Potvrđeno! Deda, "Pink panter" i 18 vojnika "balkanskog kartela" prebacili sedam tona kokaina

24.01.2024

13:30

0

Autor: 24sedam

Optužnicu dobio Miroslav Starčević, zvani Đeneral ili Deda, i njegovih 19 vojnika

Potvrđeno! Deda, "Pink panter" i 18 vojnika "balkanskog kartela" prebacili sedam tona kokaina
Hapšenje balkanskog kartela - Copyright Printscreen/MUp

Viši sud u Beogradu potvrdio je danas optužnicu protiv 20 osumnjičenih pripadnika organizovane kriminalne grupe poznate kao "balkanski kartel", koji se sumnjiče za međunarodnu trgovinu oko sedam tona kokaina.

Optužnica je podignuta protiv vođe Miroslava Starčevića, zvanog Đeneral ili Deda, ali i bivši "Pink panter" Mladena Lazarevića, Radisava Radovića, Ljubiše Linda, Milovana Zdravkovića, Zorana Jakšića, Vladana Solda, Miloša Radosavljevića, Gligorija Peljevića, Petra Miloševića, Mirka Pavlovića, Miloša Jovanovića, Aleksandra Ilića, Dragana Đorđevića, Milana Mitića, Dragana Nikolića, Ivana Cvetkovića, Marka Radovanovića, Nikole Đorđevića i Deniza Mihajlovića.

Oni se terete da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Istraga u ovom slučaju počela je naredbom Javnog tužilaštva za organizovani kriminal 12. maja. U trenutku kada je započet postupak u Srbiji je uhapšeno 14 osoba koje su u pritvoru. Preostalih šestoro je u bekstvu i za njima je raspisana međunarodna poternica.

Ova organizovana kriminalna grupa se tereti da je učestvovala u međunarodnoj trgovini oko sedam tona kokaina od decembra 2019. do avgusta 2020. godine. Najveća količina je zaplenjena na Arubi u februaru 2020.a pripreme su započete u decembru 2019. kada je presretnut brod "Aresa" i tada je zaplenjeno 4,5 tone kokaina.

Sledeća zaplena od 1,2 tone kokaina usledila je u junu 2020. godine u Belgiji, dok su u avgustu 2020. u Roterdamu zaplenjena preostala 742 kilograma ovog narkotika. Pored ove tri zaplene, zaplenjena je i velika količina automatskog i poluautomatskog oružja, kao i municije i eksplozivne naprave. Arsenal je zaplenjen od pripadnika "niške grup", a pronađen je u stanu u Nišu.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal blokiralo im je i sve račune, sefove, pokretnu i nepokretnu imovinu - stanove, kuće i vozila, više od tri miliona evra u kešu, skupoceni satovi i nakit.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike