Učestvovali u krijumčarenju sedam tona kokaina: Optuženi vođe i članovi "Balkanskog kartela"

06.11.2023

13:29

0

Kao vođe označeni su Miroslav Starčević zvani Đeneral i Deda i "pink panter" Mladen Lazarević

Učestvovali u krijumčarenju sedam tona kokaina: Optuženi vođe i članovi "Balkanskog kartela"
Velika akcija hapšenja Balkanskog kartela - Copyright Printscreen/Mup

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je podiglo optužnicu protiv 20 okrivljenih i to: Miroslava Starčevića, zvanog Đeneral i Deda, "pink pantera" Mladena Lazarevića, Radisava Radovića, Ljubiše Lindoa, Milovana Zdravkovića, Zorana Jakšića, Vladana Soldoa, Miloša Radosavljevića, Gligorija Peljevića, Petra Miloševića, Mirka Pavlovića, Miloša Jovanovića, Aleksandra Ilića, Dragana Đorđevića, Milana Mitića, Dragana Nikolića, Ivana Cvetkovića, Marka Radovanovića, Nikole Đorđevića i Deniza Mihajlovića. Oni su, posle hapšenja, označeni kao vođe i pripadnici "Balkanskog kartela".

Oni se terete za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Istraga protiv ove grupe usledila je nakon hapšenja 14 osoba, dok je njih šest u bekstvu, 12. maja ove godine. Za optuženima koji su u bekstvu raspisana je međunarodna poternica.

Kriminalna grupa se tereti da je učestvovala u međunarodnoj trgovini oko sedam tona kokaina od decembra 2019. do avgusta 2020. godine. Najveća količina je zaplenjena na Arubi u februaru 2020. godine, a pripreme su počele u decembru 2019. godine, kada je presretnut brod "Aresa“ i pronađeno i zaplenjeno 4,5 tone kokaina. Sledeća zaplena od 1.200 kilograma kokaina usledila je u junu 2020. godine u Belgiji, dok su u avgustu 2020. godine u Roterdamu u Holandiji zaplenjena preostala 742 kilograma kokaina.

Grupa je, osim za drogu, optužena i za veliku količinu oružja različite vrste, automatskog, poluautomatskog, kao i municije i eksplozivnih naprava. Reč je o oružju koje je pronađeno tokom hapšenja osobe koja pripada "niškoj grupi“, a pronađeno je prilikom pretresa stana u Nišu.

Ovaj postupak rezultat je intenzivne međunarodne saradnje između Javnog tužilaštva za organizovani kriminal Republike Srbije sa nadležnim pravosudnim organima Republike Francuske, Arube, Belgije i Кraljevine Holadnije, kao i Evropolom i Evrodžastom.

Tokom saradnje Javnog tužilaštva za organizovani kriminal sa Pariskim tribunalom - Odeljenjem zaduženim za borbu protiv organizovanog, finansijskog i sajber kriminala "Junalco“, prukupljani su ključni dokazi sa "Skaj" aplikacije putem međunarodne pravne pomoći, kao i drugi dokazi koji su neophodni za postupanje Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, a čime je razbijen "Balkanski kartel“.

Odlukom Javnog tužilaštva za organizovani kriminal blokirani su svi računi, sefovi, sva pokretna i nepokretna imovina - stanovi, kuće i vozila, inostrani novac u iznosu od više od tri miliona evra, skupoceni satovi i nakit.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike