Tursku, Surduk i Lovćen povezuje samo jedan čovek: Ima li dokaza ako nema tela ni obdukcionog nalaza?

03.10.2022

18:52

0

Radoje Živković Žuti, rođak Radija Zivicera, pominje se u tri zločina

Tursku, Surduk i Lovćen povezuje samo jedan čovek: Ima li dokaza ako nema tela ni obdukcionog nalaza?
krimosi copy - Copyright Printcreen/ sozcu.com.tr/Youtube/E stock

Bivša žena Radoja Živkovića Žutog, koji je osumnjičen za ubistvo vođe "škaljarskog klana" Jovana Vukotića u Istanbulu, vlasnica je kuće u Surduku u kojoj je, prema navodima optužnice, klan Veljka Belivuka spalio telo Gorana Mihajlovića. Radoje Živković, inače rođak vođe "kavačkog klana" Radoja Zvicera, na optužnici je u Crnoj Gori za ubistvo Nikole Stanišića, sina Radosava Stanišića, poznatijeg kao Raka Dilinger. Ni telo mlađeg Stanišića, kao ni Mihajlovićevo, nikad nije nađeno.

Odbrana Živkovića i drugih pripadnika "kavačkog klana" za ubistvo Stanišića insistirala je na obdukcionom nalazu, koji ne postoji, jer nema ni tela, pa se traži obustava postupka. Pored toga, tvrdi se da je prepiska sa Skaj aplikacije pribavljena nelegalno. Gotovo identičan scenario očekuje se i na suđenju Belivuku i njegovoj kriminalnoj grupi za ubistvo Mihajlovića.

Printcreen/ sozcu.com.tr
 

Čak je i Marko Miljković, drugookrivljeni na optužnici protiv Belivukove kriminalne oragnizacije, tokom uvodne reči u sudnici Specijalnog suda, potvrdio da Belivuk i on poznaju Radoja Živkovića.

- Poznajemo ga, družili smo se, uhapšen je u Istanbulu i njen je muž, ali to ne dokazuje da smo izvršili krivično delo - rekao je navodno Miljković u sudnici.

Na veoma sličan način uništena su tela Stanišića i Mihajlovića, pa nikad i nisu pronađena. O tome da li će odbrana po sistemu "nema tela nema dokaza" proći pred sudskim većem preostaje da se vidi.

Otet, vezan i mučen

Za otmicu i svirepo ubistvo Stanišića, da podsetimo, policija i Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore, sumnjiče Slobodana Kašćelana, Vladimira Vučkovića, Zorana Kažića, Radoja Zvicera, Dragana Кneževića, Miloša Radonjića, Srđana Juriševića, Radoja Živkovića, Zdravka Perunovića, Milana Vujotića, Aleksandra Dragićevića, Milana Кneževića, Darka Prelevića i Krsta Maroša.

MUP/Printscreen
 

Pored Živkovića, za ubistvo Jovana Vukotića u Istanbulu, osumnjičeni su i Zdravko Perunović i Milan Vujotić, koje je uhapsila turska policija.

Podgoričanina Nikolu Stanišića su, kako se navodi u optužnici, 1. avgusta 2020. godine, oko 16 časova, oteli Vučković, Jurišević i Radonjić i to pošto im je Kažić javio da je Stanišić izašao iz svoje kuće i da se kreće putnim pravcem Kotor-Trojica-Vrmac.

Vučković, Jurišević i Radonjić presreli su Stanišića koji se kretao motorom i zadali mu najmanje jedan udarac metalnom šipkom po glavi i oborili ga na zemlju. Vezali su ga konopcem i zadali mu više udaraca po glavi i telu, posle čega su ga smestili u vozilo i krenuli prema Njegušima. Mučili su ga šutirajući ga po glavi i sedeći na njemu. Stanišića su mučili i u noći između 1. i 2. avgusta 2020. godine, a svemu je prisustvovao i Kašćelan.

Ubijen dok se molio

Kako se navodi u optužnici, skidali su ga golog, zadavali mu udarce kako bi od njega saznali za koga radi, gde su štekovi i oružje pripadnika suprotstavljenih kriminalnih organizacija. U noći između 2. i 3. avgusta, Stanišiću su kazali da će ga ubiti i dozvolili su mu da se pomolil. U trenutku dok se molio u njega su ispalili više metaka iz vatrenog oružja i ubili ga.

Printskrin
 

Objašnjeno je i da su članovi "kavačkog" kriminalnog klana preko kriptovane Skaj aplikacije dogovarali ubistvo Stanišića. Radi realizacije plana u porukama su međusobno su podelili uloge i zadatke. Advokati odbrane "kavačkog klana" naglasili su da se optužnica zasniva na samo jednom dokazu, a to je Skaj komunikacija i da ona nije dokaz.

Nikola je sin Radoslava Stanišića, poznatog kao Raka Dilinger, koji je važio za bliskog prijatelja Željka Ražnatovića i učestvovao je u organizovanju Arkanovog spektakularnog bekstva iz švedskog zatvora. Radoslav je ubijen hicima iz "kalašnjikova" 1997. godine ispred hotela "Mogren" u Budvi, a ubica nikada nije pronađen.

Kriminalna organizacija, kako je potvrdio tadašnji tužilac Saša Čađenović, telo Stanišića je uništila spaljivanjem, odnosno uz upotrebu hemijskih sredstava. Telo ubijenog uništeno je kiselinom i spaljeno u blizini Nacionalnog parka Lovćen, gde jedan od "kavčana" ima kuću. Policija je navodno našla i tragove spaljivanja guma.

Otrovan u Ritopeku

Grupa Veljka Belivuka držala je zatočenog Gorana Mihajlovića, posle čega su ga otrovali u vikednici u Ritopeku, a njegovo telo potom prevezli kamionom u vikendicu u Surduku u Staroj Pazovi gde su ga spalili. Ubistvo je isplanirano u martu 2019. godine, a kako se sumnja, u pripremi su učestovali Veljko Belivuk i Nikola Spasojević.

24sedam/Mup
 

Belivuk je navodno Spasojeviću dao novac i rekao mu da kupi radne kombinezone, čizme, kape, najlon, kabl, lanac, rukavice, čekiće, macole i korišćene automobilske gume i ne manje od 40 džakova ćumura.

Pripadnici klana, kako se sumnja, koristili su kamion za prevoz stvari koje je Spasojević nabavio sve do kuće u mestu Surduk u Staroj Pazovi koja je na placu u okviru kojeg je i šuma. Ta kuća, kako se sumnja, poslužila im je da se reše tela, a pripadala je bivšoj supruzi Radoja Živkovića.

Oni su od Mihajlovića zahtevali da im preko svojih poznanika preda mašinu za pravljenje tableta - psihoaktvinih supstanici, opojnu drogu i vatreno oružje koje je neovlašćeno držao, zbog čega su ga ispitivali u toku dana i noći.

Mihajlović je, prema navodima TOK, bio pod prismotrom sve do 2. aprila kada su u bunker u garaži došli Belivuk i Miljković. Spasojeviću su, kako se sumnja, rekli da doveze kamion, kupi pesak i natovari ga u tovarni deo kamiona, kako bi telo Mihajlovića iz kuće u Ritopku prevezli do placa kuće u Surduku.

Lomača od guma

Spasojević je to i učinio i dovezao kamion do kuće u Ritopeku u kojoj su Belivuk i Miljković u međuvremenu od njegovog dolaska i povratka ubili Mihajlovića tako što su ga za sada nepoznatom supstancom otrovali, telo umotali u najlon, pa su Spasojević, Belivuk, Miljković i Draganić telo Mihajlovća iz tajne prostorije preneli u tovarni deo kamiona, prekrili peskom i odvezli na plac kuće u Surduku. Spasojević je vozio kamion, a Belivuk i Miljković išli vozilom marke  “golf” ispred njega, navodi Tužilaštvo.

24sedam/Goran Sivački
 

Po dolasku na plac, kako se sumnja, napravili su lomaču od starih autmobilskih guma, ćumura i granja, a beživotno telo Mihajlovića stavili na stare automobilske gume, nalili ih benzinom i zapalili.

Tužilaštvo sumnja i da je nesagorele delove tela Mihajlovića, Belivuk macolom usitnio, a potom su ih stavili u džak i kamionom odvezli do Pupinovog mosta u Zemunu i bacili u Dunav.

Mihajlović je, da podsetimo, nestao je 1. aprila 2019. O njemu se više od dve godine ništa nije znalo dok Tužilaštvo za organizovani krminal, u saradnji sa pripadnicima MUP-a Srbije i Bezbednosno-informativne agencije, nije prikupilo dokaze za osnovanu sumnju da su ga namamili i ubili pripadnici kriminalne grupe Belivuka i Miljkovića.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike