Uhapšeni "vračarac" se brani ćutanjem: U Luksemburgu za Vušovića pakovao kokain u betonske ploče

28.11.2022

10:23

0

Autor: 24sedam

Vuk V je državljanin Srbije, koji živi u Luksemburgu, gde je uhapšena i njegova sestra

Uhapšeni "vračarac" se brani ćutanjem: U Luksemburgu za Vušovića pakovao kokain u betonske ploče
Hapšenje "vračaraca" u Beogradu - Copyright Mup

Vuk V. koji je kao član organizovane kriminalne grupe osumnjičene za krijumčarenje 115 kg kokaina uhapšen u subotu u Beogradu, na saslušanju u Tuzilaštvu za organizovani kriminal branio se ćutanjem.

Zamenik tužioca predložio je sudiji za prethodni postupak da Vuku V. odredi pritvor zbog opasnosti od bekstva, da ne bi uticao na svedoke i da ne bi ponovio krivično delo.

Vuk V je državljanin Srbije, koji živi u Luksemburgu, gde je uhapšena i njegova sestra. On je najbliži saradnik Damjana R.  Operativni podaci bezbednosnih službi ukazuju da su članovi ove OKG i Nikola Vušović, vođa kriminalne grupe “Vračarci”, koji je trenutno u bekstvu i Damjan R, pripadnik "kavačkog klana".

Za osumnjičene Nikolu Vušovića i Luku K. koji su trenutno u bekstvu predloženo je određivanje pritvora. Intezivno se radi na identifikaciji i hapšenju svih članova ove grupe.

Policija u Belgiji zaplenila je oko 115 kilograma kokaina sakrivenog u betonskim pločama u okviru međunarodne policijske operacije koja za cilj ima razbijanje srpske kriminalne mreže, saopštilo je belgijsko pravosuđe. Uhapšeno je ukupno devet osoba, pet u Belgiji, dve u Holandiji, jedna u Luksemburgu i jedna u Srbiji, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Droga je zaplenjena u Arlonu, na jugoistoku Belgije, prilikom pretresa jednog skladišta. Osumnjičeni su pokušali da sakriju kokainu betonskim pločama radi lakšeg izvoza.

Kokain vredan 11,5 miliona evra

- Otkriveno je i zaplenjeno najmanje 103 paketa sa od više od jednog kilograma (ukupno oko 115 kilograma)“ za koje se procenjuje da bi dostiglo vrednost od 11,5 miliona evra na tržištu, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Pripadnici ove organizovane kriminalne grupe su sa teritorije Južne Amerike organizovali transport veće količine opojne droge „kokain“ u luku Roterdam i dalje transport do belgijskog grada Arlon, gde je u zajedničkoj akciji nadležnih državnih organa Republike Srbije, Kraljevine Belgije, Kraljevine Holandije i Luksemburga, ukupno zaplenjeno 115 kilograma opojne droge kokain.

Zabetonirani tovar trebalo da stigne u London

Ovu organizovanu kriminalnu grupu koju čine „Vračarac“ N. V., D. R., pripadnik tzv. „kavačkog klana“, V.. V.,S. K., S. Đ., F. L.A ., L. K., K. R., I. G., J. V. i Đ. S. D., su koristeći registrovanu kompaniju koja se bavi preprodajom betonskih ploča, najpre kupovali takve ploče od jedne kompanije u Luksemburgu, a zatim vršili zamenu tih ploča betonskim pločama napravljenim u hangaru u belgijskom gradu Arlon u koje su zatim sakrivali pakete sa kokainom.

Prilikom intervencije policijskih snaga u Belgiji ukupno su pronađene 22 betonske ploče od čega je u svakoj ploči bilo po tri paketa kokaina težine od po 1.120 grama. Pored kokaina pronađenog u betonskim pločama, na licu mesta pronađeno je još 37 paketa sa ovom opojnom drogom. Ukupno je u hangaru u Arlonu pronađeno 103 paketa opojne droge kokain, neto mase 115 kilograma.

Ova organizovana kriminalna grupa je kokain koji je pronađen u hangaru u Arlonu preko nemačke špediterske firme trebalo da distribuira do nemačkog grada Trir, a zatim do hangara te kompanije u Londonu radi dalje prodaje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike