Određen pritvor ocu dečaka koji je počinio masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar! Advokat: Oružje držano u skladu sa zakonom

05.05.2023

18:48

0

Sumnja se da je Vladimir K. u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišenjeg sina K.K. da rukuje vatrenim oružjem i municijom

Određen pritvor ocu dečaka koji je počinio masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar! Advokat: Oružje držano u skladu sa zakonom
Irina Bojović, advokat dečaka koji je počinio masakr - Copyright Amir Hamzagic/ATAImages

Određen je pritvor Vladimiru K, ocu dečaka koji se sumnjiči za ubistvo devet osoba u OŠ Vladislav Ribnikar.

Saslušanje koje je bilo zakazano za 10 sati, a počelo je oko pola 12, jer je branilac Irina Borović kasnila, trajalo je više od tri sata. Otac maloletnika sumnjiči se za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti.

Viši sud u Beogradu prihvatio je predlog Tužilaštva da se osumnjičenom odredi pritvor da ne bi uticao na svedoke, da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti.

Sumnja se da je Vladimir K. u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišenjeg sina K.K. da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi, saopštilo je ovo tužilaštvo.

Profimedia/Tanjug/AP
 

Takođe, Vladimir K. je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi člana 32 stav 1 Zakona o oružju i municiji i suprotno članu 2 stav 1 Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji ne mogu lako da se otvore.

Sumnja se da je usled ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin K.K uspeo da dođe u posed pištolja marke CZ „šedou“, kalibra 9x19mm i pištolja marke „Ruger MK“ kalibra .22 LR, za koje osumnjičeni Vladimir K. poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbeđenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

Dete je oružje i municiju ponelo sa sobom u OŠ „Vladimir Ribnikar u Beogradu, koju inače pohađa, gde je ispalio veliki broj hitaca“ i lišio života radnika obezbeđanja i osmoro učenika, a teško ranio šestoro učenika i nastavnicu škole.

Tanjug/Str
 


Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i detaljno je izneo odbranu.Tužilaštvo podseća da K.K. nije krivično odgovoran prema važećim propisima, jer nema navršenih 14 godina života.

Smešten je radi opservacije u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu za decu i omladinu.

Borović: Oružje je bilo držano u skladu sa zakonom


 Advokat Irina Borović branilac Vladimira K. čiji je sin K.K. (13) u OŠ Vladislav Ribnikar ubio devet i ranio sedam osoba, rekla je novinarina ispred Palate pravde da su oružje i municija osumnjičenog bili obezbeđeni po zakonu.

Amir Hamzagic/ATAImages
 


Dodala je da je municiju i oružje koji su pronađeni držao u skladu sa propisima, kao i da za sve oružje ima odgovarajuće dozvole i da je član Sportskog udruženja. 

- Sve je bilo u potpuno legalnom posedu, obezbeđeno, zaključano, pod šiframa, čak i dopunski obezbeđeno u odnosu na ono što zakon propisuje - istakla je Borović. 

Pre svega Borović je u ime porodice Vladimira K. i njegovog sina izjavila saučešće porodicama ubijenih, te je zamolila medije da budu obazriviji zbog porodica ubijenih i osumnjičenog.

Otac Vladimir K. je kako navodi Borović tek sad saznao za pune razmere ovog događaja. 

Kosta K. (13) ne može da bude krivično odgovoran za ubistva koja je počinio jer nije navršio 14 godina. 
  

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike