Drugi dan nakon masakra na Vračaru: Određen pritvor ocu dečaka (13); kolone građana čekaju da se upišu u knjigu žalosti (FOTO/VIDEO)

06.05.2023

07:00 >> 00:53

1

Kao izraz tuge i saosećanja, Srbija je proglasila trodnevnu žalost

Drugi dan nakon masakra na Vračaru: Određen pritvor ocu dečaka (13); kolone građana čekaju da se upišu u knjigu žalosti (FOTO/VIDEO)
Mnogi građani odali su počast stradalima u masakru na Vračaru - Copyright 24sedam/Katarina MIhajlović

U sredu je došlo do tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, gde je jedan učenik ove škole izvršio napad vatrenim oružjem, usmrtivši osam đaka i jednog čuvara, dok su šestoro učenika i nastavnica istorije zadobili teške povrede.

Kao izraz tuge i saosećanja, Srbija je proglasila trodnevnu žalost, a danas je u svim školama širom zemlje počela nastava s jednim minutom ćutanja, kako bi se odala pošta žrtvama ovog strašnog događaja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Popodnevna smena će takođe otpočeti minutom ćutanja.

Činjenice:

- K. K. (13), učenik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, ubio je osmoro đaka te škole i čuvara Dragana Vlahovića
- Nije napunio 14 godina, zbog čega nije krivično odgovoran
- Ocu dečaka, čije je pištolje uzeo, juče je određeno zadržavanje
- Skupovi solidarnosti širom Srbije
- Širom regiona se odaje počast žrtvama
- Ranjeni pod bolničkim nadzorom, devojčica u kritičnom stanju

19.01 U toku paljenje sveća ispred Starog dvora

Skupština Grada Beograda organizovala je paljenje sveća ispred Starog dvora, povodom dva masovna ubistva koje su se u Srbiji dogodila u poslednja tri dana.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić položio je venac ispred Skupštine grada u pomen žrtvama obe tragedije i zapalio sveće.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Građani su počeli da pristižu, za sada u malom broju, i počeli da pale sveće. Ispred Starog dvora nalazi se i veliki broj komunalnih policajaca.

18.50 Određen pritvor ocu dečaka K. K. (13)

Određen je pritvor Vladimiru K, ocu dečaka koji se sumnjiči za ubistvo devet osoba u OŠ Vladislav Ribnikar.

Saslušanje koje je bilo zakazano za 10 sati, a počelo je oko pola 12, jer je branilac Irina Borović kasnila, trajalo je više od tri sata. Otac maloletnika sumnjiči se za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti.

Viši sud u Beogradu prihvatio je predlog Tužilaštva da se osumnjičenom odredi pritvor da ne bi uticao na svedoke, da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti.

15.10 - Kolona građana čeka da se upiše u knjigu žalosti ispred OŠ "Vladislav Ribnikar"

14:59 - Završeno saslušanje oca maloletnika koji je ubio devetoro ljudi

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu završeno je saslušanje oca V.K. (48) čiji je sin K.K. (13) u sredu u školi Vladislav Ribnikar ubio devet i ranio osam ljudi. Saslušanje je trajalo više od tri sata, a počelo je oko pola 12, jer je branilac Irina Borović kasnila sat i po vremena.

Otac maloletnika se sumnjiči za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti. Nakon saslušanja će biti poznato da li će tužilaštvo predložiti sudu da mu odredi pritvor.

14.29 - Grad preuzeo troškove i organizaciju sahrane stradalih školi na Vračaru

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio je danas da je gradska uprava preuzela pokrivanje troškova i organizaciju sahrane stradalih u OŠ "Vladislav Ribnikar".

14.06 - I u Leposaviću odata počast preminulima paljenjem sveća

Počast ubijenim učenicima i radniku obezbeđenja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", odata je i u Leposaviću paljenjem sveća.

Đaci iz Osnovne škole "Leposavić" i Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla", zapalili su sveće za ubijene drugarice i drugove iz Beograda.

Maturantkinja škole "Nikola Tesla" Dijana Todorović zapitala se da li postoji odgovor na nepregledan bol i podvukla da će 3. maj ostati zapamćen kao najtužniji dan u Srbiji.

- Danas smo svi na Vračaru. Danas grlimo sve naše osnovce i srednjoškolce, njihove roditelje, prijatelje. Učenici, ugasite telefone, zaboravite na tren sve društvene mreže, video igrice i filmove. Roditelji, zagrlite svoju decu, recite im da se ne boje, pokažite ljubav. Profesori, budite istrajni u razumevanju -  poručila je Dijana. Sveće su danas paljene širom Kosova i Metohije, u dvorištima svih srednjih i osnovnih škola koje rade u sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije.

13.05 - Sutra četiri sahrane žrtava masakra u školi na Vračaru

12-57 - Ministarka Grujičić saopštila stanje povređenih u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar"

Ministarka zdravlja Danica Grujičić saopštila je danas u kakvom su stanju deca i nastavnica istorije koje je K.K. (13) upucao u sredu u OŠ "Vladislav Ribnikar". 

- Moje kolege i medicinskii radnici su pravi heroji. Ono što je bilo dobro jeste to što medicina nije zakazala .Od vremena devedesetih ne pamtimo da se ovako nešto desilo. Tragedija je velika, i moje iskreno saučešće porodicama.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg
 

Istakla je da su dva dečaka koji su primljeni u Univerzitetsku dečju bolnicu Tiršova pušteni kući, a devojčica je i dalje u kritičnom stanju zbog oštećenja.

- Deca i nastavnica koji su smesteni u Urgentni centar su dobro. Dečak i devojčica su dobro i sa nasavnicom su spušteni u manje intenzivnu negu. Nastavnica i devojcica će biti operisani sa ortopedske strane. Nažalost, drugi dečak je jako teško, ima veliko oštećenje kičmene moždine, za sada ne pokazuje znakove pokretljivosti ruku i nogu. On je i dalje kritično i moramo mnogo raditi na tome da se oporavi.

12.50 - Potresni opraštaj od dece ubijene u masakru na Vračaru

Prijatelji, rođaci, drugari, ali i građani koji nisu poznavali ubijene ne prestaju da žale, dolaze ispred škole, na Cvetni trg ali i trgove širom zemlje odaju poštu žrtvama.

printscreen
Potresna poruka

12.10 -  Danas saslušanje oca dečaka koji je ubio devet osoba na Vračaru

10.22 - Otvorena knjiga žalosti u OŠ "Vladislav Ribnikar"

U Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", povodom tragedije koja se dogodila u toj ustanovi, biće otvorena knjiga žalosti u koju će građani i građanke, učenici i učenice, moći da se upišu u naredna tri dana, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

7.13 - Šta će biti sa dečakom koji je pobio učenike na Vračaru?

Ako se utvrdi da je dete duševno bolesno, biće smešteno u neku ustanovu zatvorenog tipa.

7.09 - Potresne slike iz Arene. Cveće i plišane igračke za ubijene u beogradskoj školi

Tužnu uvertiru je imala evroligaška utakmica između Partizana i Reala. Svi smo i dalje pod utiskom posle višestrukog ubistva u školi "Vladislav Ribnikar"..

Zbog tragedije u Beogradu održan je minut ćutanja, Danilo Anđušić i Najdžel Vilijams Gos su održali govor, a navijači su zatim ubacivali cveće na parket.

7.05 - Dončić plaća pogrebne usluge stradalima u školi na Vračaru

Slovenački košarkaš Luka Dončić obavezao se da će platiti pogrebne usluge stradalima u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Tragedija koja se juče ujutru dogodila u školi na Vračaru nikoga nije ostavila ravnodušnim, pa ni NBA zvezdu, koja se odlučila na dirljiv potez.

7.00 - Ubijeni domar Dragan biće sahranjen u subotu

Ubijeni domar škole "Vladislav Ribnikar", Dragan Vlahović, biće sahranjen u subotu u 12 časova na groblju Lešće, dok će opelo početi u 10.30.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike