Belivuk bio u Ritopeku na dan ubistva Pukija: Bazne stanice sve otkrile!

26.01.2024

17:05

0

Optuženi u sudnici tvrde da zaplenjeni mobilni telefoni nisu njihovi

Belivuk bio u Ritopeku na dan ubistva Pukija: Bazne stanice sve otkrile!
Ilustracija - Copyright MUP/Estock

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je izvođenjem dokaza nastavljeno suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koja se tereti za sedam ubistava, otmice, silovanje i nezakonito držanje droge i oružja.

U sudnici se nastavlja sa izvođenjem pisanih dokaza. Prvo se obavlja uvid u naredbe suda, i to naredbu sudije za prethodni postupak od 25. decembra 2020. godine za telekomunikacije Veljka Belivuka, dok se druga naredba odnosi na Zdravka Radojevića. Radojević je, podsetimo, prema navodima optužnice ubijen je u Ritopeku u novembru 2020. godine.

- Vidimo da je ovde tužilaštvo prikupljalo dokaze protiv Zdravka Radojevića zbog sumnje da je trgovao narkoticima, a onda se ti izveštaji koriste protiv okrivljenih i stavljam predlog da se izdvoje - rekao je advokat Nikola Jerković.

Tužilac Saša Ivanić, naveo je da se protivi ovom predlogu jer je to bio pretkrivični postupak.

- Sve radnje koje su preduzete i materijali koji su dobijeni, listinzi su po zakonu - rekao je tužilac.

Istog dana, data je naredba suda da se vrši uvid u ostvarene telefonske komunikacije Marka Miljkovića i Milana Ljepoje, koji je takođe prema navodima optužnice ubijen u kući u Ritopeku.

U sudnici su potom izvedene naredbe suda, koji je dao nalog da se izvrši uvid u telefonske komunikacije Veljka Belivuka, Srđana Laića, Nebojše Jankovića ali i nepoznate osoba pod nadimcima Boske i Tajson, od maja 2020. do februara, odnosno juna 2021. U poslednjoj naredbi koja je izvedena, sud je naložio i da se izvrši uvid u komunikacije ubijenog Aleksandra Gligorijevića od 28. maja 2020. do 1. juna 2021. zbog sumnje da je bio pripadnik kriminalne grupe Veljka Beliuvka i Marka Miljkovića. Gligorijević je, podsetimo, ubijen u kući u Ritopeku jer su pripadnici grupe, prema tvrdnjama svedoka saradnika, sumnjali da ih je izdao.

- Imamo ovde i naredbu za Veljka Belivuka od 9. januara 2021. do 2022., kada je on već uveliko u pritvoru. Traže se bazne stanice u vreme njihovog lišenja slobode, to je dokaz da okrivljeni uopšte nisu koristili mobilne telefone koji im se optužnicom stavljaju na teret - rekao je advokat Dejan Lazarević.

Za reč se javio Veljko Belivuk koji je u pratnji stražara uveden u sudnicu.

Belivuk: Ja želim da istaknem da ni jedan ovaj broj telefona, bilo ovi dok sam bio na slobodi ili ovi dok sam u pritvoru, a oni nastavljaju da me prate, nema veze sa mnom.

Isto su saopštili i optuženi Marko Budimir, Marko Miljković i Miloš Budimir, kao i Vladimir Grek, Nebojša Janković, Dejan Tešić, Vlade Draganić.

24sedam Tanjug/Miloš Milivojević Printscreen
Ilustracija

Veće je odlučilo da napravi pauzu od 20 minuta kako bi donelo odluku o naredbama. Sudsko veće je odbilo predlog odbrane da se naredbe o telekominkacijama i baznim stanicama izdvoje iz spisa predmeta

Kao sledeći dokaz izveden je izveštaj baznih stanica na kojima su se, prema dokazima tužilaštva, u junu 2020. nalazili Miloš i Marko Budimir, Nebojša Janković kao i Aleksandar Gligorijević. Za reč se odmah javio optuženi Miloš Budimir.

Budimir: Ja ponavljam, od mene nije oduzet nijedan mobilni telefon. Ovde na izveštaju piše Miloš Budimir, rukom. Moglo je da piše bilo šta.

Isti izveštaj o baznim stanicama na kojima se nalazio kao dokaz je izveden i za svedoka saradnika Srđana Lalića. a potom i za Veljka Belivuka, u periodu od 13. do 19. juna 2020.

Za reč se javio Miloš Budimir.

Budimir: Ja ću da se javim svaki put kada vidim ovde moje napisano ime. Ponavljam, od mene nije oduzet ni jedan telefon i ne znam kako bi tužilaštvo stavlja ove bazne stanice na teret.

Kao dokaz su potom izvedeni izveštaji iz kaznene evidencije u kojima se navodi da su Belivuk, Miljković, Boris Karapandžić, Vladimir Grek, Milovan Tadić osuđivani, dok su Nebojša Janković, Srđan Lalić, Vlado Georgiev i njegova supruga Slađana, kao i Filip Ivanovski neosuđivani.

Prvom presudom, kako se navodi, Belivuk je bio osuđen na pet i po meseci, i drugom na godinu dana kućnog zatvora, dok je Miljković osuđivan jednom uslovnom kaznom od osam meseci sa rokom provere od tri godine.

Potom je izveden izveštaj policije u kom se navodi, da je analizom baznih stanica utvrđeno da je 16. juna 2020. Belivuk došao u Ritopek u 16.02 sata i da je tamo ostao do večernjih časova. Prema navodima optužnice, podsetimo, 16. juna u kuću u Ritopeku je namamljen a potom ubijen Aleksandar Gligorijević, koji je navodno bio saradnik grupe sve dok optužene vođe nisu posumnjale da im "radi o glavi".

Budimir: Koliko čujem iza stakla, ni od koga nisu oduzeti ovi mobilni telefoni, a ni od mene.

Kao dokaz su potom izvedene fotografije zaplenjenog oružja, pištolji, puške, prigušivači kao i jedna olovka pištolj, koji su poslati na veštačenje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike