Bosanska misica u paklu: Izašao iz zatvora čovek zbog kojeg je traži Interpol! Zbog nje je Elez hteo da ubije kuma

11.02.2022

21:19

0

Autor: 24sedam

Tošićeva je, kako se spekulisalo, uspela da posvađa kumove - Darka Eleza i Đorđa Ždrala

Bosanska misica u paklu: Izašao iz zatvora čovek zbog kojeg je traži Interpol! Zbog nje je Elez hteo da ubije kuma
Facebook/slobodankaboba.tosic - Copyright Slobodanka Tošić Facebook/slobodankaboba.tosic

Od poznate misice i "Plejboj" zečice do Interpolove poternice, put misice Slobodanke Bobe Tošić čije se ime nalazi u vrhu Interpolovog spiska najtraženijih, bio je pun filmskih obrta, a zločin zbog kog je osuđena u Bosni i Hercegovini pravi je presedan. Naime, ona je, kako se spekulisalo, uspela da posvađa kumove i bosanske vođe kriminalnih grupa - Darka Eleza i Đorđa Ždrala, koji je danas pušten iz državnog zatvora u Istočnom Sarajevu.

Ždrale je iza rešetaka odležao 12 godina zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera, nekadašnjeg načelnika Uprave policije RS, 7. juna 2000. u Bijeljini, a Sud BiH ga je pustio, pre nego je odležao čitavu kaznu od 20 godina. On je 2009. godine uhapšen u Nemačkoj na aerodromu u Frankfurtu

Slobodanka Tošić koja se nalazi na crvenoj poternici, postala je najtraženija žena na Balkanu nakon što je optužena (a kasnije i osuđena) da je kao članica grupe Darka Eleza pomogla u pokušaju ubistva Đorđa Ždrala 2006. godine u naselju Vranješ u Lukavici kod Sarajeva.

Međutim, samom pokušaju ubistva prethodila je holivudska priča - Slobodanka je odlazeći u posetu svom dedi u jednom zatvoru, upoznala Đorđa Ždrala, mladića koji se u tom trenutku iza rešetaka nalazio zbog ubistva bračnog para u BiH. Upravo u zatvoru, ali nekoliko godina ranije, upoznao je i Darka Eleza, sa kojim se okumio tada nakon izlaska na slobodu.

Đorđe Ždral, Printscreen/YouTube/smijehlijeci
 

Ždrale i Elez su na slobodi formirali dve krimi-grupe koje su delovale na teritoriji Istočnog Sarajeva, a bavili su se krađama i razbojništvima, ali i najtežim krivičnim delima kao što su otmice, pokušaji ubistva i ubistva. Uzajamno su se poštovali, a sarajevski inspektori i danas prepričavaju da su delili dve osobine - dobru organizovanost i surovost. Pričalo se i da je Ždrale imao dobre policijske veze, ali da je i pored toga često bio privođen na razgovore.

Crvena poternica

Crvena poternica se raspisuje kada se traže ljude za koje se sumnja da su počinili najteže zločine, ali i one koje su u begu, jer se protiv njih vodi kazneni postupak za takve zločine ili one osuđene i moraju se javiti u zatvor, a to nisu učinili.

Na crvenoj Interpolovoj poternici u ovom trenutku nalazi se čak 27 Srba. Za njima se traga zbog ubistva, droge, pedofilje, a zahtev za izručenjem podnele su Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Kipar, Češka... Jednog pak narko bosa traži čak i Brazil.

Po izlasku iz zatvora u proleće 2006. Ždrale se obratio kumu Elezu za pomoć, da ga "pogura" dok se ne snađe pošto je duži vremenski period bio u zatvoru. Tražio je da mu Elez da deo novca koji je prethodno "zaradio" krađom banke.

- Elez je to shvatio kao izvesni vid reketa, odbio je taj zahtev i od tog momenta oni više nisu u dobrim odnosima. Đorđe je navodno naredio Elezu da se iseli iz Istočnog Sarajeva i od tada počinje njihov sukob - ispričao je jedan sarajevski inspektor svojevremeno. Tu na scenu stupa Slobodanka Boba Tošić.

Darko Elez, Printscreen/YouTube/FTV
 

Pokušaj ubistva Ždrala

Mnogi su smatrali da sukob oko novca nije jedini razlog zbog kog su kumovi postali krvni neprijatelji, govorkalo se da je dobrog udela imala i nekadašnja misica, Slobodanka Boba Tošić. Te 2006. godine, Slobodanka je u SMS poruci zamolila Ždrala da je odveze kod drugarice po skripte, što je ovaj i učinio.

Kada su došli na lice mesta, izašla je iz automobila a dve osobe otvorile su vatru na auto u kom je ostao Ždrale. Kako je i sam ispričao posle napada, video je Slobodanku kako rukom prekriva usta a onda su se začuli pucnji.

Za dlaku izbegao smrt

Đorđe Ždralo izvukao je živu glavu samo zahvaljujući tome što se puška jednom od napadača zaglavila. Uzvratio je hicima i ranio Strahinju Rašetu, koji je po optužnici koja je kasnije podignuta, dobio zadatak od Eleza da ga likvidira. Rašeta je dve godine kasnije nastradao kad je pokušao da postavi eksploziv ispod vozila.

Iako ranjen, Ždrale je uspeo da ode do obližnjeg kafića čiji je vlasnik njegov prijatelj (koji je kasnije ubijen), a potom u bolnicu u kojoj je proveo samo jednu noć, strahujući za svoj život.

Tošićeva je uhapšena u policijskoj akciji "Lutka", zajedno sa pripadnicima grupe Darka Eleza, koji je u više postupaka označen kao vođa jedne od najvećih balkanskih kriminalnih grupa.

Osuđena je na dve i po godine zatvora a pre nego što je dobila poziv da se javi na izdržavanje kazne, pobegla iz rodnog Han Pijeska, gde je bila u kućnom pritvoru. Zanimljivo je, a ujedno i paradoksalno, da je i pored ovakve presude Tošićevoj, Elez pred Apelacionim sudom u Beogradu oslobođen optužbi za podstrekivanje na ubistvo.

Međutim, Elez je ponovo uhapšen prošle godine, i čeka se njegovo izručenje Srbiji, gde će ležati dugogodišnju robiju za teška krivična dela koja je priznao Tužilaštvu u Sarajevu.

Očekuje se da kad stigne u Srbiju da da iskaz o nekoliko ubistava koja su se poslednjih godina dogodila u Beogradu, s obzirom da je bio bliazak nekadašnjoj državnoj sekretarki u MUP Srbije Dijani Hrkalović, koja se trenutno nalazi u pritvoru. Pre svega, Elez će biti saslušan na okolnosti ubistva poznatog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike