"Valjevci" rekorderi u Specijalnom sudu: Ubistvo boksera 14,5 godina čeka presudu

27.09.2023

20:45

0

Autor: 24sedam

Najduži proces u istoriji Specijalnog suda traje već 14 i po godina

"Valjevci" rekorderi u Specijalnom sudu: Ubistvo boksera 14,5 godina čeka presudu
Copyright Tanjug/Miloš Milivojević/MUP

Ubistvo boksera Željka Đedovića (30), iz valjevskog naselja Sedlari, ušlo je u anale Specijalnog suda, kao slučaj koji i posle 14 i po godina nije presuđen.

Za ovaj zločin, počinjen 4. aprila 2009, optuženi su lokalni biznismen Milan Lazarević-Laza Bombaš, kao vođa grupe, ali i Zoran Jeličić (55), Milan Milijanović (58), Nebojša Goloskoković (43), Aleksandar Pavlović (53), Dejan Velimirović, Mirko Lazarević, Marko Miličković i Aleksandar Bošković (39). Nastavak procesa, ovoj takozvanoj "valjevskoj grupi", zakazan je i za sutra.

Na međusobnom nišanu

Zločin u Valjevu ima predistoriju jer je prvo Đedović pokušao da ubije Lazarevića (53). Zato je bokser, mesec dana pred smrt 16. novembra 2006. godine, izašao sa robije na kojoj je bio gotovo tri godine od kada je uhapšen u centru Valjeva posle velike policijske potere.

Đedoviću je pred tadašnjim Okružnim sudom u Valjevu u dva navrata, 2007. i 2008. godine, bilo suđeno za podstrekavanje na ubistvo Lazarevića, ali je Vrhovni sud Srbije oba puta ukidao osuđujuće presude na šest i po, odnosno pet i po godina zatvora, zbog procesnih manjkavosti.

Tanjug/Miloš Milivojević
Suđenje počelo 20090. godine

Kada je sudska saga završena, a Đedović odrobijao svoje i izašao je na slobodu, uleteo je u sačekušu. Ubijen je u blizini prostorija Valjevskog šah klub, kada se uveče vraćao sa treninga. U njega je, iz neposredne blizine, šest metaka ispalio muškarac obučen u maskirnu uniformu.

Prema rekonstrukciji MUP-a Jeličić je ubio Đedovića. Njega je "golfom" dovezao Lazarević. Pomogao im je policajac Milan Milijanović iz Lajkovca, koji je Lazareviću dao policijsku uniformu, opasač sa opremom i službenu značku.

Strah i trepet valjevskog kraja

"Valjevska grupa" se teretila da je na području Valjeva počinila krivična dela zločinačkog udruživanja, ubistva, nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, kao i više krivičnih dela iznude, nanošenje teške telesne povrede i lake telesne povrede. Po policiji, duže vreme su širili strah među građanima i privatnim preduzetnicima i činila krivična dela iznude i nanošenja telesnih povreda.

Motiv ubistva Đedovića datira još sa početka devedesetih godina prošlog veka kada je Lazarević pucao i bacio bombu na Joksovića i njegove prijatelje. Bokser je tada teško povređen zbog čega je imao komplikovanu operaciju i dugo se oporavljao. Da između njega i Lazarevića tinja dugogodišnje neprijateljstvo priznao je i sam Joksović u pismu koje je poslao Darku Šariću, a u kojem je naveo da je imao problema sa onim iz Valjeva što ga je upucao i da je bolje da je tada poginuo.

Hteli da se ubiju, gladovali, i na kraju mokrili

Lazarević je u pritvoru proveo sedam i po godina. Kada je pušten da se brani sa slobode. Onda je ponovo vraćen u pritvor 5. oktobra 2022. U Centralnom zatvoru štrajkovao je glađu,  u maju ove godine pokušao je da se obesi. U međuvremenu, tokom jednog od suđenja, onesvestio se. U martu je i Lazarevićev nećak ponudio jemstvo od 124.000 evra kako bi se njegov ujak branio sa slobode. 

Proces su pratili i incidenti koje je pravio Jeličić. On je 20. novembra 2019. pokušao da se zakolje žiletom u sudnici Specijalnog suda, a potom je u februaru 2020. mokrio nasred boksa za optužene!

Bombaš kao kupac u privatizaciji

Milan Lazarević, koji je označen kao vođa kriminalne grupe, nadimak Laza Bombaš dobio nakon što je, početkom devedesetih, bacio bombu u obračunu sa crnogorskim klanom u Valjevu. Nedugo potom, opet je bacio bombu na policiju u Beogradu, u Pionirskom parku, a u eksploziji je teško povređen jedan policajac. Osuđen je na 12 godina robije, odležao sedam, u Padinskoj Skeli, gde je upoznao Zorana Jeličića, koji je pucao u Đedovića. 

Po izlasku iz zatvoru, pojavljuje se u Valjevu kao biznismen. Kupuje u privatizaciji firme "Mašinoservis" i "Termovod". Osniva firmu za obezbeđenje imovine i lica "Polito", koju smešta u zgradu "Termovoda", u centru Valjeva. 

Nema firme i objekta u Valjevu na kome nema znaka firme "Polito security". Firma se razvijala, bilo je sve više momaka u crnim sekjuriti uniformama, čak je i policiji podnet zahtev za odobrenje nabavke 47 dugih cevi. Poznavaoci kažu da je sistem rada bio pouzdan i proveren, na objekat se zalepi znak "Polito security", a ako vlasnik neće plaća obezbeđenje, dešava se da u njega uđe buldožer, ili da izgori do jutra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike