Posle pucnjave na Vračaru predsednik predložio mere za prevenciju nove tragedije: "Oko jedne će se lomiti koplja"

03.05.2023

18:42

0

On je istakao da decu niko nažalost ne može da vrati, ali da svi možemo da pokušamo da sprečimo novu nacionalnu tragediju

Posle pucnjave na Vračaru predsednik predložio mere za prevenciju nove tragedije: "Oko jedne će se lomiti koplja"
predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na vanrednoj sednici nakon jezivog masakra koji se dogodio jutros u OŠ "Vladislav Ribnikar" u kojem je stradalo devetoro ljudi, među kojima osmoro dece.

- Dva problema vidimo. Jedan je naravno odnos u porodici i šta radi dete koje nema 14 godina u streljani, a drugi je što vi po shemi koju je nacrtao vidite da je igrao neku vrstu igrice. U tim igricama oni imaju više života. Vidite da on ne razume šta je učinio. On je za neke na društvenim mrežama postao heroj.

Tanjug printscreen
 

On je istakao da decu niko nažalost ne može da vrati, ali da svi možemo da pokušamo da sprečimo novu nacionalnu tragediju.

- Daću sebi za pravo da kao predsednik predložim mere. 

Tanjug printscreen
 

-  Pod jedan, Uvođenje moratorijuma za izdavanje nošenja oružja, pod dva izvršiti reviziju svih izdatih oružja, pod tri, izvršiti kontrolu načina držanja oružja. Posebno utvrditi kako se i na koji način drži. Pod četiri, prekontrolisati rad svih streljana, posebno obratiti pažnju na lica koja dolaze, da li su to maloletnici ili osuđivana lica. Pod pet propisivanje krivično pravne odgovornosti koja obučavaju maloletna lica da koriste oružje. Pod šest, je moj predlog. Dejane, razmislite u vladi, razgovarajte sa istaknutim pravnicima... Moj predlog je snižavanje granice maloletnih lica, iz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda. Kod nas postoji bojazan da je dečak znao da ne može biti krivično odgovoran. Postoji mogućnost - rekao je Vučić, pa nastavio:

- Pod sedam, zabrana programskih sadržaja gde se ističe nasilje, emitovanje scena brutalnog nasilja koje mogu da naškode maloletnicima. Pod osam, uvesti obavezne osmomesečne narko testove za maloletnike. Roditelji će mi biti zahvalni... Pod devet, organizovati mobilne timove za vršnjačko nasilje, koji bi odmah reagovali. Pod deset, uvođenje zabrane ulaska na dark net. To je moj predlog mera, za vladu Republike Srbije. Vaše pravo je da prihvatite ili da odbijete - naveo je Vučić.

"Da smo sve ovo već uradili, teško da bi ovo danas bilo sprečeno, jer je skroz drugačije".

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike