Od snajpera nisu pobegli: Nezapamćene likvidacije vođe navijača, Kekinog kuma, Arkanovog telohranitelja i spuškog zatvorenika!

20.03.2022

19:45

0

Branislav Penčić i Milomir Jovanović pogođeni u grudi, Vukašin Gojak u vrat , a Dalibor Đurić u srce

Od snajpera nisu pobegli: Nezapamćene likvidacije vođe navijača, Kekinog kuma, Arkanovog telohranitelja i spuškog zatvorenika!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Branislav Bane Penčić, vođa navijača grupe "Hed hanters" ubijen je u sačekuši u Obrenovcu iz snajpera. Napadač je Penčića teško ranio u grudi ispred supruge u blizini zgrade u kojoj mu žive roditelji sa samo 30 metara udaljenosti. Penčić je preminup kasnije u Urgentnom centru u Beogradu.

Motiv likvidacije su navodno neraščišćeni kriminalni poslovi oko trgovine nrkoticima iz Austrije, u kojoj je Penčić poslednjih godina boravio.

Nešto posle 14 časova, kad je telo Novice Todorovića, rođenog Sarajlije, spušteno u raku na groblju u Sopotu, i kada je reditelj Emir Kusturica iščitao poslednje redove oproštajnog govora, okupljeni su krenuli da se razilaze, a među njima i Milomir Jovanović (46), koji je u u pratnji trojice telohranitelja likvidiran u trenutku kad je hteo da uđe na zadnje sedište svog džipa.

Ilustracija/Antonio Ahel/ATAImages
 

Samo se srušio u momentu kad ga je jedan od tri prigušena hica pogodio u grudi. Njegovi unezvereni pratioci panično su ga uneli u vozilo, jureći u prvu zdravstvenu ustanovu, u nadi da je još živ, a gomila okupljenih sa sopotskog groblja u vrisci i jurnjavi se razbežala iz straha da još neko ne strada.

Među okupljenima bio je i jedan od, tada, prvih operativaca BIA, Ivan Todorov, sa svojom pratnjom.

Kekin kum ubijen na sahrani

Milomira Jovanovića, kuma nekadašnjeg odbeglog vođe "novobeogradskog klana" Dejana Stojanovića Keke, likvidirala je 14. januara 2017. godine nepoznata osoba iz snajpera, a slučaj do danas nije rešen.

Iz policijskih izvora u tim danima stizala je dobro poznata poštapalica da je Jovanović ubijen u obračunu dve kriminalne grupe, zbog narko-tržišta.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Nekoliko meseci pre ubistva, Jovanovićevom bratu izgubio se svaki trag u Rusiji, zbog čega je Milomir, verovatno znajući određene okolnosti pod kojim mu je brat nestao, dodatno bio na oprezu, angažujući pratnju bez koje se više nigde nije kretao.

Kako se sumnjalo, i oni koji su doneli odluku da likvidiraju Jovanovića znali su da je pod dodatnim oprezom, i sigurno je određeni period bio pod opservacijom svjih egezekutora, koji su, imajući informaciju da će prisustvovati sahrani preminulog prijatelja, doneli odluku da ga na sahrani ubiju iz snajpera.

Jovanović je sahranjen na groblju Orlovača, a sahrani je, pored njegovih prijatelja i rođaka, prisustvovao i veliki broj policajaca u civilu. Među 30 čitulja u novinama je i ona koju je dala i Kekina porodica.

Major SDG prva žrtva

Prva žrtva snajpera u Beogradu bio je Vukašin Vule Gojak, major Srpske dobrovoljačke garde i telohranitelj Željka Ražnatovića Arkana. On je ubijen jednim hicem 7. septembra 1997. godine, oko 22 sata, ispred svoje diskoteke "Ric“ u Ulici Blagoja Parovića na Košutnjaku.

Gojak je sedeo u svom džipu "micubiši pajero", parkiranom ispred diskoteke "Ric". Ubica ga je čekao u zasedi puna dva sata koliko je Gojak i bio u svom lokalu, a onda je hladnokrvno pucao sa udaljenosti od tridesetak metara. Hitac je probio staklo na džipu i pogodio Gojaka u vrat.

Ubijeni Vule Gojak bio je poznat u krugovima tadašnjih beogradskih biznismena. Držao je diskoteku "Ric", sastajalište novokomponovane elite. Ovo ubistvo zvanično nikad nije rasvetljeno.

Kotoranin Dalibor Đurić koji je 22. septembra 2016. godine pogođen hicem iz snajpera u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, dok je šetao zatvorskim krugom, preminuo je u bolnici. Đurić je u policijskoj evidenciji registrovan kao bezbednosno interesantna osoba i pripadnik takozvanog "škaljarskog klana".

Direktno u srce

Đurić, koji je pogođen direktno u srce, nalazio se u spuškom zatvoru od 24. oktobra 2014. zbog krivičnog dela iznuda, a u toku je bilo i suđenje za nasilničko ponašanje, koje je dan pre ubistva odloženo zbog nedolaska jednog svedoka.

TV Pink/Printscreen
 

On i njegov drug Jovan Jovanović osuđeni su za krivično delo iznuda na štetu Marjana Netzmeskale, kojem su uz upotrebu sile i pretnje u naselju Škaljari u tamošnjem auto-servisu protivpravno oduzeli vozilo marke "mercedes A160" i čamac marke "faeton", vrednosti više od 20.000 evra. Presudom je Đurić dobio zatvorsku kaznu od dve godine, a Jovanović godinu i po.

Spuž YouTube/Printscreen
 

Zajedno sa Podgoričaninom Ivanom Lopičićem, koji je kasnije ubijen, Đurić se našao na optuženičkoj klupi zbog nasilničkog ponašanja na štetu Bojana i Nemanje Boričića iz Budve i Nikole Čenića iz Kotora, koji su prijavili policiji da su ih njima nepoznate osobe napale i pretukle u lokalu "Vinomania" u Starom gradu u Kotoru.

Dva puta se našao ne meti napadača. Tokom 2006. godine ranjen je u napadu u Kotoru, a sumnjalo se da je na njega tada pucao Slobodan Stevović (29), koji je nešto kasnije ubijen na Dorćolu. U septembru 2011. godine povređen je i u eksploziji bombe koja je bila postavljena u ulazu zgrade u Novom Beogradu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike