Istorija "grobara" ispisana krvlju: Ubica Eskobara vođa opasne navijačke grupe!

08.07.2023

21:00

0

Marko Pjanović vođa navijača Partizana koji su tukli "delije", pa čak i iz automata pucali na njih

Istorija "grobara" ispisana krvlju: Ubica Eskobara vođa opasne navijačke grupe!
"Grobari" iz Bečkog i vođa Marko Pjanović - Copyright Mn Press/Printscreen/Facebook/Гробари Брчко/Mup

Marko Pjanović (28), koji je izručen Srbiji zbog istrage koja se vodi protiv njega za pomaganje u ubistvu Ranka Radoševića (53), poznatijeg kao Ranko Eskobar, državljanin je Bosne i Hercegovine, rodom iz Brčkog i jedan je od vođa navijača Partizana u tom gradu. "Grobari" iz Brčkog često su akteri krvavih obračuna i njihova istorija ispisana je krvlju.

Brčko važi za jedno od uporišta navijača Partizana van Srbije, a "grobari" iz tog grada u BiH su dobro organizovani i aktivni već decenijama. Navijačka grupa, čiji je Pjanović jedan od vođa, veoma je aktivna i jaka, a imaju i svoje obeležje.

U Brčkom je posebno aktivna bila grupa koja je preuzela ime od jedne frakcije navijača Partizana  iz Beograda, „Šedouz“, koju je u glavnom gradu Srbije predvodio Goran Klještan zvani Boske, koji je preminuo 2019. godine. Uprkos tome, oni su aktivni i dalje.

Dešavanja među "grobarima“ u Srbiji, prenela su se i na njihove kolege iz Brčkog, pa je umesto zastave i obeležja grupe "Šedouz“ počela da se viđa mrtvačka glava koja je obeležje Partizanove navijačke grupe "Principi“, koju je svojevremeno predvodio Veljko Belivuk.

Koliko su brutalni možda najbolje opisuje najpoznatija tuča između "grobara“ iz Brčkog i njihovih  neprijatelja, navijača Crvene zvezde, koja se dogodila u aprilu 2013. godine baš na izlazu iz Brčkog. Tada su "grobari" napravili "sačekušu" rivalima i izbila je opšta tuča.

Na "delije" i pucali

Na izlazu iz Brčkog prema Bijeljini izbila je masovna tuče ispred jednog kafića, kada su tri kombija "delija“ prolazila kroz Brčko na 145. derbi u Beograd. Bilo je više povređenih, razbijeno je nekoliko automobila, a "grobari“ iz Brčkog počeli su da stiču reputaciju opasnih momaka.

Mn Press/Printscreen/Facebook/Гробари Брчко/Mup
Tetovaža sa obeležjem "grobara" iz Brčkog

Upravo u Brčkom, kako se pričalo po gradu, u redovima crno-belih, izvesno vreme boravio je i osuđivani navijač Đorđe Prelić zvani Prela, kao i da se posle hapšenja kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića vratio u Beograd.

Mnogo ozbiljnija zaseda navijačima Crvene zvezde postavljena je takođe na putu Brčko - Bijeljina 2020. godine, ali umesto pesnicama, flašama i motkama, napadači su koristili automatsko oružje. Navijač Parizana iz Brčkog, Marko Dedić, pucao je iz automatske puške na automobile u kojima su bili navijači Crvene zvezde. Iako su vozila izrešetana, pravim čudom niko nije ranjen ni ubijen. Dedić je optužen za pokušaj ubistva i osuđen na pet godina zatvora godinu dana kasnije.

 

 

Pjanović je navodno bio blizak sa Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem, koji su u sklopu druge Partizanove navijačke grupe "Principi" oformili organizovanu kriminalnu grupu kojoj se sudi za sedam teških ubistava, otmice, silovanje, nedozvoljeno držanje droge i oružja.

Zanimljivo je i da Pjanović slovi za čoveka bliskog Darku Elezu. Elez je uhapšen 21. decembra 2020. godine po Interpolovoj poternici i izručen BiH zbog sudskog procesa u predmetu “Lutka”. Njemu je bilo oduzeto državljanstvo Srbije, ali je odlukom Upravnog suda vraćeno. Elez je 10. novembra prošle godine priznao krivicu i osuđen je na 15 godina zatvora za krivična dela u predmetu "Lutka".

Priznao krivicu

Pjanović je osumnjičen da je na dan ubistva Radoševića 9. marta sa teritorije Bosne i Hercegovine namamio Ranka Eskobara da dođe na pumpu. U zločin je, kako je pokazala dosadašnja istraga, uvukao i svoju devojku Azru Šabanović (22), tako što je poveo da zajedno ukradu automobil, koji su u likvidaciji koristile ubice.

Policija je Pjanovića, za kojim je Srbija raspisala međunarodnu poternicu, 15. marta locirala i uhapsila na području Bijeljine. On je na saslušanju u policiji, kako su preneli bosanski mediji, priznao je da je učestvovao u ubistvu Radoševića. Izjavio je da je kriv i da iza ubistva Eskobara stoji ista osoba koja je naručila i ubistvo Luke Žižića.

Pjanović se navodno pre likvidacije na benzinskoj pumpi u Rušnju nekoliko puta video sa Eskobarom. Marko je glumio posrednika, koji želi da kupi blindirani automobil za prijatelja. Policija veruje da je posle ubistva Radoševića drugim automobilom stigao do Loznice, a zatim je navodno čamcem prešao Drinu.

Azra i Marko su se pretvarali da su kupci. Bili su dan ranije na Radoševićevom placu polovnih vozila, kao zainteresovani za kupovinu. Oni su dogovorili kupovinu automobila "folksvagen". Sutradan, u zakazano vreme za kupoprodaju, na pumpu umesto njih dvoje, došle su ubice.

Za likvidaciju Radoševića osumnjičene su ukupno četiri osobe i protiv njih istragu vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu. Stefan Zlatanović (28) iz Lebana i i Kraljevčanin Luka Vučetić (35), osumnjičeni su da su direktno ubili Eskobara, dok su Pjanović i njegova devojka Azra Šabanović, osumnjičeni da su namamili žrtvu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike