Policajca ubio iz sačmare: Uzbuna na severu Bačke, ubica uhapšen u kockarnici, a onda - šok!

06.09.2023

08:00

0

Autor: 24sedam

Ubijen na pragu policijske stanice

Policajca ubio iz sačmare: Uzbuna na severu Bačke, ubica uhapšen u kockarnici, a onda - šok!
Ilustracija - Copyright Tanjug/Siniša Kupinović

Dva metka poremetila su decenijski mir u malom Čantaviru na severu Bačke. Noć 7. septembra 2004. godine potpuno je uzdrmala ovo mesto. Te noći, na dužnosti, ispred policijske stanice ubijen je Duško Rađenović, zamenik šefa policije u Čantaviru. Ubica je bio S. B. (46) iz susednog Višnjevca. 

Ništa nije slutilo na mučko ubistvo. Policajac je uveče krenuo na posao.

- Otišao je na posao, u smenu. Poljubio me i zamolio da pazim na oca. Tada sam ga, eto, kakve nesreće, zadnji put videla. Da je bar poginuo na ratištu, pa i nekako. A ono, da ga neko tako mučki ubije, iz zasede. I to komšija. Pa, to može samo čovek poremećenog uma, čovek zver - svedočila je kasnije policajčeva majka.

I policajac se pojavio na smeni.

Čekao u zasedi

- Kasno u noć, napunio sam lovačku pušku sačmaricu i iz Višnjevca gde živim pošao sam u Čantavir da se obračunam sa policajcem Rađenovićem.  Jedno vreme posmatrao sam ga kako sedi u policijskoj stanici i čekao u zasedi da se pojavi na vratima. Kada je izašao da "protegne noge" navukao sam na glavu fantomku i prišao mu sa puškom na gotovs. Očekivao sam da će se i on latiti oružja i da će se sve odigrati kao u dvoboju - pričao je ubica.

24sedam/Katarina Mihajlović
Puška pronađena u kanalu

Kako do toga nije došlo, S. B. je sačmaricom pucao u stomak policajcu. Kada mu je bliže prišao, video je da još daje znake života, pa je pucao u njega još jednom. Potom ga je udario kundakom u glavu.

- Ovo je za mene bilo čisto ubistvo - završio je svoj iskaz na sudu S. B.

Puška u kanalu

Sa mrtvog policajca je skinuo službeni pištolj. Onda je pobegao. Sutradan, 11 sati posle zločina, uhapšen je na autobuskoj stanici u Subotici, u jednoj od kockarnica.

U kanalu atara sela Čantavir policija je pronašla lovačku pušku iz koje je ubijen policajac, kao i "fantomku" od napadača. U blizini i pištolj policajca. Da se ubica brzo pronađe najviše je doprinela i jedna devojka iz komšiluka, koja je videla ubicu. Ona je, posle njegovog hapšenja, prepoznala odeću osumnjičenog.

Ubica iz Višnjevca na saslušanju kod istražnog sudije nije znao da kaže koji je motiv ubistva. Jednostavno je rekao:

- Sudija, ja sam pukao...

Kasnije je rekao priznao da mu je Rađenović dugovao 200 evra, što je odbrana u daljem toku sudske rasprave negirala, da su između žrtve i ubice postojala bilo kakva potraživanja.

Pretnje kaznom

I posle hapšenja, policija je bila ogorčena. Pretila je pravdom.

- Hteo bih da napomenem da se radi o veoma drastičnom slučaju, da je ubistvo službenog lica u vršenju poslova bezbedosti jedno od najtežih krivičnih dela u našem krivičnom zakonu i za njega je zaprećena zatvorska kazna od najmanje 12 godina zatvora ili kazna zatvora u trajanju od 40 godina - rekao je načelnik tadašnje Javne bezbednosti MUP-a Srbije Miroslav Milošević.

Ubio je policajca, čoveka teške životne priče. Duško je sa majkom Marom i ocem Vojislavom izbegao iz Srba. U Novom Žedniku su sazidali kuću.

- Sa sinom sam skoro osam godina išao u nadnicu. Danonoćno u žitorodna polja. Samo da bi zaradili za kuću - priseća se otac.

Troje dece

Onda je Duško osnovao porodicu i u trenutku smrti živeli su u jednosobnom stanu u Čantaviru. On, supruga Dragana, sin Goran (tada je imao 13 godina) i tri godine mlađa ćerka Tajana.
Porodica je samo tražila da ubica bude osuđen po pravdi. Ali, praksa je pokazala nešto drugo.

Ubica je prvo osuđen na 40 godina zatvora, pa mu je sledećom presudom kazna prepolovljena. Onda novi šok i konačna treća presuda - 12 godina robije. Pravda?

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike