Osveta bez "mafijaškog kodeksa": Izrešetani pred decom, mališani svedoci najgorih zločina

18.09.2023

20:45

0

Autor: 24sedam

Rat u podzemlju ima samo za cilj ima samo da se likvidira suparnik

Osveta bez "mafijaškog kodeksa": Izrešetani pred decom, mališani svedoci najgorih zločina
Copyright Facebook/YouTube/ OneTV

Deca nisu problem. Ubice su pregazile nepisani mafijaški kodeks da ubistva nema kada je žrtva u društvu porodice: supruge, dece..

U surovom ratu klanova, niko nije razmišljao o posledicama - jedino po čemu će deca pamtiti svoje očeve je zločin, krv i suze.

Kriminolog Ratomir Antonović za 24sedam objašnjava da je jedini razlog takvom činu to što suparnici više ne prezaju ni od čega, imaju cilj i fokusirani su samo i isključivo na njega.

- Njima je jedini cilj likvidacija, to je zapovest koja im je stigla "odozgo" i ne mare da li će to učiniti pred maloletnom decom ili trudnim ženama. Jedino je važno da se reše neprijatelja. Nekada je bilo drugačije i mafijaški obračuni su se odigravali daleko od očiju porodica, ali to odavno nije više tako - kaže kriminolog.

To potvrđuje i ubistvo šefa "škaljarskog klana" Jovana Vukotića, 8. septembra 2022. godine u Istanbulu, a informacija koja je pokazala surovost ovog zločina je i ta što je likvidiran pred trudnom suprugom i detetom koje nije napunilo ni godinu dana. Ova likvidacija je dokaz da "mafijaškog kodeksa", koji se nekada poštovao, više nema.

 

Mališani nemi svedoci

o januar 2018 Aleksandar V. upucan je pred decom u glavu u njihovom stanu u beogradskom naselju Višnjička banja

o jul 2017 Igor Mitrović ubijen u Baru pred suprugom i dvoje male dece, kada je zaustavio auto, a ubica mu je pucao u glavu i u vrat

o januar 2017. U Novom Sadu ispred OŠ „Đura Daničić“ napadač je pucao u džip u kom je pored vozača N. U. bilo i dete

o jul 2016. Vlasnik kafića u novobeogradskom naselju "Belvil" Aleksandar Stamenković smrtno je upucan dok je sedeo sa ženom i decom ispred lokala

 

- Nema proračuna, da oni razmišljaju o tome da će možda neko biti ranjiviji pred decom, to je samo prilika koja se ne propušta. Neće povrediti decu, ali ako je to neophodno ne isključuje se mogućnost da bi se tako nešto i desilo - dodaje kriminolog.

Upravo ta "neizbežna" situacija dogodila se i u aprilu 2018. godine kada je pred sinom ubijen čuveni advokat Dragoslav Miša Ognjanović. On je likvidaran ispred zgrade u kojoj je živeo, a njegov sin je ranjen u ruku. Srećom, zadobio je samo lakše povrede, ali mu je slika ubistva oca ostala urezana. Ipak, nije sigurno da li je on prošao najgore ili ona deca koja svoje očeve neće zapamtiti uopšte.

Zvicerov kum došao po decu

Još jedno mafijaško ubistvo dogodilo se 17. januara 2020. pred očima dece na Bežanijskoj kosi u Beogradu, kada je maskirani napadač ispalio rafal u pomorca Marka Vukovića, inače kuma Radoja Zvicera, vođe kavačkog klana.

Vuković je tog dana došao ispred škole kako bi pokupio svoju decu nakon nastave. Sedeo je u svom džipu, dok je njegova supruga bila na suvozačevom mestu, jedno od dece sedelo je pozadi. Pucač je prišao kolima i ispalio nekoliko hitaca u Vukovića i pobegao.

Osumnjičeni za njegovo ubistvo je Petar Jovanović iz Niša, koji se trenutno nalazi u ukrajinskom zatvoru zbog pokušaja likvidacije Radoja Zvicera u maju 2020. u Kijevu.

Radoje Zicer/MUP
 

Samo dva dana kasnije dogodilo se još jedno u grčkoj Atini gde su ubijeni Igor Dedović, visokopozicionirani pripadnik škaljarskog klana i njegova desna ruka Stevan Stamatović u restoranu dok su večerali sa suprugama i decom.

Krvava večara u Atini

U restoran su ušetala četiri muškarca. Prišli su stolu, rasporedili se oko njega, izgovorili nekoliko reči na srpskom jeziku, a potom otvorili vatru. Dvostruko ubistvo dogodilo se naočigled brojnih očevidaca, izvršioce su snimile kamere

Ubice su, prema opisu očevidaca, izgledale kao vojnici. U lokal su ušetali u crnim pantalonama, sa šalovima preko lica i okružili sto. Bili su precizni. Čim su završili s pucnjavom, okrenuli su se i izašli.

Tokom pucnjave niko osim njih dvojice nije pogođen, a njihove supruge i deca su se sakrili ispod stola dok su egzekutori otvorili vatru.

24sedam/Ljiljana Keković
 

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin nedavno je gostujući na Pink TV rekao "da je klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića odgovorna za četri ubistva u Grčkoj" misleći na ubistvo u Atini, kao i na likvidaciju Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu.

Isto tako, Zijad Nurković, saradnik i kum jednog od vođa barskog klana pokojnog Alana Kožara, ubijen je u aprilu 2019. u Španiji, kada je bio sa suprugom Vasilisom i ćerkicom.

Nurković je izrešetan u blizini španske Malage. Nepoznati napadač Nurkoviću je prišao dok je bio sa porodicom u automobilu i izrešetao ga naočigled trudne supruge i dvogodišnje ćerke. Zijad Nurković je sa teškim povredama glave tada prebačen u bolnicu, međutim, ubrzo je preminuo. Trudna supruga i ćerka prošle su bez povreda, a za napadačem se i dalje traga.

Glumio skitnicu, pucao pred ženom i decom

Po istom receptu, 18. jula 2017. godine, u Baru je ubijen bivši pomorac Igor Mitrović. Ubica je danima pripremao surovu likvidaciju tako što je maskiran u prosjaka nekoliko dana obilazio lokaciju na kojoj je ispalio hice u Baranina, i to naočigled njegove žene i maloletne dece.

Glumio je skitnicu i svakodnevno provodio po nekoliko sati na mestu na kom je ubio Mitrovića.

Printscreen/ Youtube/Vijesti online/Mup CG
Mesto ubistva Igora Mitrovića

Bivši pomorac livkidiran je u svom "fijatu" u trenutku kada je zastao da njegova supruga izbaci smeće iz automobila u kontejner. Na zadnjem sedištu, u trenutku kada su u njega ispaljena dva hica iz pištolja, sedelo je dvoje dece. Navodno, motiv ovog ubistva je bio nestali kokain.

Kako je zaključio i naš saogornik, kriminolog Antonović, ubice ne biraju sredstva, mesto ni vreme, da ostvare svoj cilj.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike