Odbegli "vračarac" i "kavčanin" uhapšen u Crnoj Gori: Vojin Stupar preživeo atentat, a dovođen u vezu i sa švercom droge!

21.11.2022

16:06

0

Naredbu o sprovođenju istrage za Vojina Stupara kao i za ostale uhapšene "vračarce", TOK doneo 12. novembra

Odbegli "vračarac" i "kavčanin" uhapšen u Crnoj Gori: Vojin Stupar preživeo atentat, a dovođen u vezu i sa švercom droge!
Hapšenje pripadnika "vračarske grupe": Ilustracija - Copyright Mup

Tužilaštvo za organizovani kriminal obavestilo je Interpol Podgorica da je danas uhapšen po međunarodnoj poternici Vojin Stupar (41) po naredbi Višeg suda u Beogradu zbog krivičnog dela zločinačko udruživanje i pomoć pri izvršenju teškog ubistva. Reč je o odbeglom pripadniku kriminalne grupe "vračarci".

Naredba o sprovođenju istrage za njega kao i za ostale uhapšene pripadnike organizovane kriminalne grupe Nikole Vušovića, poznatijeg kao Džoni sa Vračara, TOK je doneo 12. novembra.

Među odbeglim pripadnicima "vračarskog klana", koji je prema saopštenju tužilaštva blisko sarađivao sa "kavačkim klanom", od kog je dobijao naređenja i instrukcije za krivična dela nalazio se i Vojin Stupar, visokopozicionirani "kavčanin".

Istraga je pokrenuta protiv 38 osumnjičenih, od kojih je 12 u bekstvu. Među odbeglima je Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, koji je označen kao organizator ove kriminalne grupe.

Stupar je, da podsetimo, 2019. godine bio hapšen u Crnoj Gori i mediji iz te države tada su ga označili kao jednog od vođa "kavačkog klana". Sumnjičio se za stvaranje kriminalne organizacije, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja. Stupar je takođe dovođen i u vezu sa švercom 60 kilograma kokaina, koji je bio zaplenjen na brodu "Jadran" u Tivtu.

Zet vođe "kavčana"

Vojin Stupar je, kako su pisali crnogorski mediji, zet Igora Božovića, koji važi za jednog od vođa "kavčana". 

Javnosti je postao poznat, pošto se vođa "škaljarskog kana", koji je ubijen u Istanbulu Jovan Vukotić sumnjičio da je pokušao da ga ubije 2016. godine. Međutim, posle izručenja Vukotića iz Srbije u Crnu Goru, Stupar je na saslušanju izjavio da ne zna ko je pucao na njega i Vukotić je pušten iz pritvora a postupak protiv njega je obustavljen.

Kriminalna grupa "vračarci", da podsetimo, sumnjiči se za više krivičnih dela, uključujući tri ubistva i pet pokušaja ubistava. Krivičnom prijavom na 1.300 strana obuhvaćeno je 39 osoba. Njih 18 uhapšeno je u petak, 10 se nalazi u bekstvu, dok je 11 u zatvorima u Srbiji i inostranstvu.

Glavne baze ove kriminalne grupe, kako se saznaje, bil su Beč i Barselona odakle je kokain nabavljen u Južnoj Americi transportovan po zemljama EU i u Srbiju. Od tako zarađenog novca finansirana je organizacija ubistava.

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je da su ovu grupu finansirali "kavčani" i da je bila predviđena za izvršenje najtežih krivičnih dela u Srbiji, između ostalog i za napad na najviše državne funkcionere.

Planirali ubistvo Vučića

Glavna meta "vračaraca" bio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. "Vračarci" su imali obezbeđen snajper i ekipe iz Srbije i inostranstva, a predsednika je trebalo da likvidiraju na otvaranju spomenika Stefanu Nemanji.

Načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Ninoslav Cmolić izjavo je da je kriminalna grupa "vračarci" predsednika Vučića videla kao najveću pretnju. Dvoumili su se da li da ga ubiju javno, ili da mu nanesu duševnu bol, tako što bi mu ubili jedno ili drugo dete.

MUP
Hapšenje "vračaraca" u Beogradu

Tokom akcije hapšenja oduzeto je više komada vatrenog oružja, veća količina novca, nekoliko luksuznih putničkih vozila i kriptovanih telefona.

Ova organizovana kriminalna grupa je vršila krivična dela na teritoriji Beograda kao poseban deo organizovane kriminalne grupe "kavači" na čijem čelu su Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan.

Grupa "vračarci"  sumnjiči se za ubistva Aleksandra Halabrina, Dragana Ristića Čađe i Aleksandra Šarca. Petorica koji su uspeli da prežive ono što im je Vušovićeva grupa priredila su visokopozicionirani pripadnik "škaljarskog klana" Miloš Nilović Runjo, kriminalac Andrija Zarić poznat i po vezi sa voditeljkom Sandrom Drašković poznatom kao Sani Armani, žrtva Belivukovog klana Lazar Vukićević, advokat Arsenije Stefanović i Novopazarac Samir Divljanović.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike