević.

Advokat Marko Janković, koji takođe brani braću Šarić pridružio se predlogu da se iz spisa predmeta izdvoje dokazi sa "Skaja".

- Dve godine slušamo ovde priču o zaplenjenom serveru, s druge strane sada imamo opisano činjenično stanje, da je u pitanju presretnuta komunikacija a ne zaplenjeni server. U okviru tog pojma imao tajni nadzor komunikacije i hakovanje, kako se navodi u presudi Evropskog suda. Međutim, ta radnja nije i ne može da bude dokaz kod nas, hakovanje je kod nas krivično delo - rekao je advokat Marko Janković i nadovezao se primerom o izvršenju smrtne kazne koja nije predviđena našim zakonom:

I hakovanje je krivično delo

- Da li možemo da izvršimo smrtnu kaznu u Srbiji na zahtev neke države? Ne možemo jer bi to u Srbiji bilo ubistvo, isto je tako i hakovanje kod nas krivično delo. Svaka odluka, svaki dokaz koji stsigne mora da bude u skladu sa našim zakonom. Sud je u presudi jasno rekao da je Francuska presretala komunikacije naših građana na teritoriji naše države, što nije po zakonu. U njoj jasno piše da su nacionalni krivični sudovi dužni da zanemare dostavljene informacije ako nisu u skladu sa domaćim zakonom - rekao je Janković i napomenuo da je ova presuda doneta na osnovu Konvencije za ljudska prava čiji je potpisnik i Srbija i da je zbog toga i naša država u obavezi da je poštuje.

Na pitanje sudije Zorana Šešića da li tužilac želi da se izjasni o novom dokumentu koji je odbrana dostavila vežu, zanemik Javnog tužioca za organizovani kriminal Vojislav Isailović bio je kratak:

- Neću da gubim vreme, pet puta smo se izjašnjavli. Sud je doneo odluku da izvodimo ovaj dokaz i predlažem da nastavimo - rekao je tužilac u sudnici, posle čega se za reč javio i optuženi Darko Šarić, piše Kurir.

- Pre je bio zaplenjen server, sada tužilac pominje platformu. Da li možemo da dobijemo neki dokaz, zapisnik o zaplenjenoj platformi koju tužilac sada pominje. Neverovatna je njegova upornost da priča neistine. Ovo je da čovek poludi. Ovde se govore neistine, sramota je da ovo rade - rekao je Šarić, ali je sudija pokušao da prekine njegovo izlaganje ali je on nastavio:

- Kaznite me ako treba, ja moram da kažem. Ovo je sramota šta rade - obratio se optuženi Darko Šarić zameniku tužioca.

Suđenje će biti nastavljeno sutra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike