Ovo je tajna "Balkanskog kartela": Kostovski ojačao uz zatvorski dug i momke iz Brazila!

06.09.2023

22:15

0

Evropol pokušava da utvrdi ko su saradnici Slobodana Kostovskog u Brazilu

Ovo je tajna "Balkanskog kartela": Kostovski ojačao uz zatvorski dug i momke iz Brazila!
Kokain Slobodana Kostovskog ide preko Brazila - Copyright Profimedia/Printscreen/Interpol

Put kokaina "Balkanskog kartela" zaplenjenog u dve akcije u Španiji, a koji je krijumčarila grupa na čijem čelu je bio Slobodan Kostovski Kole (70), ide preko Brazila. Ovaj kokainski bos sa crvene poternice Interpola u ovoj južnoameričkoj zemlji ima veoma jake veze i dugogodišnje saradnike koji su mu 2018. pomogli da pobegne sa robije. Evropol sada pokušava da utvrdi ko su njegovi partneri u Brazilu i istraga se vodi u tom pravcu.

Kostovski je volšebno pobegao sa izdržavanja zatvorske kazne i to dok je bio na lečenju u Brazilu, gde je osuđen na 19 godina za prekookeansko krijumčarenje kokaina. U begu je imao pomoć lokalne mafije. Brazil je potom za njim raspisao međunarodnu poternicu i uhapšen je tek nedavno u spektakularnoj akciji i to u Beogradu.

Printscreen /Europol
Hapšenje Slobodana Kostovskog u Beogradu

Kostovski je rođen 4. decembra 1953. godine, a iza njega je burna mafijaška karijera. Bio je bio veoma blizak prijatelj Željka Ražnatovića Arkana i njegovog kuma Milana Đorđevića Bombone.

Iz arhiva švedske policije procurele su 2019. godine fotografije sa video-nadzora banke koju je Željko Ražnatović Arkan opljačkao 1979. godine. Ražnatovićeva banda je tada odradila dve uzastopne pljačke u Švedskoj (Stokholmu i Geteborgu), a potom su pobegli u Holandiju. Tamo su uhapšeni u oktobru iste godine.

Švedska policija saopštila je da su u sastavu bande, osim Arkana, bili i Karlo Fabijani i Slobodan Kole Kostovski. Za Karla Fabijanija mnogi tvrde da je to zapravo Đovani di Stefano koji se ranih devedesetih godina prošlog veka pojavio u Arkanovom društvu u Beogradu kao biznismen sumnjive reputacije, navodni vlasnik studija "Metro Goldvin Majer” i tada popularnog radija "Pingvin".

Printscreen/Europol
Droga zaplenjena na jedrilici u Atlantiku

Na fotografiji koju je objavila švedska policija vidi se pljačka banke koja se dogodila 1979. godine u kojoj je učestvovao Novopazarac Slobodan Kole Kostovski zajedno sa Arkanom.

Posle hapšenja u Holandiji, tročlana banda se obrela u zatvoru, a zbog pljačke banke u Amsterdamu i razbojništva u Hagu Arkan je osuđen na sedam godina strogog zatvora. Jedva godinu dana kasnije holandski tabloidi naširoko su izveštavali o spektakularnom bekstvu "neuhvatljivog Srbina iz robijašnice Amstel".

Printscreen/Interpol
Brazilska poternica za Slobodanom Kostovskim

Bekstvo je bilo poput onog u holivudskim filmovima. Prepričava se i dalje kako su Kostovski i Fabijani dobacili Arkanu pištolj, a zatim je preskočio zid.

Dvojica prijatelja, kako su izveštavali holandski mediji, prebacila su Arkanu revolver preko zida dok je bio u redovnoj šetnji zatvorskim krugom. Ražnatović je potom oružjem zapretio zatvorskim stražarima i uz pomoć "lopovskih merdevina" ostalih osuđenika, prebacio se preko zida visokog četiri metra i opasanog bodljikavom žicom.

Filmsko bekstvo, kako je kasnije utvrđeno, do detalja su isplanirali Fabijani i Kostovski. Koliko su daleko išli u planiranju govori podatak da su išli na časove letenja, jer im je ideja bila da iz helikoptera spuste konopac u dvorište zatvora uz koje bi se Ražnatović popeo.

Ražnatović i njegov ortak Fabijani izveli su tri oružane pljačke i 12 provala. Fabijani je u Stokholmu ipak uhapšen, ali kad je 1974. godine izveden pred švedski sud, na scenu stupaju Kole i Arkan. Oni su se maskirani pojavili u sudnici. Arkan je pištoljem zapretio švedskom sudiji, a drugi pištolj dobacio je Fabijaniju. Sva trojica su potom pobegla iskočivši kroz prozor.

O Arkanu se potom manje-više sve zna. Ali, o Kostovskom i ne toliko. U Srbiji je povezivan sa grupom Željka Maksimovića Make optuženim za ubistvo policijskog generala Boška Buhe, 10. juna 2002. godine. Od početka istrage, i Kostovski i Maksimović su bili u bekstvu. Iza praznih mesta na optuženičkoj klupi sedeli su ostali članovi grupe Nikola Maljković, Vladimir Jakšić Karlos, Dragan Ilić Limar, Dragan Alijević i Goran Rajačić. To je bilo prvo suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Svi su oslobođeni optužbi za ubistvo generala Buhe i naloženo je novo suđenje. Poternice za svima koji su u bekstvu su raspisane, ali predmet i dalje miruje.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike