Univerzitetski profesor ubijen u centru Beograda: Likvidiran sa tri hica u glavu, a nije jedini!

26.10.2022

06:15

0

Predrag Jokić usmrćen hicima iz automatskog oružja sa prigušivačem, a ubijenih profesora bilo još

Univerzitetski profesor ubijen u centru Beograda: Likvidiran sa tri hica u glavu, a nije jedini!
dif traka ubistvo - Copyright Facebook/Fakultet Dif

Profesor Fakulteta fizičke kulture Univerziteta u Beogradu, Predrag Jokić, zvani Peja, rođen u Mojkovcu, a prijavljen u Beogradu, ubijen je pre tačno 22 godine hicima iz automatskog oružja najverovatnije s prigušivačem, ispred zgrade u kojoj je živeo u Balkanskoj ulici broj 8 u centru Beograda. Nije, međutim, jedini profesor koji je skončao na tragičan način.

Zločin se dogodio 23. oktobra 2000. godine oko 23.30 sati, a napadači su pobegli ka Ulici narodnog fronta odakle im se gubi trag.

Jokić je neposredno pre pucnjave izašao iz svog stana broj 9 i uputio se na unapred dogovoreni sastanak. Kada je izašao iz ulaza zgrade, krenuo je ka svom automobilu metalik zelenom "mercedesu 300E", beogradske registracije, koji je bio parkiran na trotoaru ispred višespratnice. Dok je otvarao vrata vozila, sa leve strane naišli su napadači i zapucali.

Profesor FFK, najverovatnije ranjen, pokušao je da potraži zaklon u ulazu svoje zgrade. Nije, međutim, uspeo da se domogne hodnika, iako je odškrinuo vrata. U tom trenutku, napadač je Jokiću ispalio tri hica u glavu. Smrtno pogođen, pao je na desnu stranu ispred vrata Frizerske zadruge "Beograd".

Ubrzo ispred Balkanske broj 8 je došla policija, ali na mestu pucnjave nisu pronađene čaure. Niko od stanara okolnih zgrade nije čuo pucnje, zbog čega se pretpostavlja da je napadač koristio prigušivač. Tokom uviđaja, policija je odnela "mercedes".

Pozvan na sastanak, pa ubijen

Prema tadašnjem pisanju medija, Jokić je najverovatnije išao na sastanak koji mu je, oko 20.30 sati, telefonom zakazala nepoznata osoba. Na taj sastanak profesor FFK išao je bez ličnih dokumenta, koji nisu pronađeni kod njega.

Posle ubistva, Jokića je identifikovala supruga Ljiljana. Policija je prilikom uviđaja u njegovoj ruci pronašla 230 dinara.

Samoubistvo sina Vlajka Stojiljkovića

Vladimir Stojiljković, sin pokojnog ministra unutrašnjih poslova Vlajka Stojiljkovića, presudo je sebi 12. marta 2004. godine u svom stanu u Bulevaru Mihaila Pupina 10a u Novom Beogradu. Stojiljković je, prema nezvaničnim informacijama, pucao sebi u slepoočnicu, dok je bio sam u stanu.

Mlađi Stojiljković radio je kao vanredni profesor na Pravnom fakultetu, na katedri za građansko pravo, a predavao je trgovinsko i međunarodno privredno pravo. Za sobom je ostavio suprugu dr Natašu Delić, docenta na katedri za krivično pravo Pravnog fakulteta u Beogradu, dva sina blizanca od šest godina, Vlajka i Božidara.

Jokić, koji je bio džudista, iz Mojkovca je došao na studije u Beograd. Komšije iz višespratnice broj 8 u Balkanskoj ulici za njega su rekle da je bio dobar komšija. Tvrdili su da su ga često viđali sa teniskim reketima, jer je vodio ćerke na tenis. Navodno, pored rada na fakultetu, Jokić je imao i dopunske poslove.

Printscreen/Facebook/Fakultet Dif
 

Grupa mladića posmatrala je ubistvo profesora Fakulteta fizičke kulture u Beogradu, Predraga Jokića. Prema tvrdnjama komšija, mladići su se nalazili pedesetak metara od mesta pucnjave i ubistvo su gledali iz mraka jedne kapije u Balkanskoj ulici. Mladići su policiji i ispričali sve što su videli.

U momentu kad je ubijen Jokić je imao suprugu Ljiljanu i dve ćerke devetogodišnju Bojanu i šestogodišnju Tamaru. Sahranjen je u rodnom Mojkovcu.

Univerzitetski profesor Jokić nije jedini koji je tragično nastradao.Porodica profesora beogradskog Hemijskog fakulteta Predraga Polića, čiji je leš pronađen u Dunavu, tri dana kasnije podnela je krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca zbog ubistva Polića.

Telo izvučeno iz Dunava

Beogradska policija saopštila je 15. aprila 2003. godine da je telo Predraga Polića pronađeno na pančevačkoj strani Dunava i da je posle obdukcije na Institutu za sudsku medicinu ustanovljeno da je uzrok smrti utapanje, kao i da na telu nisu pronađeni tragovi nasilja.

U saopštenju njegove supruge Bojane tada je navedeno da porodica reaguje zbog preuranjenih, kontroverznih i netačnih saopštenja u vezi sa nestankom i eventualnim uzrocima smrti Predraga Polića. Polićev nestanak je prijavljen 17. marta, a od kuće je otišao 15. marta oko 10 sati. Profesor Polić je poslednji put viđen tog dana oko 17 sati, kada je izašao iz zgrade Fakulteta.

U Staroj Pazovi kod Gajićeve bare 22. januara 2020. godine pronađeno je telo doktora Dejana Ilića iz Beograda. Njega je ubio Vlastimir Šever iz Stare Pazove, koji je samo dva sata posle počinjenog ubistva pucao sebi u usta na stepeništu Skupštine Srbije u Beogradu.

Dejan Ilić radio je na DIF od 1997. godine kao vanredni profesor za korektivnu gimnastiku, ali mu je u oktobru 2019. godine Senat Univerziteta u Beogradu poništio diplomu. Kako je tada bilo navedeno, Iliću je izrečena javna osuda zbog plagiranja doktorske disertacije.

Policiju je do ubice profesora Ilića dovelo oružje koje je Šever koristio i prilikom ubistva i samoubistva. U oproštajnom pismu, koje je nađeno u Ševerovom džepu, Vlastimir je naveo da je pozajmio veliku svotu novca od nekoliko ljudi, među kojima je bio i profesor Ilić. On je, kako su pisali mediji, navodno dugovao zelenašima oko 300.000 evra, a novac mu je potraživao i Ilić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike