Završne reči na suđenju fudbaleru Njegušu i drugima za pranje novca: Advokati tražili oslobađajuće presude

23.09.2020

13:08 >> 13:19

0

Završne reči na suđenju fudbaleru Njegušu i drugima za pranje novca: Advokati tražili oslobađajuće presude
Copyright Zoran Njeguš ATAImages/ A. K.

Suđenje optuženima za pranje novca, ulaganjem u legalne tokove mahom kupovinom lokala na Zlatiboru, među kojima je i fudbaler Zoran Njeguš, nastavljeno je danas izlaganjem završnih reči advokata optuženih, koji su zatražili oslobađajuće presude.

Početkom septembra završnu reč dalo je tužilaštvo za organizovani kriminal, a odbrana će završne reči nastaviti i početkom oktobra, kada bi pored preostalih branilaca, završnu reč trebalo da daju i optuženi.

Nakon izlaganja završnih reči sud će zakazati izricanje prvostepene presude u ovom slučaju, koji je počeo hapšenjem optuženih u martu 2016. godine.

Prvooptužena je Draginja Bajić, supruga pokojnog Vitomira Bajića, (za kojeg mediji pišu da je bio saradnik optuženog za krijumčarenje kokaina Darka Šarića) koji je kasnije preminuo u zatvoru u Italiji 2011. godine.

Bajićeva i ostali se terete da su od 2007. do 2016. na svoja imena prebacivali imovinu pokojnog Bajića, koga su italijanske vlasti sumnjičile za krijumčarenje narkotika, a sve to kako bi prikrili da je on bio vlasnik nekretnina u Srbiji.

Bajićkin branilac tražio je danas oslobađajuću presudu, tvrdeći da tužilaštvo nije dokazalo krivicu optuženih, jer smatra da je za dokazivanje njihove krivice neophodno da je Bajić bio osuđen u Italiji za krivično delo.

Branilac Nemanje Obradovića istakao je da bi jedina zakonita presuda bila oslobađajuća, tvrdeći da nema dokaza protiv njegovog klijenta.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u svojoj u završnoj reči od Specijalnog suda zatražilo da na tri i po godine zatvora osudi Draginju Bajić i Nebojšu Đokića, za Nemanju Obradovića je tražilo dve i po godine zatvora, a za Željka Papića i Njeguša po dve godine zatvora.

Takođe je predložilo sudu da optuženima izrekne i maksimalne novčane kazne i da im oduzme imovinu koja je bila predmet ovog postupka.

Njeguš i ostali bili su uhapšeni u sredinom marta 2016. godine u policijskoj akciji “skener”.

Oni se sumnjiče da su od 2007. godine do 2016. godine sticali i koristili imovinu za koju su znali da potiče iz krivičnog dela organizovanog kriminala u nameri da prikriju nezakonito poreklo imovine koja iznosi više od dva miliona evra.

Znajući da se protiv (sada pokojnog) Vitomira Bajića vodi krivični postupak za delo organizovanog kriminala u Italiji i da je u bekstvu, oni su u nameri da prikriju da je on vlasnik objekata u Srbiji, prebacivali vlasništvo na objektima na svoja imena i ulagali njegov novac stečen krivičnim delom, u kupovinu stanova i ugostiteljskih objekata u Beogradu i na Zlatiboru, kao i u kupovinu udela u privrednom društvu „Parket planet“ D.O.O. u mestu Krnješevci (SO Stara Pazova).

Reč je o pet lokala i jednom ugostiteljskom objektu na Zlatiboru i stanu od 150 kvadratnih metara sa garažom u Novom Beogradu, kao i privrednom društvu “Parket planet” u koji je uložen gotov novac u iznosu od 90.800.000 dinara, saopštilo je ranije tužilaštvo.

Kako je tada navedeno, ni pokojni Bajić, a ni ostali osumnjičeni nisu imali zakonitih prihoda iz kojih bi se opravdala kupovina i sticanje ovih lokala, stanova i udela u privrednom društvu.

Optuženi su negirali krivična dela.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike