Sačekuša za vođu "delija": Pokušao da pobegne, dobio metak u glavu

18.09.2023

08:00

0

Autor: 24sedam

Dvojica napadača osuđena na ukupno 29 godina robije

Sačekuša za vođu "delija": Pokušao da pobegne, dobio metak u glavu
Copyright MN Press

Aleksandar Roganović vođa navijača Zvezde iz Novog Sada ubijen je 18. septembra 2015. godine, u 1.35 časova u novosadskom naselju Veternik. Pogođen je sa nekoliko hitaca iz pištolja.

U njega je ispaljeno nekoliko metaka od kojih ga je smrtonosni hitac pogodio u glavu, a u obračunu ranjena je i devojka koja je bila u svom stanu. Roganović i ranjena devojka su odmah prevezeni u Klinički centar Vojvodine, ali je on ubrzo preminuo.

Printskrin/facebook
Ubijeni Aleksandar Roganović

 

U sačekuši za navijača, u ulici Nova 101 kod broja 27, bili su Milivoje Vučković (27) i Jovan Perišić (28) koji je nosio fantomku. Vučković je nosio automat, a ovaj drugi revolver.

Prvo su se svađali sa Roganovićem, a potom je Perišić ispalio metak koji je ranio devojku koja je sedela u svojoj kući, jer je hitac prošao kroz njenu roletnu. Aleksandar je potom krenuo da beži, ali mu je Vučković pucao u glavu.

Milivoje je osuđen na 15 godina, a Perišiću se sudilo u odsustvu i dobio je 14 godina. Za njim je raspisana crvena poternica.

Ubio si nam sina, ubio si i nas

“Ubio si nam sina, ubio si život u nama, ubio si i nas. Uništio si nas” obratila se Milivoju Vučkoviću, na kraju jednog od suđenja, majka ubijenog Aleksandra Roganovića.

Ni Aleksandrov otac Radivoje nije mogao da ostane miran, susrevši se prvi put od ubistva sina sa Vučkovićem. U sudnici su i on, a posebno žena u više navrata plakali. A prilikom izvođenja i otac je tiho nešto dobacio osumnjičenom, koga je zatvorska straža izvela brzo van sudnice.

- Ne priznajem izvršenje krivičnog dela. Ja sam tada bio na Kosovu, odnosno u Kosovskoj Mitrovici od 15. septembra. Na Kosovo sam otputovao 14. septembra, jer me je sestra nazvala dok sam bio u Centru za socijalni rad, kome sam morao da se javljam, da mi kaže da me je tražila policija. Došao sam kući, spakovao se i odlučio da idem na Kosovo da se tamo malo smirim. Mislio sam da me policija traži zbog krivičnog dela koji sam počinio ispred kladionice - rekao je Vučković tada u svoju odbranu.

Bio je označen kao vođa navijača "Zvezde". Hapšen je u februaru 2015. godine kada je kod nađen ilegalni pištolj. Sa njim je tada privedeno još nekoliko muškaraca koji su bili poznati policiji.

Vodili su "rat na ulicama" Novog Sada zbog, kako se navodi, prevlasti na narko tržištu.

Roganovićevi najbliži saradnici bili su S. Z., J. P. i S. N. i njih četvorica 2015. godine imali su po oko 20 godina i više od 30 krivičnih dela na teretu.

Novosadski Apelacioni sud je oktobra 2017. godine doneli konačnu presudu Vučkoviću na 15 godina zbog ubistva i nošenja oružja, a Perišić je osuđen na 14 godina zbog nošenja oružja i pokušaja teškog ubistva.

Foto:MUP
Osuđeni Vučković i Perišić

- Radi se o mlađim punoletnim licima, pa im, bez obzira na kvalifikaciju dela, nije moguće izreći kaznu veću od 20 godina zatvora, a Vučkoviću smo odredili maksimalnih 15 godina - kazao je prilikom izricanja prvostepene presude sudija Borivoj Pap.

Sudija je naveo da su prilikom izricanja kazne Vučkoviću imali u vidu i izveštaj Centra za socijalni rad, koji im je je dostavio podatke o njegovim delima dok je imao status deteta, kada mu nije bilo moguće izricati kazne, kao i izveštaje da je nastavio da čini dela i posle tog perioda, u kojem je bio maloletnik.

- U kontinuitetu je činio krivična dela, a dosadašnje kazne nisu uticale na ponašanje i dale rezultate u izbegavanju vršenja krivičnih dela, pa je ovom prilikom osuđen na maksimalnu kaznu od 15 godina - dodao je sudija Pap.      

On je objasnio da se dela koja se dvojici okrivljenih pripisuju dokazivana i transkriptima iz prisluškivanja, gde se vidi da je drugooptuženi pričao sa sestrom uz navođenje detalja kobnog događaja, ali i uz pomoć DNK nalaza tragova koji su nađeni na fantomki koju je koristio Perišić.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike