Ica je poznavao svog ubicu: Izašao je iz stana, a onda je "overen" u Novom Beogradu

21.09.2023

08:00

0

Autor: 24sedam

Dejan Jovanović Ica borio se za prevlast na tržištu droge, ali ga je ubica "overio"

Ica je poznavao svog ubicu: Izašao je iz stana, a onda je "overen" u Novom Beogradu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Dejan Jovanović Ica, momak od 25 godina, ubijen je u jednom od brojnih obračuna u beogradskom podzemlju. Motiv likvidacije: droga. 

U njega je nepoznati napadač ispalio osam hitaca iz pištolja i nestao u mraku. Ubistvo se dogodilo turbulentne i vrlo krvave 2004. godine kada su mnogi dileri pokušavali da uzmu, samo za sebe, parče tržišta droge.

Borba za prevlast na tržištu narkotika zahuktala se posle policijske akcije "Sablja" pokrenute posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića. Odlaskom zemunskog klana, ali i drugih kriminalnih grupa, otvorilo se tržište za "sitne" dilere.

Šema sitnih dilera

Policija je tih godina dobro provalila šemu rada sitnih dilera kao što je bio Jovanović. Uglavnom su koristili iznajmljene stanove, a događalo se da narkotike kriju i u stanovima prijatelja koji nemaju veze sa kriminalom i ne znaju šta se nalazu u torbi koja im je ostavljena nekoliko dana na čuvanje. 

- Ne postoji deo grada u kome se ne diluje droga, a slobodno može da se kaže da sada svaka zgrada ima svog preprodavca - pričao je 2004. Slobodan Pešić, tadašnji šef Odseka za suzbijanje narkomanije u beogradskoj policiji.

Iz napred pobrojanih karakteristika svi se mogu vezati i za Jovanovića. I on je pripadao grupi mnogobrojnih sitnih dilera narkoticima. Uglavnom je kupovao manje količine, a potom ih preprodavao. 

Svađa, pa osam hitaca

U prilog da je član novog nadirućeg talasa dilera govori i njegov dosije u policiji. U krivičnoj evidenciji bio je upisan kao razbojnik, sa nekoliko pljački iza sebe. Tako je počeo, a onda se prešalta na trgovinu narkoticima. Ni za jedno delo nije osuđivan.

Tako je u ratu Jovanović ubijen 20. septembra 2004. godine oko 21.45 sati u Bulevaru Avnoja 12 (današnji Bulevar Zorana Đinđića), u Novom Beogradu. Njega je sa osam hitaca u grudi nepoznati napadač usmrtio na prvom spratu višespratnice.

Neposredno pre pucnjave, Jovanović se sa poznanikom - ubicom susreo ispred ulaza zgrade. Prethodno su se čuli telefonom, a mladić je izašao iz stana u zgradi broj 14 gde je kao podstanar živeo sa devojkom M. A.

Odšetao posle pucnjave

U haustoru između dva ulaza njih dvojica su započeli prepirku koja se ubrzo pretvorila u žučnu raspravu. U jednom trenutku, prijatelj je izvukao pištolj i njime počeo da preti Jovanoviću.
Kada je video da raspravu ne može mirno da okonča i da je “prijatelj” u svađi sve oštriji, okrenuo mu je leđa i ušao u ulaz broj 12. Za njim je krenuo i napadač.

Potrčao je uz stepenice, ali ga je ubica sustigao. Ispred ulaznih vrata stana, u kome je Jovanović živeo kao podstanar, napadač je ispalio metak u žrtvu. Potom je odjeknulo još sedam hitaca iz pištolja kalibra 7,65 mm. Ubica je ispalio skoro ceo okvir iz pištolja.

Napadač je opisan kao mladić od 25 godina, odeven u crnu jaknu a na glavi je imao kačket iste boje. Posle počinjenog zločina izašao iz ulaza 12 da bi odmah uleteo u susedni ulaz 16, odakle mu se gubi svaki trag.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike