Prvo smaknuće snajperom u Beogradu: Biznismen i major SDG likvidiran hicem u vrat!

07.09.2022

06:00

0

Vukašin Gojak ubijen u svom džipu sa tridesetak metara udaljenosti ispred diskoteke, čiji je bio vlasnik

Prvo smaknuće snajperom u Beogradu: Biznismen i major SDG likvidiran hicem u vrat!
Policijski uviđaj posle ubistva Vukašina Gojaka - Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7

Biznismen Vukašin Vule Gojak, inače major Srpske dobrovoljačke garde i prijatelj Željka Ražnatovića Arkana, ali i mnogih privrednika koji su smatrani moćnim u beogradskim poslovnim krugovima, ubijen je pre tačno 25 godina ispred svoje diskoteke "Ritz" na beogradskom Košutnjaku. Gojak je prvi koji je likvidiran snajperom u Beogradu, a njegov ubica nikada nije pronađen.

Gojak je, tog 6. septembra 1997. godine, oko 22 časa, sedeo u svom džipu "micubiši pajero", parkiranom ispred diskoteke "Ritz". Ubica ga je čekao u zasedi puna dva sata koliko je Gojak i bio u svom lokalu, a onda je hladnokrvno pucao sa udaljenosti od tridesetak metara. Hitac ispaljen iz snajperske puške probio je staklo na džipu i pogodio Gojaka u vrat.

Printscreen/YouTube/Rudar7
 

Ubistva iz snajperske puške do tada su bila praksa koja se koristila u crnogorskom podzemlju. Iste godine kad je ubijen Gojak u Budvi su, po gotovo identičnom scenariju, ubijeni Saša Labović i Đorđije Minja Bećir, a njihove ubice i naručioci nisu pronađeni.

Beogradski mediji tada su izveštavali da je "crnogorski recept", po svemu sudeći, zaživeo i na "beogradskom asfaltu".

Snajper iz koga je, i danas nepoznati ubica, ispalio smrtonosni hitac u Gojaka pronađen je iste večeri u obližnjem šumarku.

Tri motiva zločina

Kroz medije su se do danas provlačila tri motiva ubistva Vukašina Gojaka. Prvi je bila Gojakova umešanost u nestanak Ise Lera Džambe, koji je u beogradskom podzemlju bio poznat kao kralj Dorćola i brat pevača Džeja Ramadanovskog, a koji je poslednji put viđen 1992. godine u kockarnici u "Beograđanci", koju je obezbeđivao upravo Gojak kao član Arkanove agencije za  fizičko-tehničko obezbeđenje "Delije".

Momci iz agencije čiji je vlasnik bio Ražnatović, a direktor general Srpske dobrovoljačke garde Ljubinko Jevtić, te noći nisu hteli da puste pijanog i naoružanog Džambu da uđe u lokal. Gojak se, kao i njegov šef Arkan, kleo da nema nikakve veze sa nestankom Isa Lere. Gojak, koji je po sopstvenom priznanju prvi udario pripitog Lera, objašnjavao je kasnije kako se to dogodilo.

- Udario sam ga nekoliko puta pesnicom da bih ga onesposobio, pa on je pre toga uperio nekakav pištolj u čelo mog kolege. Pošto smo ga smirili, ubacili smo ga u lift i izbacili na ulicu - pričao je Gojak tvrdeći da ne zna šta se desilo sa Džambom posle incidenta.

Arkan mu pomogao

U javnosti se, uprkos tom Gojakovom obrazloženju, i dalje verovalo da tu nešto debelo nije u redu. Arkan je, kako tvrde upućeni, kasnije pomogao Gojaku da se otisne u vode biznisa i postane prvo suvlasnik, a potom i vlasnik diskoteke "Ritz", mesta na kojem su se tada sastajali pripadnici novokomponovane elite.

Kao drugi mogući motiv za smaknuće Gojaka pominjano je to što je ulazio u nove poslove vezane za suvlasništva u nekoliko beogradskih kockarnica. Njegovo ime uprkos tome nije se, međutim, mnogo pominjalo u krugovima visokog kriminala.

Treći su, opet, pominjali i podatak da je Vukašin Gojak par dana pred ubistvo bio prisutan prilikom žestoke pucnjave u jednom kafiću na Zvezdari. U toj pucnjavi niko nije povređen iako se naslućivalo da bi rasplet mogao da bude surov, iako se nije znalo kakva je Gojakova uloga u tom revolveraškom obračunu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike