Krvavi dosije udarne pesnice “škaljaraca”: Okrutni život prekratio snajperski metak u srce

22.09.2023

08:00

0

Autor: 24sedam

Važio je za najokrutnijeg člana "škaljarskog" klana

Krvavi dosije udarne pesnice “škaljaraca”: Okrutni život prekratio snajperski metak u srce
Copyright Printscreen/YouTube/ Al Jazeera Balkans/Rudar7

Dalibor Đurić Đuka (34) bio je udarna pesnica "škaljarskog" klana, čovek čije se ime simbolično vezuje za nekada jedinstvenu kriminalnu grupu iz Kotora, ali i početak "škaljaraca" i budućeg rata sa komšijama “kavčanima”.

Njegova smrt, u dvorištu zatvora u Spužu gde je ubijen snajperskim metkom u grudi 22. septembra 2016, bio je prvi jak udarac tadašnjim vođama “škaljaraca” - braći Jovanu i Igoru Vukotiću, i Igoru Dedoviću.

Ranjen u prvom sukobu

U prvom oružanom napadu na nekada jedinstveni klan “kavčana” i “škaljaraca” upravo je ranjen Đurić. Sukob je izbio 30. septembra 2006, kada je u Kotoru, a pored Đurića, teško je ranjen i Dragan Knežević, zvani Škuri. Operativni podaci od tada se gomilaju. Koliko su bili jedinstveni, govori i podatak da je upravo budući vođa “kavačkog” klana Slobodan Kašćelan dao stan Kneževiću i Đuriću u kojem su ranjeni.

Tri meseca kasnije ubijen je napadač. Slobodan Stevović (29), likvidiran je 8. decembra 2006. na Dorćolu, u Ulici Visokog Stevana, a egzekutor mu je pucao u potiljak. Stevović se zvanično vodi i kao prva žrtva rata klana iz Kotora.

Onda je nestalo više od 200 kilograma kokaina iz stana u Valensiji. Usledile su podele. Kašćelan je, sa Radojem Zvicerom i Igorom Božovićem, postao predvodnik jedne strane - “kavčana”. Đurić se pridružio rivalskoj kriminalnoj grupi “škaljarcima”.

Bomba u Novom Beogradu

Onda je ponovo, u septembru 2011, napadnut Đurić. Ranjen je u eksploziji u Novom Beogradu, a povređene su i njegova devojka i komšinica. Crna Gora je odmah zatražila njegovo izručenje radi izdržavanja zatvorske kazne od devet meseci zbog nedozvoljenog držanja oružja i nanošenja teških povreda.

Red robije, red rata na ulicama Crne Gore i Srbije. Tako je Đurić provodio svoj život. Tada su operativna saznanja policije govorila da je postao jedan od najopasnih članova “škaljarskog” klana, povezivan sa pojedinim likvidacijama. Dokaza naravno nije bilo da bi ga procesuirali. Đurića je i Bezbednosno-informativna agencija označila kao udarnu pesnicu “škaljarskog” klana.

Komšiji oteo "mercedes" i čamac

Onda je ponovo završio u spuškom zatvoru 24. oktobra 2014. Sugrađaninu Marjanu Netzmeskalu u naselju Škaljari oteo je "mercedes A160" i čamac "faeton", vredan više od 20.000 eura. Zato je i dobio dve godine zatvora. I tada se znalo da je na meti “kavčana” pa su njegovo dovođenje iz Spuža u sud, na čitanje presude, pratile neviđene mere obezbeđenja. On je nosio pancir, u pratnji su bili specijalci a na krovovima oko zgrade suda snajperisti.

Kazna je prolazila, a samo mesec dana pred izlazak na slobodu, Đurić je ubijen u Spužu. Ubica ga je čekao skriven na desnoj obali reke Zete, oko 300 metara udaljen od zatvorskog kruga.

Tražili 300.000 evra dobili 65.000

Država Crna Gora je januara 2020. isplatila 65.000 evra odštete porodici Dalibora Đurića zbog ubistva u spuškom zatvoru. Prvostepenom presudom Đurićima je dosuđeno 50.000 evra, li su se žalili a Viši sud je uvažio žalbu i preinačio presudu na 65.000 evra. Tužbom je tražena naknada od 300.000 evra.

Automobil koji je ubica koristio pronađen je zapaljen zajedno sa oružjem kalibra 7,9 milimetara. Likvidacija Đurića detaljno je opisana u presudu dvojici pomagača snajperiste - Dejanu Pavićeviću i Milošu Truo. Prvi je dobio 18 godina, a drugi 16. Obojicu je sud označio i kao dilere droge iz Kotora.

- Pavićević i Trbo, kako to pravilno zaključuje prvostepeni sud, nisu u potpunosti uspeli da unište oružje iz kojeg je ispaljen metak u Đurića, kao i druge predmete korišćene u ubistvu. Preko nalaza veštaka uspostavljena je veza između ostatatka smrtonosnog projektila pronađenog na mestu ubistva Đurića i ostataka oružja i drugih predmeta pronađenih u zapaljenoj “škodi oktaviji” - navodi se novembra 2020. u obrazloženju Apelacionog suda.

Neuspeli planovi

Ubica je na uzvišenju, na desnoj strani reke Zete, u blizini zidina spuškog zatvora, napravio zasedu i sačekao da Đurić izađe u šetnju u poluotvorenom odeljenju. Dok je žrtva šetala, iz snajperske puške kalibra 7,9 milimetara, ispalio je jedan projektil kojim je Đuriću naneo prostrelnu ranu grudnog koša.

Lekari su pritekli u pomoć, ali uzalud. Đurić je bio mrtav.

Javnost je spekulisala da je ubica morao imati pomagača, doušnika u zatvoru, ali istražitelji nisu došli do takvih podataka. Tek nakon njegovog ubistva, isplivalo je saznanje, da je likvidacija Đurića u Spužu pokušana i godinu dana ranije.

“Škaljarac” je pred sudom više puta ponovio da mu je život u opasnosti.

Operativna saznanja kažu da je ubica verovatno bio bivši vojnik, a danas plaćenik, regrutovan s druge strane Drine.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike