Kokain cede iz plastike: "Balkanski kartel" sada ima i ultramodernu laboratoriju (VIDEO)

26.03.2024

20:45

0

Autor: 24sedam

Neverovatno otkriće u velikoj policijskoj kodnoj akciji "Džoker"

Kokain cede iz plastike: "Balkanski kartel" sada ima i ultramodernu laboratoriju (VIDEO)
Copyright LPD NÖ

U operaciji "Džoker" nemačke i austrijske policije, tokom koje je prošle nedelje zaplenjeno 137 kilograma kokaina i uhapšeno devet srpskih državljana, otkriveno je da "balkanski kartel" ima sofisticiranu laboratoriju za preradu kokaina. 

LPD NÖ
Narkotici upakovani u tisovinu

Kartel je u poslednjih godinu dana izgubio više od deset tona kokaina iz Južne Amerike, zbog čega su počeli da primenjuju novu taktiku prikrivanja i kamuflaže paketa kokaina. Tako su u ovoj zapleni otkriveni narkotici u daskama od tikovine, koje bi kasnije u laboratoriji bile prerađene u kokain 85 odsto čistoće.

 

 

"Kokainska laboratorija“ za preradu droge otkrivena je u radionici u Kotingbrunu (u oblasti Baden). Droga je isporučena kao takozvana kokainska baza, odnosno u sirovom stanju. Samo dodavanjem drugih hemikalija postaje kokain za uličnu prodaju, objasnili su policajci posle hapšenja u Austriji. 

Printscreen / EUROPOL
Hemikalije otkrivene u jednoj od garaža kartela

Evropol je, međutim, 2021. godine upozoravao da "balkanski kartel" poseduje ovakav tip laboratorije. 

 

 

- Baza kokaina, i češće HCl, mogu se ugraditi u niz materijala, uključujući pčelinji vosak, đubrivo, razne vrste plastike, odeću, tečnosti, guano i presvlake. Proces ugradnje može biti prilično jednostavan, na primer natapanjem komada odeće u mešavinu kokaina i vode - naveli su u jednom izveštaju iz Evropola.

Ugradnja kokaina može biti i složeniji, zahtevniji hemijski proces. To se događa u slučaju kada se kokain ugradi u plastiku. U ovom slučaju se primenjuje obrnuti hemijski proces da bi se droga izvukla iz plastike. 

Tek nakon sekundarne ekstrakcije, narkotik se zatim može presovati u obliku tradicionalnih kokainskih kockica sa utisnutim logotipima, kako da bi se kupci uverili da kupuju originalnu drogu.

Pohapšeni šefovi kartela

LJUBIŠA LINDO ČOMBE Veteran u poslovima sa drogom, a milione je i pre 20 godina zarađivao sa dr Milanom Zarubicom, kraljem sintetičkih droga. Imali su najveće fabrike za proizvodnju sintetičkih droga u Evropi, a uhapšeni su 2003. godine kada su pronađeni droga i supstance za njeno pravljenje u fabrici u Novoj i Staroj Pazovi, kao i u Šimanovcima. Vrednost zaplene je procenjena na 50 miliona evra. Lindo je potom hapšen i 2013. godine.

SLOBODAN KOSTOVSKI KOLE Čovek burne biografije, duge liste prijatelja iz kriminala, od Željka Ražnatovića Arkana do Željka Maksimovića Make, uhapšen je avgusta 2023. u Beogradu posle zaplene više od 2,7 tona kokaina u Atlantskom okeanu.

Printskrin/Interpol
Slobodan Kostovski Kole

 

Bio je u bekstvu od 2018, kada je samo odšetao sa odsustva zbog lečenja tokom robije u Brazilu, gde je osuđen na 19 godina za prekookeansko krijumčarenje kokaina. 

ALEKSANDAR NEŠIĆ Centralna figura srpskih krijumčara u Južnoj Americi, čovek na vezi sa kartelima, ali na prvom mestu sin srpskog "kralja kokaina" Gorana Nešića Cige.

Printscreen/YouTube
Aleksandar Nešić

Sada naslednik čeka suđenje u Brazilu zbog slanja kokainskih pošiljaka za "balkanski kartel" u Evropu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike