Krvavi Nikoljdan: Napio se na slavi, ubio domaćina i komšiju, pa mirno zaspao u svojoj kući!

19.12.2023

08:00

1

Staniša Stanimirović, posle pijanke na Svetog Nikolu i svađe, ubio komšije Stojadina Antića i Gorana Zlatanovića

Krvavi Nikoljdan: Napio se na slavi, ubio domaćina i komšiju, pa mirno zaspao u svojoj kući!
Selo Koćura i kuća u kojoj se dogodio stravičan zločin - Copyright Printscreen/Youtube/RTV Vranje

Običaj sa juga Srbije da proslava krsne slave počne veče uoči nje pretvorio se, pre tačno pet godina, u nezapamćenu tragediju. U noći između 18. i 19. decembra 2017. godine Staniša Stanimirović, tada 49-godišnjak, posle pijanke i svađe na Svetog Nikolu, hicima iz vatrenog oružja ubio je komšije i najbolje drugove Stojadina Antića (52) i Gorana Zlatanovića (48). Dvostruko ubistvo dogodilo se u selu Koćura, opština Vranje, a Stanimirović je kasnije osuđen na 30 godina zatvora.

Meštani zabačenog planinskog sela Koćura i danas, šest godina kasnije, u šoku i neverici, prepričavaju tragediju koja se dogodila. Komšije Staniša, Stojadin i Goran, svakodevno su se družili i bili su nerazdvojni, pa ovakav zločin niko nije mogao ni da zamisli.

Printscreen/Youtube/RTV Vranje
Kuća u kojoj se dogodilo dvostruko ubistvo na Svetog Nikolu

Trojica nezaposlenih siromašnih komšija teško su živeli, jer nisu imali stalne izvore prihoda. Besparicu, čemer i jad gotovo svakodnevno su utapali u druženju i alkoholu, a zatim bi, kako su kasnije pričali njihovi poznanici, postajali sdvadljivi, nezgodni i agresivni i ne bi znali da se kontrolišu.

Dvostrukom ubistvu na krsnoj slavi domaćina Gorana Zlatanovića prethodila je žustra svađa između komšija.

Slađan Nikolić, predsednik mesne zajednice Barelić, kojoj pripada selo Koćura, potvrdio je kasnije novinarima da su ubica i žrtva Zlatanović bili neoženjeni. Ubijeni Stojadin Antić, koga je napustila žena, ostavio je iza sebe tri sina.

Sin žrtve našao tela

Stojadinov sin Strahinja, koji je 19. decembra u kući Gorana Zlatanovića video beživotna tela ubijenih, živi inače u Vranju, ali se redovno čuo sa ocem. On je pokušavao da stupi u kontakt sa njim i zvao ga je telefonom, a kako nije uspevao iz Vranja se zaputio do očeve kuće da proveri da li je sve u redu. U kući nije bilo nikoga, pa je Strahinja otišao do kuće komšije Zlatanovića sa kojim se njegov otac družio. U sobi je ugledao izrešetana tela svog oca i komšije.

Jedan muškarac ležao je u lokvi krvi na krevetu, dok je druga žrtva, oblivena krvlju, sedela na stolici. Strahinja je odmah pozvao policiju.

- I Staniša i Stojadin i Goran su bili skloni alkoholu, a tada nisu znali da se kontrolišu. Zlatanović je bio pobožan, ali je od ranog detinjstva imao neki psihički problem, tako da je u kombinaciji sa alkoholom bio veoma težak za komunikaciju - ispričao je posle zločina novinarima jedan od malobrojnih stanovnika udaljenog planinskog sela.

Pištolj nađen u šupi

Stanimirović je, kako je utvrdila istraga, bio na slavi kod nekoliko meštana i svratio je potom kod Gorana, kod koga se nalazio Stojadin Antić. Posle pijanke, svađe i masakra, Staniša je otišao kući i mirno legao da spava.

Policiija ga je pronašla i uhapsila u porodičnom domu 19. decembra ujutru, na dva kilometra od kuće strave i užasa. Pištolj kojim je počinio stravičan zločin i ubio komšije, pronađen je u njegovoj šupi.

Meštani Koćure objasnili su da su se i ubica i žrtve kobne večeri okupili u kući Zlatanovića da proslave takozvani zaslug za Svetog Nikolu. To je veče uoči krsne slave, koje se po tradiciji na jugu Srbije proslavlja sa gostima isto kao i sam dan slave.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike