Zvicer je zbog njega naručio "mašinu za ćevape": Krvavi detalji iz klanice u Ritopeku

09.12.2023

08:00

0

Milan Ljepoja iz Niša nestao 9. decembra 2020. godine, a za ubistvo osumnjičen Veljko, Belivuk i njegova kriminalna grupa

Zvicer je zbog njega naručio "mašinu za ćevape": Krvavi detalji iz klanice u Ritopeku
Milan Ljepoja ubijen jer je učestvovao u atentatu na Radoja Zvicera u Ukrajini - Copyright Printscreen/YouTube

Milanu Ljepoji iz Niša, pripadniku "Pink Pantera", svaki trag se izgubio 9. decembra 2020. godine kada je, kako je rekao supruzi, krenuo da kupi automobil. Kod kuće je ostavio mobilni telefon, pozvao je taksi i otišao u nepoznatom pravcu. Nikad se više nije vratio, a kasnije se ispostavilo da je i on jedna od žrtava klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su skončali u ritopečkoj klanici.

Radoje Zvicer, vođa "kavačkog klana" direktno je naredio neke od likvidacija koje su počinjene u kući strave u Ritopeku, a jedna od njih je i ubistvo "Pink pantera" Milana Ljepoje. Belivuk je po nalozima Zvicera sklanjao sve one koji su na neki način ugrozili njega lično ili poslove klana.

Posle pokušaja ubistva u Ukrajini, kada mu je žena Tamara spasila život, Zvicer je dobio informaciju da iza organizacije tog atentata na njega stoji upravo Ljepoja, pa je naredio Belivuku da ga likvidira, što je ovaj i učinio po krvavom receptu klana.

Imao je ugovoren sastanak oko kupovine novog vozila, tako je rekao supruzi. Onda je pozvao taksi, seo u njega i otišao, a kod kuće je ostavio mobilni telefon, koji je koristio za svakodnevni kontakt. Poneo je sa sobom takozvani specijal - mobilni koji služi za komunikaciju samo sa malim brojem ljudi. I taj mobilni ubrzo je postao nedostupan.

Ljepoja je bio vlasnik jedne diskoteke u Nišu, a živeo je na relaciji Niš-Beograd. Njegov nestanak policiji je prijavio njegov advokat. Niko se nije javio da traži novac za njegov otkup, pa je odmah isključena klasična otmica.

Filmska pljačka u Dubaiju

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da je istina da je Milan Ljepoja, pripadnik grupe "Pink panter", jednog dana ušao u objekat u  i iz njega nikada nije izašao, a njegovi ostaci nikada nisu pronađeni.

Nišlija Milan Ljepoja bio je pripadnik međunarodne bande "Pink Panter" i sumnjičio se za više spektakularnih pljački u inostranstvu. On je u maju 2006. godine u Lihtenštajnu opljačkao juvelirnicu, ali ga je policija ubrzo uhapsila. Čekajući da istraga protiv njega bude okončana, Ljepoja je u zatvoru povredio ruku, pa je odveden u bolnicu, odakle je uspeo da pobegne.

24sedam/Maja Kostić
Mural Milanu Ljepoji u Nišu

Već sledeće godine, 15. aprila 2007, Ljepoja je organizovao filmsku pljačku zlatare u Dubaiju, po kojoj je postao poznat široj javnosti. Oni su tada belim "audijem" probili izlog juvelirnice u Dubaiju i maskirani fantomkama porazbijali vitrine i odneli nakit vredan oko 11 miliona evra.

Kasnije ih je policija identifikovala, jer su "audi" iznajmili. Jedan od članova te ekipe bio je i Milan Ljepoja. Borko Ilinčić, koji je, navodno, bio uz Ljepoju jedan od vođa, uhapšen je i isporučen Emiratima, ali je u zatvoru počinio samoubistvo. Nakit nikada nije pronađen.

Ljepoja je uhapšen 2008. u Francuskoj, ali je opet uspeo da pobegne i vratio se u Niš.

Svedok okrivljeni Srđan Lalić je u Specijalnom sudu u Beogradu otkrio svoja saznanja o zločinima najmonstruoznijeg klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u kojima je i sam učestvovao, a između ostalog pričao je i o Milanu Ljepoji, pripadniku "Pink Pantera".

Lalić je u sudnici ispričao i da je "Pink Panter" odlučio da sa pljački pređe na likvidacije i to zbog novca. Svedok okrivljeni naveo je da je Ljepoja to sam priznao kada su počeli da ga muče u kući u Ritopeku, poznatoj kao klanica, nakon što mu je uzet "Skaj" telefon u kome su nađene fotografije Zvicerovog kuma.

Slika Zvicerovog kuma

- Postavili smo ga u metalnu stolicu u skrivenoj prostoriji, počelo je ispitivanje, dao je brzo šifru od "Skaja", Veljko i Marko su otišli gore da provere telefon. Pokazivali su Ljepoji slike, imao je sliku Zvicerovog kuma, priznao je svoju ulogu u pokušaju ubistva Zvicera u Ukrajini, objasnio je to finansijskim motivom, da više nema finansija od pljački, a da je planiranje likvidacija slično kao planiranje pljački - rekao je Srđan Lalić, a zatim dodao da im je Ljepoja dao dosta informacija o likvidacijama koje su planirali.

Lalić je u svom svedočenju naveo da je "Pink Panter" na ruci imao skup sat, limitirane serije, koji je Miljković kasnije dao Vladi Draganiću, vlasniku klanice u Ritopeku.

Foto: 24sedam/Pink/Printscreen
Srđan Lalić opisao dešavanja u kući strave u Ritopeku

Objasnio je i kako je klan uspeo da namami žrtvu i da se bukvalno Ljepoja sam otkrio Marku Miljkoviću kome je sa lažnog "Skaj" naloga tražio ličnu kartu, kako bi mu dao blindirani automobil.

- Pomenuo sam nalog Leon s kog je Miljković kucao s raznim ljudima iz "škaljarskog klana", pa i sa Veljkom Banovićem zvanim Votka, koji je na "Skaju" bio Hajduk. Banović je Miljkovića spojio sa nalogom Zvonce, rekao je da je čovek koji ima dobre resurse, puno ljudi koji bi vršili likvidacije i učestvovao je već u Ukrajini za Zvicera, to su bile prve informacije - ispričao je Lalić.

Pomenuo je Ljepoju i dodao da se Miljković odmah spojio sa tim nalogom i pokušao da mu razotkrije identitet.

- Obećao je da će mu dati blindirani automobil, rekao mu je da treba da se čuva, pitao ga kako se čuva. Ljepoja mu je poverovao, poslao je Miljkoviću fotografiju lične karte za ovlašćenje za blindu i tako je Miljković otkrio njegov identitet - tvrdio je Lalić u sudnici.

On je detaljno opisao kako su namamili Ljepoju u kuću strave u Ritopeku, kako su potom mučili i na kraju zverski ubili i njegovo telo raskomadali i samleli u industrijskoj mašini za mlevenje mesa.

Fleš ga dovezao

Ljepoju je, prema navodima optužnice, Dejan Tešić zvani Fleš, po zanimanju fitnes trener iz Vršca, 9. decembra 2020. godine u 18.05 sati odvezao u takozvanu klanicu u Ritopeku, dok je Marko Miljković u poruci, koju je poslao vlasniku ozloglašene kuće Vladu Draganiću u 21.58 sati napisao: "Sve gotovo, velikog štetočinu smo skinuli sa vrata. Top smo sve odradili, kao i uvek".

24sedam/MUP Srbije/Interpol/YouTube/Printscreen
Mašina za mlevenje mesa u kojoj su Belivuk i ostali uništili telo Milana Ljepoje

– Dejan Tešić je automobilom “pasat” dočekao Ljepoju kod autobuske stanice “Lasta” i uključio se na autoput u smeru ka Nišu, dok smo Nemanja Đurić i ja izazvali lažnu saobraćajku kako bismo onemogućili druga vozila da se uključe za Tešićem. Posle Tešićevog isključenja kod Vrčina uključuje se Miloš Budimir, koji prati vozilo sa Ljepojom kako bi bezbedno stiglo do kuće u Ritopeku – ispričao je drugi svedok okrivljeni Bojan Hrvatin i dodao da je posle toga otišao kod Vladimira Dimitrijevića zvanog Šeprtlja u naselje Braće Jerković po radna odela i benzin.

Ispričao je da je kupio i nekoliko jakni koje su nosili optuženi prilikom mučenja i ubistva Ljepoje, kao i hranu po narudžbini Belivuka. Vlade Draganić je sačekao Hrvatina na Smederevskom putu, pa su odeću i hranu prebacili u njegovo vozilo i odvezli se do “klanice” u Ritopeku, gde su ih čekali Veljko Belivuk, Marko Miljković, Marko Budimir, Srđan Lalić i Nebojša Janković.

Kako se navodi u optužnici, Ljepoju su Veljko Belivuk, Marko Miljković, Marko Budimir, Srđan Lalić, Nebojša Janković, Vlade Draganić i Bojan Hrvatin savladali, vezali lisicama i uveli u “klanicu”. Tamo su ga tukli, mučili, prinudili ga da im otključa kriptovani telefon kako bi videli sa kim je u kontaktu i iznudili mu informacije koje su ih interesovale. Potom su ga Belivuk, Hrvatin, Lalić i Janković stezanjem kese navučene preko glave i žice oko vrata udavili. Na kraju mu je Belivuk nožem presekao vrat.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike