Belivuk u pratnji šest stražara za govornicom: Iznosi primedbe na iskaz žrtve silovanja, "lovi" nedoslednosti!

15.12.2023

17:07

0

Sudija je posle pauze odlučila da javnost bude isključena radi zaštite privatnosti svedoka I. S.

Belivuk u pratnji šest stražara za govornicom: Iznosi primedbe na iskaz žrtve silovanja, "lovi" nedoslednosti!
Veljko Belivuk - Copyright ATA Images/Antonio Ahel

U nastavku suđenja Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i njihovoj kriminalnoj grupi, posle svedočenja tri devojke. koje su navodno u bašti na stadionu Partizana videle I. S, jedinu preživelu žrtvu klana kada je u avgustu 2020. tri dana držan i mučen u tim prostorijama,optuženi i njihovi branioci mogli u da iznesu primedbe na iskaz I. S., koji je, prema navodima optužnice, silovan na stadionu Partizana.

Za reč se javio optuženi Veljko Belivuk koji je u pratnji šestorice stražara izašao za sudsku govornicu.

Belivuk: Krenuo bih s nečim što mi je zaparalo uši. Veze tužilaštva i I. S. su mnogo dublje, rekao je ovde da se savetovao samo sa advokaticom, ali je svaki odgovor počinjao rečenicom "poštovano tužilaštvo mogu li da odgovorim". To mi je malo čudno. Šta god da pitamo I. S, treba mu period da se zalaufa osim kada ga pitamo da li ga je tužilaštvo učilo šta da kaže.

Belivuk je potom krenuo da analizira iskaz I. S. u kom je rekao da je došao dan pre nego što je otet, da je šetao Beogradom jer "voli Beograd".

Belivuk: Međutim, na pitanja ovde juče kaže da je 7. avgusta bio kod kuće, ne osuđuje nas niti oslobađa to, ali je konfuzno. Kaže onda da je došao gradskim prevozom i da se spustio da se slika, a ako pogledate visinski stadion Partizana je iznad Mostara. Onda posle priča da je šetao po Kalemegdanu i hteo da ide da slika grob Mande glumca. Posle drugačije priča gde se i kako šetao. Međutim, na moje pitanje kada ga pitam gde se nalazio grob Mande, kaže da ne zna. Suma sumarum, prvi put obilazi Kalemegdan i želi na Mandin grob, ali ne zna gde je, drugi put samo šeta pa hvata neki prevoz. Svašta smo ovde čuli.

Belivuk se potom osvrnuo na ranac koji je I. S. rekao da nosi sa sobom, a da ga potom pred sudom nikada nije pominjao.

Belivuk: Sada ću preći na malo sočnije. Prvi put priča da je otmica bila u oktobru, posle kaže malo posle sredine avgusta, a onda u nastavku kao iz topa ispucava da se dobro seća da je to bilo 8, 9. i 10. avgusta 2021. Juče je rekao da je kući na telefonu video da je 11. avgust 2020. Što vama to ranije nije rekao? Sve u svemu, imamo pet različitih datuma, čak pominje i 2021. kada smo mi već bili u pritvoru. Kaže da ide na sve utakmice Partizana, svuda po Srbiji, a onda na vaše pitanje sudija, kaže da ne ide. Ovde nije imao stres sudija, niko mu nije pominjao Srđana Lalića i neke druge stvari, nije morao da plače. A sad vezano za primećivanje krvi i fekalija na trenerci. Kada opisuje mučenje, kaže da je tu krv primetio na stadionu, a posle da je primetio kod Vrčina.

Podsetimo, prema optužnici I. S. je posle otmice, mučenja i prebijanja silovan na stadionu.

Belivuk: Što se tiče gde ga vode posle navodne otmice, sve je konfuzno. U maju 2021. priča da ga uvode kroz gvozdena vrata, da ga vezuju za gvozdenu stolicu u restoranu, u junu priča da ga vode u garažu blizu stadiona, a u oktobru u pomoćnu prostoriju na stadionu. Posle pred sudom priča da je samo otet i odveden u bunker, a posle da je garaža sva u belom, ispod Istoka u sastavu bašte restorana i da se vidi ta garaža iz sobe sa rešetkama i da je tamo bio i jedan auto i metalna stolica. Imamo šest različitih iskaza, imam veliku dilemu i ne znam šta da radim. Da vas ne zamaram time gde je odveden, ali ne znam, priča o garaži između Severa i Istoka, a da vam kažem tu nema ništa. Onda priča o nekoj sobi sa rešetkama, možda je to ona prostorija gde su dvosed, trosed i kroz ta obična vrata ne bi mogla da prođu kola, pa ja uopšte ne znam gde je ta garaža.

Belivuk se potom osvrnuo na deo iskaza u kom je I. S. naveo da su mu odmah uzeli mobilni telefon tvrdeći da je i o tome dao tri različite izjave.

Belivuk: Kaže u jednoj izjavi da je vezan bio u garaži, potom u sklopu restorana. Vezano za boravak u garaži, kaže da je bio tu dva ili tri sata i da ga tu biju. Posle kaže da je u garaži bio 20 minuta, a kada ga ja pitam, kaže 6 ili 7 sati. Vezano za krevet, kaže da je vezan za metalnu konstrukciju dok je silovan, ali nikako taj krevet nije mogao da opiše. Videćete na slikama, to je krevet od kuvane bukve.

Optuženi Belivuk nastavio je da iznosi primedbe tvrdeći da je I. S. različito govorio i o osobama koje su ga tukle i maltretirale navodno na stadionu i da je u tom smisli pominjao Milovana Tadića Miksu, Borisa Karapandžića ali i ljude sa fantomkama.

Belivuk: Smešno je kada I. S. kaže da je Miksa ušao i rekao: "Ja sam Milovan Tadić Miksa, jesi li došao mene da namestiš". Posle priča da su došle "tri devojke koje može da vidi samo na televiziji" i da su došle sa sedam ili osam muškaraca.

Belivuk: Čuli smo od sve tri da nisu videle ništa neobično, dve su rekle da su ga videle, jedna čak da zna da je dolazio tu da prespava što je tačno. I. S. je objašnjavao juče i da je dolazio na utakmicu u vreme korone, a svi znamo da tada nije bilo, ne zna šta priča, ja sam mu toliko puta davao pare za hranu.

Belivuk se potom osvrnuo na deo iskaza I. S. u kom je nazvao da je jednom rukom bio vezan za krevet drugom za radijator i da ga je tada Aleksa Šejić silovao.

Belivuk: Pričao je prvo kako je bio, da izvinete, raskrečen a posle da je ležao na boku. Ako nekog raščerečite tako on može da leži na leđima ili stomaku, nikako na boku. Onda priča ovde kako je kod kuće navikao da skine trenerku i da je složi pored kreveta, priča kako je sam skinuo trenerku, a posle priča kako mu je Šejić rukom skinuo trenerku. U tužilaštvu je rekao, da dok je ležao u krevetu u trenutku silovanja, neko već leži pored njega a da je neko seo na krevet. Kada sam ga pitao, da li je neko ležao već pored njega, rekao je da nije.

Sudija je pre nastavka suđenja upozorila Belivuka da ne sme da citira iskaz I. S. jer je njegovo svedočenje bilo zatvoreno za javnost.

Belivuk: Ja mogu da ne citiram nego da prepričam.

Sudija je, potom, odlučila da ponovo isključi javnost radi zaštite privatnosti svedoka I. S. u delu u kom će se iznositi primedbe na njegov iskaz.

Kada je javnost vraćena u sudnicu, advokati su predlagale ukidanje pritvora za neke od optuženih. Suddsko veće tada se povuklo da donese odluku ,a kasnije je saopšteno da su svi predlozi za ukidanje pitvora odbijeni.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. januar kada će biti čitana pisana dokumentacija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike