Pozovi Strahinju radi ubistva: On je bio Elezov hladnokrvni egzekutor! Ko mu je dao manju kaparu za naručeno ubistvo, nije preživeo

20.11.2021

07:00

0

Sukob oko raspodele plena bio motiv zbog koga je Rašeta postavljao bombu pod džip "mercedes" Milana Mitića i tada se razneo

Pozovi Strahinju radi ubistva: On je bio Elezov hladnokrvni egzekutor! Ko mu je dao manju kaparu za naručeno ubistvo, nije preživeo
darko elez strahinja rašeta - Copyright Facebook

Najpoznatiji srpski plaćeni ubica pripadao je grupi Darka Eleza, koji je nedavno priznao odgovornost za učešće u akciji "Lutka" i za koga se veruje da stoji iza niza likvidacija u Bosni i Hercegovini, ali i Srbiji. Reč je o Strahinji Rašeti, koji je uveče 26. decembra 2008. godine, u Trebevićkoj ulici na Banovom brdu, postavljao eksplozivnu napravu pod džip "mercedes" svog poznanika Milana Mitića i tada se dogodila eksplozija u kojoj je zadobio povrede od kojih je preminuo dan kasnije u Urgentnom centru u Beogradu.

Sukob oko raspodele kriminalnog plena, po svemu sudeći, motiv je zbog kojeg je Strahinja Rašeta iz Klenka kod Šapca pokušao da ubije Milana Mitića i pritom poginuo. Njih dvojica su odavno bili u istim "poslovima" i deo su veće ekipe.

Prvi rezultati istrage ukazivali su da je on nehotice pritisnuo mobilni telefon i tako aktivirao eksploziv. Plan je bio da raznese Milana tako što bi u trenutku kad on uđe u vozilo, mobilnim telefonom izazvao eksploziju.

U njegovom kriminalnom dosijeu, međutim, nikad se nije pominjalo rukovanje eksplozivima, već isključivo puškama i pištoljima. Veruje se da ga je upravo ta nestručnost koštala života. Plan mu je navodno bio da istragu usmeri u drugom smeru upravo zato što on na taj način nije uklanjao protivnike.

Posle eksplozije, nađena su dokumenta na ime Igor Stanković, ali je policija po tetovaži lika Draže Mihailovića odmah posumnjala da je reč o Strahinji Rašeti, što je kasnije i potvrđeno. Milan Mitić izjavio je da smatra da je prijatelj hteo da ga ubije, jer mu je neko stalno "punio" glavu.

Mnogi mu želeli smrt

Smrt Rašete navodno su želeli mnogi, ali sve je iznenadilo što je sam odgovoran za tragediju. U policijskim spisima, Rašeta je označen kao neko ko za novac ubija ljude bez problema. Povezivan je sa mnogobrojnim ubistvima i razbojništvima širom Srbije, Hrvatske I Bosne i Hercegovine. Policija je navela da je pripadao "šabačkoj grupi", uostalom kao i Milan Mitić.


Rašeta se svojevremeno dovodio u vezu sa ubistvom vođe "bežanijskog klana" Gorana Mijatovića Mite 2. oktobra 2006. godine. Mijatović je stradao kada je eksplodirao „mrud” postavljen ispod automobila u blizini zgrade u kojoj je živeo. Povezivan je i sa likvidacijom Vojislava Jekića, bivšeg načelnika lozničke policije, koji je bio i svedok na suđenju za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana.

Keljmendi od Strahinje naručio Ćelino ubistvo

Ključni dokaz protiv Nasera Keljmendija, za kojim je BiH raspisala poternicu, biće svedočenje Milana Rašete, dato u Srbiji. Milanov sin Strahinja navodno je svom ocu detaljno ispričao koga je, po čijoj narudžbini i za koliko novca likvidirao, pisali su mediji. Na osnovu svedočenja Milana Rašete pokrenuta je policijska akcija „Lutka“, u kojoj je uhapšeno tridesetak osumnjičenih za teška dela, razrešeno nekoliko likvidacija i na kraju raspisana poternica za Keljmendijem. Milan Rašeta ga je označio kao naručioca nekoliko likvidacija, a upravo po Keljmendijevom nalogu Strahinja je ubio Ramiza Delalića Ćelu za 100.000 evra. Zbog saradnje sa tužilaštvima u Srbiji i Hrvatskoj, Milan Rašeta je dobio policijsku zaštitu. On je odlučio da progovori tek pošto je ostao bez sina.

Kao član ekipe Darka Eleza i po njegovom nalogu, 6. oktobra 2006. godine u Istočnom Sarajevu, Rašeta je pokušao da ubije Đorđa Ždrala, Elezovog kuma. Kumovi su, inače bili u sukobu koji je rezultirao trogodišnjim ratom i nizom likvidacija na obe strane. Tada je i sam Rašeta ranjen u nogu. U javnosti se potom pojavila priča da su se među osobama koje su mu omogućile da ilegalno sanira povredu našli i Vojislav Lalatović, nekadašnji sekretar stručnog štaba „Crvene zvezde” i dr Slobodan Ivanović, suvlasnik klinike „Anlave”. Mitić je tada vozio svog kasnijeg atentatora sa mesta obračuna.

Dug od 15.000 evra

Meta je bio i Boris Govedarica iz Ždralove ekipe, koji je likvidiran 24. avgusta 2007. godine.. Egzekutori su i tada bili Rašeta i Mitić. Bosanska policija imala je problema u prikupljanju materijalnih tragova kako bi se Rašeta našao iza brave.

Prema saznanjima iz policije, Mitić je navodno dugovao Rašeti oko 15.000 evra, dobijenih za ubistvo Govedarice i pokušaj ubistva Ždrala.

Pripadnici MUP Srbije uhapsili su svojevremeno Strahinju Rašetu u Beogradu i prebacili ga u pritvor u Šabac, gde je sud Republike Srpske prosledio predmet protiv njega. Osuđen je tada na četiri i po godine zatvora. Šokantnim propustom uprave zatvora u Klisi kod Novog Sada, gde je trebalo da služi kaznu za razbojništvo, on je puštem na slobodu. Od tada do momenta kad je stradao sve vreme je boravio u Beogradu.

Facebook
 

Strahinja je široj javnosti postao poznat kao član razbojničke bande koja je opljačkala poštu u Splitu i ukrala više od dva miliona evra.

Protiv Strahinje Rašete šabačka policija je podnosila više krivičnih prijava zbog krađa i razbojništava, ali nije pravosnažno osuđivan. Tokom novogodišnjih praznika 2007. godine kod njega je nađen ilegalni pištolj, a ubrzo potom na beogradskom aerodromu je skinut sa linije za Pariz, jer je imao falsifikovan pasoš. U aprilu 2007. u takozvanom Bloku solidarnosti u Šapcu, za sada nepoznati mladić pucao je i ranio ga u leđa. Iako je video napadača, Rašeta nije hteo da otkrije o kome je reč.

Sam Mitić se, zbog zajedničkih kriminalnih radnji sa Rašetom, dovodio u vezu sa još nekoliko događaja u podzemlju. Čak je bio i uhapšen početkom maja 2006. godine posle pljačke zrenjaninskog „Jugopetrola”, odakle je odnet sef težak 300 kilograma.

Najjači u regionu

Organizovana grupa Strahinje Rašete bila je najjača u regionu. Zoran Stevanović (36) iz Loznice uhapšen je u Banji Koviljači zbog umešanosti u pljačku pošte u Splitu iz koje je ukradeno 1,5 miliona evra.

Ostalih osam članova kriminalne grupe, na čijem je čelu bio Strahinja Rašeta koji je stradao u decembru u eksploziji bombe, uhapšeno je 2009. godine u Beogradu, Rumi, Sremskoj Mitrovici i Šapcu. Policija je saopštila da su uhapšeni Milan Ostojić (34), Igor Marković (32), Dragoslav Bajić (46), Bojan Jovanović (25), Milorad Milovanović (24), iz Šapca, Nebojša Sarajlija (23) i Milan Mitić (49) iz Beograda, kao i Miroslav Lukić (33) iz Rume.

Članovi grupe su osumnjičeni i za ubistva, razbojništva, trgovinu drogom i oružjem. Oni su osumnjičeni za  ubistvo Siniše Kromeka iz Šapca, koje je počinjeno 6. avgusta 2007. godine, ispred auto-perionice „Lord”. Ubistvo je, kako je saopštila policija, dovođeno u vezu sa osvetom za pokušaj ubistva Strahinje Rašete, jednog od vođa uhapšene grupe.

Uhapšeni su osumnjičeni i za ubistvo Željka Radovića (39) iz Šapca, 28. maja 2008.u Šapcu, čije je telo vezano za betonske blokove i bačeno u Savu. Oni su osumnjičeni i za ubistvo Nebojše Krajnovića (27) i Zorana Matića (27) iz Šapca, počinjeno 1. decembra 2007. godine. Njihova tela su, takođe, bila vezana betonskim blokovima i bačena u Savu, kao i automobil sa kojim su došli na mesto sastanka sa osumnjičenima.

Darko Elez/Foto:Tuzilastvo BIH
Ekstradicija Darka Eleza iz Srbije u BiH

Rašeta je svojevremeno dovođen u vezu i sa Uglješom Aranitovićem Ugom, koji je bio označen kao vođa šabačke grupe, a koji je bio kum Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam, a koji je ubijen u Lominoj ulici u Beogradu.

Milan Ostojić Sandokan (35) i Igor Marković Krle (33) terete se da su tokom 2006. organizovali kriminalnu grupu koja je prodavala heroin u Šapcu i organizovano pljačkala u regionu. Osim njih dvojice, optuženo je još šest ljudi da su pripadali kriminalnoj grupi i četvorica da nisu prijavljivali krivična dela. Ostojić i Marković se terete da podstrekli Strahinju Rašetu da u Šapcu, 7. maja 2006. ubije Predraga Živanovića, tako što su mu o obećali ulazak u grupu i 20.000 evra. Razlog za ovo ubistvo bili su raniji obračuni sa Živanovićem.

Kapara od 5.000 evra

Marković i Bojan Jovanović terete se za ubistvo Siniše Kromeka u Šapcu, 6. avgusta 2007. Prema navodima optužnice Jovanović je vozio „mercedes“, a Marković je pucao u automehaničarskoj radnji, i doveo u opasnost više ljudi, među kojima dvoje maloletne dece. Jedan čovek je ranjen u stopalo.

Marković se tereti i da je Rašetu podstrekao na ubistvo Nebojše Krajinovića obećavši mu 20.000 evra. Zanimljivo je da je pokojni Krajinović sa Rašetom prvo ugovorio ubistvo Markovića i dao mu kaparu od 5.000 evra. Međutim, kako se navodi u optužnici, Rašeta je o tome obavestio Markovića od koga je dobio više novca. On je 1. decembra 2007. u Klenku ubio Krajinovića i Zorana Matića, koji je bio s njim, i zatim im uzeo zlatne lance i satove, a njihova tela vezana za betonske blokove bacio u Savu, tako da nisu pronađena.

Marković, Boris Škoro i Nebojša Sarajlija tereti se za saizvršilaštvo u ubistvu Željka Radovića Bosketa 19. maja 2008, jer su optuženi da su ga namamili, a da je u njega pucao Rašeta, jer im je dugovao novac. Radovićevo telo je bilo bačeno u Savu, kod Klenka, ali je isplivalo i nađeno je. Kod pripadnika grupe nađeno je još 108 grama heroina pripremljenih u paketićima za dalju prodaju, kao i vaga za precizno merenje.

Milan Rašeta, otac ubijenog Strahinje, do detalja je opisao tok "pljačke stoljeća" u Splitu.

- Poštu su "odradili" moj sin, Sarajlija, Stevanović i Mitić. Prilikom pljačke u poštu su bez maske ušli Strahinja i Sarajlija i oba su imali metak u cevi. Svi su došli kući isti dan, osim Mitića, koji je jedini ostao u Splitu kako bi prebacio novac. Mitić je nakon pljačke angažovao nekog tipa sa džipom da mu za 1.000 evra prebaci novac u BiH, a u Srbiju ga je za 20.000 evra prebacio Stevanovićev brat Dragan, zaposlen u Državnoj graničnoj službi - naveo je Milan Rašeta pred sudskim većem u Splitu.

Kupili stanove

On je kazao da je dobijenim novcem taj Dragan podigao kuću u Loznici.

- Sarajlija je dobio 240.000 evra, u Splitu je ostalo 200.000 evra, a Stevanović i Mitić su uzeli svaki po 720.000 evra. Stevanović je od ove love kupio dva stana u Beogradu, po jedan u Novom Sadu, Loznici i Banji Koviljači. Sarajlija ima tri stana u Subotici - kupio je mami, tati i bratu. Mitić je uzeo dva stana u Subotici i jedan u Beogradu - pričao je svedok Milan Rašeta.

Naveo je i da je njegov sin Strahinja ubrzo uhapšen u Srbiji zbog pokušaja ubistva Đorđa Ždrala, pa nije dobio novac.

- Mitić je obećao da će mu dati novac kasnije, a za novac ga je tražio i Hršum. Strahinja je Hršumu iz sažaljenja dao 2.000 evra - izjavio je juče Rašeta.

Tvrdi da Stevanović i Mitić slobodno šetaju Srbijom, te da ih niko ne traži.

- Stevanoviću je žena platila kauciju od 7.000 evra kad je uhvaćen u Brčkom, pa su ga pustili. Mitić je znao da ga prisluškuju, ali ga nije briga. Malo života je proveo na slobodi. Završio je Ekonomski fakultet, igrao košarku i bio osuđen na 11 godina u Švajcarskoj, a odležao je osam - tvrdio je Rašeta.

Sarajlija je, prema njegovim rečima, studirao s Mitićevim sinom Duškom, te su bili kao braća.

- Sarajlija je iz Pakraca, njegov otac je ratni zločinac i prošle godine je izašao iz zatvora - opisao je Rašeta ukratko ekipu koja je opljačkala poštu.

Advokate optuženih je zanimalo koji je Rašetin motiv da svedoči, na šta je svedok USKOK-a odgovorio: "Ja sam izgubio dete od 23 godine."

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike