Kletva Giškinog najboljeg druga: Simenda je znao mnoge ulične tajne, a presudila mu dva "tetejca"

28.09.2023

08:00

0

Autor: 24sedam

Znao je mnogo o srpskom podzemlju, a onda je ubijen u svom kafiću

Kletva Giškinog najboljeg druga: Simenda je znao mnoge ulične tajne, a presudila mu dva "tetejca"
Copyright YouTube/RUDAR 7

Po mnogo puta viđenom scenariju sa beogradskog asflata, 29. septembra 2000. godine, u strogom centru grada, u svom kafiću "Džuboks", ubijen je Jovan Simendić (46), poznatiji kao Simenda

Bio je najbolji drug Đorđa Božovića Giške, a družio se Željkom Ražnatovićem Arkanom, Goranom Vukovićem Majmunom, Borisom Petkovim Bugarinom, Zoranom Nedovićem Šokom... Za njega su mnogi tvrdili da je važio za čoveka koji mnogo zna, jer je mnoge pokojnike lično poznavao i sa mnogima se družio. Bio je, međutim, bez ikakvog zatvorskog pedigrea, toliko bitnog za respekt i poštovanje na ulici. 

Printscreen/YouTube/Rudar7
Najbolji prijatelj Đorđe Božović Giška

Kretao se samo u svom društvu i po proverenim mestima. Važio je za izuzetno opreznog čoveka, ali nedovoljno jer je ubijen u svom kafiću u Ulici Vuka Karadžića. Od malena družio se sa mnogim poznatim momcima sa ulice. Nije imao nikada harizmu vođe. Ali, uvek je bio tu, deo pojedinih ekipa koje su u svoja vremena uživala poštovanje i respekt. Vremenom njegovi stari prijatelji su ginuli.

YouTube/RUDAR 7
Jovan Simendić Simenda

 

Ostalo je zabeleženo da je pre "Džuboksa" bio samo jednom ranjen. Kada se Ranko Rubežić - Dač Šulc zakačio sa Giškom i počeo da divlja po gradu, odlučio je da napadne i Simendića. Da bi došao do Simende naterao je jednog momka da mu ga namesti, odnosno izvede napolje gde ga je Rubežić čekao. Upucao je Simendu u nogu, koji je do kraja života imao problema sa hodanjem.

Posle toga, Giška je osvetio Simendu i ranio Ranka. Kasnije, Rubežić je ubijen u sačekuši Dragana Popovića Dadilje (ubijen 18. jula 1995.), Milovana Vujisića Vuje, Borisa Petkova (preminuo 15. decembra 2002.) i Bojana Petrovića (ubijen 1. marta 1998.).

Printscreen/Facebook/Legende90
Ranko Rubežić

Očigledno znajući opreznost Simendića ubica je profesionalno odradio posao. Pre pucanja, navodno, rekao je Simendino ime, kao da je želeo da bude siguran da je to zaista meta i kada se ovaj okrenuo, upucao ga je. Pričalo se da je pucao je iz dva "tetejca", držeći ruke ukršteno.

Ubica Nemanja Popović (53) je posle zločina otišao u Italiju gde je uhapšen zbog krađa. Nakon odsluženih kazni, izručen je Srbiji 2005. Popović je, takođe, ubio i Vladimira Vojvodića Vojvodu (23) i Damira Prkića, 1. novembra 1993. u Požeškoj ulici na Banovom brdu. Vojvoda je bio blizak Arkanu i već tada bio poznat na asfaltu iako je imao dvadesetak godina. Sličnih godina je bio i Popović koji je nakon toga otišao u Italiju, a u Srbiju se vratio navodno samo zbog Simende da bi se nakon tog dela odmah ponovo vratio u Italiju.

Za ova dva zločina, 30. decembar 2008, osuđen je na tada maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora. Sudija Marina Anđelković je izjavila da sud nije poverovao odbrani okrivljenog da u vreme Simendinog ubistva nije bio u Srbiji.

- Sud nije poverovao da ste bili u Milanu. Poklonili smo veru izjavama svedoka koji su vas prepoznali kao izvršioca. Motiv ubistva nismo utvrđivali, ali ga vi znate - zaključila je Marina Anđelković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike