Osvetnici čekali četiri i po godine: Cerka životom platio akciju za kriminalce!

24.12.2023

07:58

0

Sin Veljka Cerovića, koji je ubijen sa svojim kumom Rustikalom, je "vračarac" Luka Cerović

Osvetnici čekali četiri i po godine: Cerka životom platio akciju za kriminalce!
Veljko Cerović Cerka i "Plavi jahač" - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7

U beogradskom podzemlju kolale su priče da je Veljko Cerović Cerka (43) doneo sa ratišta izuzetnu veštinu i spretnost u vožnji. Navodno, pojedinim beogradskim grupama je i pomagao kao vozač. Zato je policija i verovala da je dvostruko ubistvo u "Plavom jahaču" osveta za jednu od takvih vožnji koje je Cerović odradio za beogradske kriminalne grupe. Osvetnici su čekali četiri i po godine da izvedu krvavi plan.

Vlasnik kafića "Plavi jahač", Cerović i njegov kum Ranko Vasiljević (40), poznatiji kao Rustikal, likvidirani su 23 decembra 2001 godine. Nepoznati maskirani ubica sa "fantomkom" na glavi ušao je oko 21.30 sati u "Plavi jahač" na Studentskom trgu broj 21 u centru Beograda i iz "škorpiona" pucao na Cerovića i Vasiljevića, koji su sedeli za stolom. Cerović je ubijen na mestu, dok je Vasiljević pogođen u glavu i preminuo je u bolnici.

Ubica u crnoj odeći, visok oko 170 centimetara, star oko 30 godina, jake građe, ušao je u kafić i odmah se uputio ka stolu za kojim su sedeli Cerović i njegov kum. Napadač je izvadio "škorpion" sakriven ispod jakne, ispalio rafal, a kada su pogođeni Cerović i Vasiljević pali na pod, istrčao je i udaljio se ka Vasinoj ulici. Teško ranjeni Vasiljević je prevezen u Urgentni centar, ali je, uprkos lekarskoj pomoći, ubrzo preminuo.

Policija je odmah nakon pucnjave blokirala okolinu "Plavog jahača". Proveravana su sva vozila, a kada je policija pokušala da zaustavi "golf" u Brankovoj ulici, vozač je dao gas i pobegao. Odmah je raspisana potraga, ali, kako saznajemo, taj 'golf' nikada nije pronađen. Ubica zvanično nikada nije otkriven.

Cerović je u Beograd došao iz Sarajeva i to po izbijanju rata u Bosni i Hercegovini. Zakupio je kasnije kafić "Plavi jahač", a bio je vlasnik i nekoliko trafika i kluba sa poker aparatima "Multiklub". Pričalo se da je držao i nekoliko lokala u Republici Srpskoj.

Upućeni u zbivanja u beogradskom podzemlju tvrdili su da je Cerović je bio izuzetno blizak i sa Predragom Jokićem, koji je ubijen 23. oktobra 2000 godine ispred ulaza u zgradu u kojoj je stanovao u Balkanskoj ulici. Cerovićev kum Vasiljević takođe je po početku ratnih sukoba u Bosni došao u Beograd.

Foto:MUP
Luka Cerović

Sin Veljka Cerovića Cerke navodno je Luka Cerović, optužen da je pripadnik "vračarske grupe", koju je organizovao odbegli Nikola Vušović, poznatiji kao Džoni sa Vračara. Cerović je, kako se sumnja, zadužen za organizovanje međunarodnog šverca narkotika, a u medijima je pominjan kao Vušovićeva desna ruka.

Vušović i Luka Cerović su ranije hapšeni zajedno sa ubijenim Aleksandrom Stankovićem, zvanim Sale Mutavi, pa od tada datira spona između "vračarskog klana“ i Belivukove grupe.

Za Cerovićem je, da podsetimo, na predlog Višeg javnog tužilaštva, sud raspisao poternicu, zbog sumnje da je podstrekavao na iznudu trojicu optuženih kojima se sudilo zbog pokušaja iznude. Kasnije. u septembru prošle godine, sam se predao policiji.

Budući da je Cerović bio u bekstvu prema njemu je taj postupak razdvojen. Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Marko T. (23), Ivo B. (24) i Jovan B. (25) se terete da su od M. M. pokušali da silom i pretnjama iznude 15.000 evra u oktobru 2019. godine.

Kako je precizirano u optužnici, oni su M. M. 8. oktobra 2019. godine namamili da se nađe sa Markom T. ispred jednog restorana na Vračaru, zbog navodnog razgovora o proceduri za uvoz vozila, nakon čega su ga tukli rukama, nogama i replikom pištolja i zahtevali od njega novac.

Kada je M. M. svojim kolima stigao do restorana, kako se navodi, u automobil su ušla trojica optuženih i uz pretnju replikom pištolja ga naterali da vozi i šumu u naselju "Radiofar", gde su ga tukli rukama, nogama, replikom pištolja i granom, tražeći da im da novac, istovremeno ga optužujući da je sa još dvojicom prijatelja odgovoran za nestanak zlatnog lančića iz kuće J. Ž. pre šest godina.

M. M. im je, iz straha za svoju bezbednost i bezbednost svoje porodice, rekao da pristaje da im preda pomenutu sumu. Tada su mu skinuli zlatni lanac s vrata i zadržali vozilo, dok im ne donese novac.

Optuženi su uhapšeni dva dana kasnije, 10. oktobra 2019. godine, prilikom primopredaje novca u restoranu na Vračaru. Cerović, koji se sumnjiči da ih je podstrekao na iznudu, je tada izbegao hapšenje i bio je u bekstvu do momenta kad se predao.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike