Rakočević osuđen na kaznu zatvora od 12 godina zbog ubistva navijača Rada Filipa Lepojevića

18.07.2023

15:11

0

U kazne zatvora Petru i Urošu je uračunato vreme provedeno u pritvoru

Rakočević osuđen na kaznu zatvora od 12 godina zbog ubistva navijača Rada Filipa Lepojevića
Filip Lepojević i policijski uviđaj posle zločina - Copyright 24sedam/K.M./Instagram

Viši sud u Beogradu osudio je danas Petra Rakočevića na kaznu zatvora od 12 godinazbog ubistva navijača Rada Filipa Lepojevića 5. septembra 2020. godine na Banjici.     

Njegov brat Uroš Rakočević osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine i dva meseca za krivična dela nedozvoljeno nošenje oružja i teška telesna povreda. 
   
Radovan Rakočević je oslobođen od optužbe za krivično delo pomaganje u ubistvu. 
   
Petru je sud ukinuo pritvor i odredio mu meru zabrane napuštanja stana uz eletronski nadzor, dok je Radovanu pritvor danas ukinut. 
   
U kazne zatvora Petru i Urošu je uračunato vreme provedeno u pritvoru. 
   
Sudija je kazala da je veće tokom odmeravanja kazne za Petra imalo u vidu da je višestruko osuđivan, dok su olakšavajuće okolnosti na njegovoj strani bile to što je porodičan čovek i da ima maloletnu decu. 
   
Kada je u pitanju Uroš, od olakšavajućih okolnosti sud je cenio da je on neosuđivan, kao i da je kratko neovlašćeno nosio Petrov pištolj tom prilikom. 
   
Sudija je rekla i da je nesporno utvrđeno da je Lepojević ubijen iz njegovog pištolja, odnosno da je pištolj iz kojeg je pucao Petar Lepojevićev. 
   
Ona je navela i da je ova presuda isključivo doneta na osnovu materijalnih dokaza.
     
Advokat Ivana Ostojic branilac braće Rakočević za Tanjug je rekla da su zadovoljni presudom s obzirom da je sud prekvalifikovao krivicna dela koja su se optužnicom okrivljenima stavljala na teret. 
   
“Nadamo se da će drugostepeni sud preinaciti ovu presudu u korist okrivljenih. Sud je doneo ispravnu odluku sto je Rakocevic Radovana oslobodio od optuzbe”, rekla je ona. 
     
Ovo je prvostepena presuda na koju odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu.
   
Prema optužnici, braća Rakočević su 5. septembra 2020. godine na Banjici  svojim vozilom preprečili vozilo marke “Polo”, u kojem su se nalazi Lepojević, Aleksa Đ. i Ivan N. , nakon čega su dotrčali sa hirurškim maskama i kačketima do automobila.
     
Petar je optužen da je prvo pištoljem udario Aleksu koji je sedeo na vozačevom mestu, naredio Lepojeviću da izađe iz auta, nakon čega ga je usmrtio hicem u glavu. 
     
Potom je, kako sumnja tužilaštvo, najmlađi brat Uroš ispalio dva hica i tom prilikom teško ranio Aleksu Đ. u nogu.
     
Prema optužnici, optužena braća su nakon toga pobegla sa lica mesta.
     
Petru se pored teškog ubistva, na teret stavljaju i krivična dela ugrožavanje sigurnosti i neovlašćena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.
     
Njegov najstariji brat Radovan se tereti za krivično delo pomaganje u teškom ubistvu, dok se Urošu na teret stavljaju krivična dela teško ubistvo u pokušaju i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. 

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike